Η Παναγία των Παρισίων αφήνει πίσω της τον κορονοϊό

Η Παναγία των Παρισίων αφήνει πίσω της τον κορονοϊό
Η Παναγία των Παρισίων σε καθεστώς αναστήλωσης AP

Άρχισαν εκ νέου οι εργασίες για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών που είχε υποστεί η Παναγιά των Παρισίων τέτοια εποχή πέρυσι από τη διήμερη πυρκαγιά.

Στο κατεστραμμένο κέλυφος της οροφής της Παναγίας των Παρισίων επέστρεψαν τη Δευτέρα τα συνεργεία αποκατάστασης προκειμένου να συνεχίζουν τα έργα ανοικοδόμησης ύστερα από την πυρκαγιά του 2019.

Η φωτιά που έκαιγε από 15 ως τις 16 Απριλίου προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στον καθεδρικό του Παρισιού, ένα μνημείο 850 ετών και τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι φλόγες, που κατέκαψαν τον οβελίσκο και τη στέγη, χρειάζονταν μόνο μισή ώρα ακόμα για να ισοπεδώσουν τον ναό, ο οποίος σώθηκε την τελευταία στιγμή.

Από την πρώτη στιγμή ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε υποσχεθεί την αναστήλωση της Νοτρ Νταμ σε βάθος 5ετίας, ωστόσο οι εργασίες προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς λόγω της φύσεως του κτιρίου, της μεγάλης ποσότητας από τοξικό μόλυβδο που εκλύθηκε από την πυρκαγιά, της σφοδρής κακοκαιρίας και φυσικά της πανδημία του κορονοϊού που διέκοψε τη δράση των συνεργείων για περισσότερες από 40 ημέρες.

Ο επίσκοπος Πατρίκ Σοβέ, εφημέριος του καθεδρικού ναού, δήλωσε πως κατά τις εργασίες που επανεκκίνησαν πρόκειται να τηρηθούν όλοι οι κανόνες της κοινωνικής απόστασης. Όπως εξήγησε, θα τροποποιηθούν οι λουτήρες και θα μετατραπούν τα αποδυτήρια προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο όποιος κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

Είναι αλήθεια πως χάσαμε ενάμιση μήνα“, τόνισε Σοβέ, μιλώντας στη Reuters Television. Τόνισε ωστόσο πως το έργο έχει μπει ήδη στην τροχιά του 5ετούς προγραμματισμού που προανήγγειλε ο Μακρόν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η αποκατάσταση θα ολοκληρωθεί στο σύνολό της, ωστόσο θα έχει τη σημασία του ότι θα μπορέσουμε να ξαναμπούμε στον καθεδρικό ναό“, συμπλήρωσε, τονίζοντας πως το πρωταρχικό καθήκον, μόλις ξεκινήσουν πλήρως οι εργασίες, θα είναι να αφαιρεθεί το περίπλοκο μεταλλικό ικρίωμα που έλιωσε στη φωτιά και έχει μπλεχτεί στην υπόλοιπη δομή του καθεδρικού ναού.

Όταν θα έχει αφαιρεθεί αυτό, θα μπορούμε πλέον να πούμε πως η φάση του να καταστεί ασφαλής ο ναός θα έχει ολοκληρωθεί“, συνόψισε ο Σοβέ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα