Η Ρωσία δεν θεωρεί τους Σύρους αντάρτες τρομοκράτες αλλά το Ιράν μπαίνει για να τους χτυπήσει

default image

"Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση" είπε ο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνοντας πως ο στρατός του Πούτιν θα χτυπήσει το ISIS. Την ίδια ώρα, οι Ιρανοί συνδράμουν υπέρ του Άσαντ για να χτυπήσουν τους αντάρτες

Περιπλέκονται ακόμα περισσότερο τα πράγματα στην πολύπαθη Συρία που βρίσκεται εν μέσω εμφυλίου πολέμου και γενικευμένων συρράξεων σε όλη την επικράτεια της χώρας. Πλέον, η Ρωσία δεν θεωρεί τους Σύρους αντάρτες τρομοκράτες, και δεσμεύεται πως θα χτυπήσει τους τζιχαντιστές. Θεωρεί μάλιστα, πως πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση για να σταματήσουν οι μάχες μεταξύ των Σύρων, και πως στόχος είναι η απομάκρυνση του ISIS από τα εδάφη.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην οποία τόνισε πως “στόχος των επιδρομών είναι το Ισλαμικό Κράτος και όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις”, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί τον αντιπολιτευόμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό ως “τρομοκρατική οργάνωση”, τονίζοντας ότι “πρέπει να αποτελέσει τμήμα μιας πολιτικής λύσης”.

Ο Λαβρόφ υπερασπίστηκε τη στάση της Ρωσίας στη Συρία, λέγοντας: “Πιστεύουμε ότι η θέση μας είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο”. Ο Ρώσος υπουργός σημείωσε ότι οι επιδρομές που εξαπέλυσε η Ρωσία είχαν ως στόχο “αποθήκες και τοποθεσίες” μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, αν και τόνισε ότι στόχος είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στη χώρα, ανάμεσά τους και το Μέτωπο Αλ-Νόσρα.

Αρνήθηκε, μάλιστα, ότι οι αεροπορικές επιδρομές γίνονται προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ-Άσαντ. Σημείωσε ότι η ρωσική πολεμική αεροπορία συνεργάζεται με τον συριακό στρατό, στο πλαίσιο της επιχείρησης.

“Καταλαμβάνουν εδάφη για τη δημιουργία του χαλιφάτου. Έχουν δικό τους χρηματοοικονομικό σύστημα. Η ιδεολογία τους είναι επικίνδυνη. Θέλουν να χτίσουν ένα χαλιφάτο από την Πορτογαλία ως το Πακιστάν. Η τρομοκρατία πρέπει να είναι στόχος” είπε ο Λαβρόφ για το ISIS.

 

Σύμφωνα με αναφορές που δόθηκαν στη δημοσιότητα νωρίτερα, η Ρωσία στόχευσε όχι μόνο το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και συμμαχία ένοπλων ισλαμιστικών αντικαθεστωτικών οργανώσεων.

Μάλιστα, ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν επιβεβαίωσε πληροφορίες που θέλουν τη Μόσχα να πλήττει αντικαθεστωτικούς που εκπαιδεύτηκαν από τη CIA.

Και για να καταλάβει κανείς πώς μπλέκονται τα πράγματα, την ίδια ώρα το Ιράν μπαίνει στη Συρία για να συνδράμει υπέρ του Άσαντ, στη μάχη του κατά των ανταρτών. Δηλαδή κατά του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Στόχος της επιχείρησης είναι η ανάκτηση εδαφών από πλευράς των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ εδαφών που το τελευταίο διάστημα έπεσαν στα χέρια των ανταρτών, όπως αναφέρει το Reuters.

“Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θεωρεί πως η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των τρομοκρατικών ένοπλων οργανώσεων στη Συρία είναι ένα στάδιο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στην επίλυση της τρέχουσας κρίσης στην περιοχή”, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρζιέχ Αφχάμ.

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι δήλωσε σήμερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό France 24, ότι “θα καλωσόριζε” ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη χώρα του εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, όμως δεν το έχει συζητήσει ακόμη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Αμπάντι, ο Λαβρόφ ανέφερε πως δεν έχει κατατεθεί ακόμα επίσημο αίτημα στη Ρωσία και αρνήθηκε να σχολιάσει κάτι περαιτέρω.

Διπλωματικό θρίλερ

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ δήλωσε νωρίτερα ότι τα ρωσικά πλήγματα “πιθανότατα δεν είχαν ως στόχο” το Ισλαμικό Κράτος και θεωρεί ότι η ρωσική προσέγγιση “θα έχει κακή εξέλιξη”, εάν θέσει ως μοναδικό στόχο την υπεράσπιση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Υπάρχουν “στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα ρωσικά πλήγματα δεν είχαν ως στόχο του Ισλαμικό Κράτος”, δήλωσε επιφυλακτικά από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, “προσθέτοντας ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί ποιοι ήταν οι στόχοι” των ρωσικών αεροσκαφών.

 

Πιο προσεκτικός ακόμη ήταν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να υποδεχθεί θετικά την ρωσική αεροπορική δραστηριοποίηση, υπό τον όρο ότι στοχεύει πραγματικά το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα. Κάπως έτσι εξηγούνται ίσως και οι δηλώσεις Λαβρόφ σχετικά με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.

Από την άλλη, η Σαουδική Αραβία απαιτεί από τη Ρωσία να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον στόχων στη Συρία, όπως δήλωσε Σαουδάραβας διπλωμάτης, σύμφωνα με το σαουδαραβικής ιδιοκτησίας τηλεοπτικό κανάλι al-Arabiya, προσθέτοντας πως η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος δεν έχει παρουσία στις περιοχές που δέχθηκαν επίθεση.

Μιλώντας χθες, Τετάρτη, στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη ο Αμπντάλα Αλ-Μουάλιμ είπε:

“Η αντιπροσωπεία της χώρας μου εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξήγαγαν οι ρωσικές δυνάμεις στη Χομς και τη Χάμα σήμερα, μέρη όπου οι δυνάμεις του ISIS δεν έχουν παρουσία. Οι επιθέσεις αυτές οδήγησαν σε έναν αριθμό αθώων θυμάτων. Απαιτούμε να σταματήσει αμέσως και να μην επαναληφθεί”.

“Όσο για εκείνες τις χώρες που έχουν δηλώσει πρόσφατα ότι έχουν προσχωρήσει στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας του ISIS, δεν μπορούν να το κάνουν αυτό την ίδια στιγμή που υποστηρίζουν την τρομοκρατία του συριακού καθεστώτος” συμπλήρωσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα