“Διαβόητη serial killer της Αυστραλίας” μάλλον είναι αθώα

“Διαβόητη serial killer της Αυστραλίας” μάλλον είναι αθώα
Ενενήντα επιστήμονες υπογράφουν την αίτηση της αποφυλάκισης της Καθλίν Φόλμπιγκ. Τη στηρίζουν σε ευρήματα που ανήκουν στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας και της ιατρικής -και είναι δυσνόητα από τα δικαστήρια. Justice for Κathleen Folbigg

Στις 4 Μαρτίου, 90 επιστήμονες ζήτησαν από τις αρχές της Αυστραλίας να ελευθερώσουν την Κάθλιν Φόλμπιγκ, εκ των πιο διαβόητων serial killers της χώρας που έχει καταδικαστεί για το θάνατο των τεσσάρων παιδιών της. Τι δείχνουν οι, τελευταίας τεχνολογίας, έρευνες;

Το 2000 ο Κρεγκ, επί τέσσερα χρόνια, σύζυγος της Καθλίν Φόλμπιγκ, βρήκε το ημερολόγιο της. Αφότου διάβασε μια σελίδα το παρέδωσε στην αστυνομία. Μεταξύ αυτών που είχε γράψει η γυναίκα με την οποία είχε επιλέξει να μοιραστεί τη ζωή του ήταν πως ένα από τα παιδιά που ‘είχαν’ χάσει είχε ‘φύγει’ με “λίγη βοήθεια”.

Η Φόλμπινγκ είχε καταδικαστεί, το 2003, για τη δολοφονία των τριών, βρεφικής ηλικίας, παιδιών της και για την ακρίβεια του Πάτρικ Άλεν (8 μηνών), της Σάρα Κάθλιν (των 10 μηνών) και της Λόρα Ελίζαμπεθ (19 μηνών). Επίσης, καταδικάστηκε και για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, του Κέιλεμπ Γκίμπσον, επίσης παιδιού που εκείνη είχε γεννήσει, όταν το μωρό ήταν μόλις 19 ημέρες στη ζωή.

Τα τέσσερα παιδιά της Κάθι και του Κρεγκ. The Newcastle Herald

 

Ο Κέιλεμπ Γκίμπσον είχε γεννηθεί την 1η Φεβρουαρίου του 1989. Είχε διαγνωστεί με ελαφρά λαρυγγομαλακία, δηλαδή τη συχνότερη εκ γενετής ασθένεια που προκαλεί θορυβώδη αναπνοή και ενίοτε δύσπνοια, στα νεογνά. Στις 20/2 πήρε το παιδί της να το βάλει για ύπνο, σε δωμάτιο που ενωνόταν με εκείνο του ζευγαριού. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το μωρό ανέπνεε με συριγμό. Στις 2 το πρωί η Φόλμπιγκ το βρήκε νεκρό. Οι ειδικοί είπαν πως επρόκειτο για σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Ο Πάτρικ Άλεν γεννήθηκε στις 3/6 του 1990. Ο Κρεγκ είχε πάρει άδεια από τη δουλειά του (ήταν ανθρακωρύχος) για να βοηθήσει στο μεγάλωμα του παιδιού. Στις 18/10 η Φόλμπινγκ έβαλε για ύπνο το γιο της. Ο Κρεγκ ξύπνησε από τα ουρλιαχτά της συζύγου του, πατάχθηκε, πήγε κοντά της και διαπίστωσε πως ο γιος τους δεν ανέπνεε. Προσπάθησε να τον επαναφέρει, εμφανίστηκε το ασθενοφόρο και στο νοσοκομείο διαγνώστηκε με επιληψία και φλοιώδη οπτική βλάβη -προκαλείται από εγκεφαλικό πρόβλημα και βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Στις 18/2 η Κάθλιν τηλεφώνησε στον άνδρα της, στη δουλειά για να του πει “συνέβη ξανά”. Ο Πάτρικ Άλεν ήταν νεκρός από επιληπτικό σοκ -είχε πνιγεί στον ύπνο του.

Μετά και τη δεύτερη απώλεια, το ζευγάρι μετακόμισε από το Νιουκάστλ, πρωτεύουσα των ανθρακορυχείων στο Σίδνεϊ, σε προάστιο του Μέιτλαντ. Η Σάρα Κάθλιν γεννήθηκε στις 14/10 του 1992. Πέθανε στις 29/8 του 1993. Ως λόγος αναφέρθηκε το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Τρία χρόνια μετά, το ζεύγος άλλαξε και πάλι κατοικία. Πήγε στο Σίνγκλετον. Εκεί γεννήθηκε στις 7/8 του 1997 η Λόρα Ελίζαμπεθ. Πέθανε στις 27/2 του 1999. Δίπλα στο ‘λόγο’ είχε σημειωθεί ‘δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα’ και διατάχθηκε έρευνα. Κατέληξε στο ότι το κοριτσάκι είχε μυοκαρδίτιδα.

Στην ανάκριση η εκ των πιο διαβόητων serial killers της Αυστραλίας είχε εξηγήσει με το ‘η Σάρα έφυγε με λίγη βοήθεια’ εννοούσε το Θεό, όπως κάθε απελπισμένη γυναίκα που ‘χάνει’ το παιδί της. “Είχα ενοχές και θεωρούσα τον εαυτό μου υπεύθυνο για όλα, όπως κάνουν όλες οι μάνες που ‘χάνουν’ παιδιά” πρόσθεσε.

Στη δίκη ο γιατρός που ανέλαβε να βρει το λόγο του θανάτου της Λόρα Ελίζαμπεθ, είχε καταθέσει πως στην καριέρα της δεν του είχε ξανασυμβεί να δει περιστατικό τεσσάρων απωλειών βρεφών, στην ίδια οικογένεια, σε μια δεκαετία. Μολονότι δεν παρείχε αδιάσειστα στοιχεία, οι εισαγγελείς ‘πάτησαν’ στους ισχυρισμούς της για να ‘χτίσουν’ την υπόθεση τους. Ποτέ δεν απέδειξαν πως η Φόλμπιγκ είχε πνίξει τα παιδιά.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, αποκαλύφθηκε πως δυο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα του 1968, ο βιολογικός πατέρας της Φόλμπιγκ, ονόματι Τόμας είχε δολοφονήσει τη μητέρα της, Κάθλιν Μέρι. Το κοριτσάκι τους ήταν 18 χρόνων και ο Τόμας ήταν έξαλλος με τη γυναίκα του, γιατί παραμελούσε το παιδί τους. Η Κάθλιν Μέρι είχε εγκαταλείψει το σπίτι, έπειτα από καβγά για οικονομικά, ο -μεθυσμένος- Τόμας την ακολούθησε και τη μαχαίρωσε 24 φορές, σε πεζοδρόμιο του Σίδνεϊ, μπροστά σε κόσμο. Είκοσι οκτώ χρόνια αργότερα, η κόρη του έγραψε στο ημερολόγιο της “προφανώς και είμαι κόρη του πατέρα μου”.

Η Φόλμπιγκ καταδικάστηκε στις 21/5/2003, ως ένοχη τριών φόνων, μιας ανθρωποκτονίας και μιας κακόβουλης πρόκλησης σωματικής βλάβης. Ήταν 35 χρόνων όταν έμαθε πως θα περάσει στη φυλακή 40 χρόνια, χωρίς δικαίωμα αναστολής έως το 30ο έτος. To 2005 η κάθειρξη της έγινε 30 χρόνια. Εκείνη επέμενε ότι δεν είχε κάνει κακό στα παιδιά της. Ουδείς την πίστεψε. 

Για 16 χρόνια βρισκόταν στη φυλακή Silverwater του Σίδνεϊ. Όταν έπεισε τις αρχές να τη μεταφέρουν στο Clarence Correctional Center, δέχθηκε επίθεση από τις συγκρατούμενες της, που δεν ήθελαν να τη βλέπουν στον ίδιο χώρο και την αποκαλούσαν ‘baby killer’. Όπως έγραψε στο σημείωμα που έστειλε στην Australian στην προηγούμενη φυλακή χρειάστηκε 16 χρόνια για να πείσει πως δεν ήταν ό,τι έγραφαν για εκείνη τα media. “Εδώ δεν μου δόθηκε έστω μια ευκαιρία”.

Στις αρχές του τρέχοντος Μάρτη προέκυψε η πληροφορία πως δύο από τα παιδιά της (Λόρα και Σάρα) μετέφεραν ένα μεταλλαγμένο γονίδιο (που έχει και η Κάθλιν), το οποίο δημιουργεί την ισχυρή υπόθεση πως όντως πέθαναν από φυσικές αιτίες. Η επιστολή που καταλήγει στην απαίτηση για απελευθέρωση και απόδοση συγχώρεσης στη Φόλμπιγκ έχει την υπογραφή 76 κορυφαίων επιστημόνων και γιατρών της Αυστραλίας. Μεταξύ τους είναι και δυο βραβευμένοι με Νόμπελ.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι και τα τέσσερα παιδιά της ασθενούσαν όταν πέθαναν -δεν ήταν υγιή. Η Λάρα είχε μόλυνση στο αναπνευστικό και όπως έδειξε η αυτοψία που έγινε αργότερα, είχε και φλεγμονή στην καρδιά. Τα στοιχεία αυτά επέτρεψαν στους δικηγόρους της Φόλμπιγκ να ζητήσουν από γενετιστές να εξετάσουν την υπόθεση. Σύντομα δυο ανοσολόγοι που εργάζονται σε διαφορετικά εργαστήρια ειδοποίησαν ότι είχαν εντοπίσει μια σπάνια μετάλλαξη στο γονίδιο CALM2, που προκαλεί καρδιακές αρρυθμίες και ενδεχομένως να οδηγεί σε καρδιακή ανακοπή. Παγκοσμίως υπάρχουν καταγραφές για 75 ανθρώπους με την ίδια μετάλλαξη. Στη λίστα είναι και γονείς που είναι ασυμπτωματικοί. Σε τουλάχιστον 20 περιπτώσεις που αφορούν παιδιά, υπήρξαν ισάριθμοι θάνατοι από ανακοπή καρδιάς.

Οι ερευνητές ενημέρωσαν για τα ευρήματα τους από τον Ιούλιο του 2019, με το δικαστή να επιμένει πως τα όσα είχε γράψει στο ημερολόγιο της δεν άφηναν χώρο για αμφιβολίες. Είπε και ότι εξέτασε τα επιστημονικά ευρήματα, με κορυφαία media και τους δικηγόρους της Φόλμπιγκ να εξηγούν πως δεν είναι εύκολα κατανοητά όσα καταθέτουν οι ειδικοί, χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και της ιατρικής. Τα πάντα (για τα γονιδιώματα) έγιναν έρευνα που δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο. Πλέον οι επιστήμονες που επιμένουν πως μπορούν να αποδείξουν πως η Φόλμπιγκ είναι αθώα, είναι 90. Όλοι υπέγραψαν την αίτηση για τη συγχώρεση της. “Θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα που θα λέει ότι η επιστήμη πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν από το νομικό σύστημα” δήλωσε ένας εκ των ερευνητών, στους New York Times.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα