Η ρωσική αεροπορία θα συνεχίσει τις επιδρομές στη Συρία, παρά την απόσυρση των δυνάμεων της

Η ρωσική αεροπορία θα συνεχίσει τις επιδρομές στη Συρία, παρά την απόσυρση των δυνάμεων της
TASS / BARCROFT MEDIA

Τα "πλέον σύγχρονα" ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας θα παραμείνουν στη Συρία, προκειμένου να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις εναντίων των στόχων των τρομοκρατών, επισήμανε ο υφυπουργός Άμυνας

Η Ρωσία θα συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων τρομοκρατών στη Συρία παρά την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους της στρατιωτικής της δύναμης, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υφυπουργός Άμυνας, στρατηγός Νικολάι Πανκόφ, από τη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη βορειοδυτική Συρία.

"Είναι πάρα πολύ νωρίς να μιλάμε για νίκη επί των τρομοκρατών. Η ρωσική αεροπορία έχει αποστολή να συνεχίσει τις επιδρομές της εναντίον στόχων τρομοκρατών", τόνισε, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. "Μια πραγματική πιθανότητα τερματισμού της βίας έχει διαφανεί", υπογράμμισε ωστόσο, την επόμενη της αιφνιδιαστικής ανακοίνωσης του Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος αποφάσισε να τερματιστεί η ανάπτυξη του μεγαλύτερου μέρους του ρωσικού στρατού στη Συρία.

Το πρωί, ένα πρώτο μέρος μεταγωγικών αεροσκαφών Τ-154 και βομβαρδιστικών Su-34 αναχώρησε για τη Ρωσία, στο πλαίσιο της αποχώρησης αυτής, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου Σεργκέι Ιβανόφ προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η απόσυρση στρατιωτικού εξοπλισμού στο πλαίσιο της αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία, δεν αφορά τα "πλέον σύγχρονα" ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που έχει αναπτύξει η χώρα, χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για αντιπυραυλικές συστοιχίες S-400. "Διατηρούμε ένα δραστικό σύστημα ασφάλειας για την στρατιωτική δύναμη που παραμένει στη Συρία, κυρίως με μέσα προστασίας στο έδαφος, στη θάλασσα και στον αέρα, πρόσθεσε, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Πανκόφ, το αποτελεσματικό έργο των ρωσικών και συριακών δυνάμεων "κατάφερε σημαντικές απώλειες στους τρομοκράτες, διατάραξε την οργάνωσή τους και υπονόμευσε τη οικονομική τους δυναμική".

Η Μόσχα άρχισε στις 30 Σεπτεμβρίου τις αεροπορικές της επιδρομές εναντίον "στόχων τρομοκρατών" στη Συρία, υποστηρίζοντας τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ. Από την έναρξη της επέμβασης αυτής, η Μόσχα είχε αναπτύξει περίπου 50 μαχητικά αεροπλάνα.

Ο Λευκός Οίκος δεν μπορεί να κρίνει ακόμη τις συνέπειες από την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν την αποχώρηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από τη Συρία, όμως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να κρίνουν τις επιπτώσεις θα έχει αυτή η ενέργεια στον εμφύλιο πόλεμο ή στην ευρύτερη περιοχή.

"Πρόκειται προφανώς για μια κίνηση που θα την παρακολουθούμε. Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι οι Ρώσοι προχωρούν (στο σχέδιό τους), όμως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να καθορίσουμε τι επιπτώσεις θα έχει στη γενικότερη κατάσταση", είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η Μόσχα δεν είχε ενημερώσει εκ των προτέρων τις ΗΠΑ για την απόφασή της να αποχωρήσουν οι δυνάμεις της από τη Συρία. Ο Έρνεστ τόνισε επίσης ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία εικασία για τα κίνητρα αυτής της ενέργειας.

Αν η αποχώρηση των Ρώσων συνεχιστεί "τότε αυτή θα είναι μια θετική κατάληξη", πρόσθεσε.

Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε την πάγια θέση του ότι οι επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην περιοχή παρεμπόδισαν τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη Συρία. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Γενεύη μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ο Έρνεστ σχολίασε ότι παρατηρείται κάποια πρόοδος στο διπλωματικό πεδίο. "Είμαστε επικεντρωμένοι στην προώθηση αυτών των πολιτικών συνομιλιών", είπε, τονίζοντας ότι επαφίεται στη διεθνή κοινότητα να συντονίσει και να εργαστεί αποτελεσματικά με τις δύο πλευρές. "Θα δούμε τι είδους πρόοδο θα επιτύχουμε", κατέληξε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωσία, Συρία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αποχωρούν οι ρωσικές δυνάμεις από τη Συρία

SHARE:

24Media Network