Η Ουκρανία απαγορεύει τις διαδηλώσεις

default image

Στα άκρα η κόντρα κυβέρνησης-διαδηλωτών στην Ουκρανία. "Πέρασε" νόμος για την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Εντείνεται η αστυνομική καταστολή

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ενέκρινε κατά πλειοψηφία στη Βουλή σαρωτικό νόμο κατά διάφορων μορφών διαμαρτυρίας, προκαλώντας την οργή της αντιπολίτευσης και ανεβάζοντας το θερμόμετρο στους δρόμους του Κιέβου.

Η νομοθεσία εγκρίθηκε από 235 εξ των 450 βουλευτών. Η ενίσχυση σε δημόσιο χώρο στην Ουκρανία θα τιμωρείται με πρόστιμο έως 470 ευρώ και φυλάκιση 15 ημερών.

Άνθρωποι και οργανισμοί οι οποίοι παρέχουν διευκολύνσεις ή εξοπλισμό για παράνομες συναθροίσεις θα υπόκεινται σε πρόστιμα ύψους έως και 937 ευρώ, καθώς και σε φυλάκιση 10 ημερών.

Η άρνηση του Yanukovych το Νοέμβριο να υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων και η συνακόλουθη στροφή του προς τη Ρωσία οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς σε μαζικές διαμαρτυρίες.

Μολονότι η συμμετοχή έχει μειωθεί κατά πολύ, αρκετές εκατοντάδες πολίτες παραμένουν στην κεντρική πλατεία του Κιέβου και σε κυβερνητικά κτήρια γύρω από αυτήν, ακόμη και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης χρησιμοποιούν συχνά την εξέδρα στην πλατεία για να απευθύνουν μηνύματα στο πλήθος.

Η απόφαση στο κοινοβούλιο, η οποία ελήφθη ξαφνικά με ανάταση χειρών η οποία έπιασε την αντιπολίτευση εξ απροόπτου, ακολούθησε μια δικαστική απαγόρευση των διαδηλώσεων στο Κίεβο, ενισχύοντας του φόβους για άμεση αστυνομική καταστολή.

(Πηγή: The Guardian)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα