Η συνάντηση των “ισχυρών”

default image

Η αντιπυραυλική άμυνα που προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη και οι κλιματικές αλλαγές θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνόδου των 8

Η αντιπυραυλική άμυνα που προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη και οι κλιματικές αλλαγές θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνόδου των 8

Η διήμερη συνάντηση ξεκινά την Τετάρτη στο θέρετρο Χάιλγκενταμ στη Βαλτική. Η οικοδέσποινα, γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα έχει γεύμα εργασίας το μεσημέρι της ίδιας ημέρας με τον αμερικανό πρόεδρο και στη συνέχεια συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις διαφορές μεταξύ των δύο ηγετών, που εντάθηκαν πρόσφατα από το αμερικανικό σχέδιο να εγκαταστήσει αντιπυραυλική άμυνα στην Τσεχία και την Πολωνία.

Η ατζέντα της συνόδου

Εκτός των κλιματικών αλλαγών και της αντιπυραυλικής άμυνας, οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, του Καναδά, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας θα συζητήσουν για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, τις εξελίξεις στο Κόσοβο και την οικονομική βοήθεια προς την Αφρική.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το κλίμα, η καγκελάριος της Γερμανίας-με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας- ελπίζει να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση του G8 στον στόχο του περιορισμού κατά το ήμισυ ως το 2050 των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Αν και η έως τώρα στάση του αμερικανού προέδρου δείχνει ότι επιθυμεί να αντιμετωπίσει το θέμα εκτός του ΟΗΕ, αμερικανοί και γερμανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την εκτίμηση- πριν την σύνοδο- ότι θα υπάρξει μια κοινή προσέγγιση.

Αυλαία για τον Τόνι Μπλερ

Η σύνοδος της Ομάδας των 8, μαζί με την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αργότερα τον Ιούνιο,  είναι οι τελευταίες για τον βρετανό πρωθυπουργό, που έχει παραχωρήσει τη θέση του στον Γκόρντον Μπράουν. Μιλώντας στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» ο Τόνι Μπλερ εκτίμησε ότι δεν θα διαιρέσει την Ευρώπη η αντιπυραυλική άμυνα που θέλει να εγκαταστήσει η Ουάσινγκτον σε Τσεχία και Πολωνία. Στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις Μπους, ο βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι η Μόσχα δεν πρέπει να αισθάνεται απειλή από τις αμερικανικές προτάσεις γιατί όλος ο κόσμος επιθυμεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Ο Τόνι Μπλερ στήριξε απόλυτα τον αμερικανό πρόεδρο, λέγοντας ότι δεν θεωρεί προκλητική χειρονομία την απόφασή του.
Η Γερμανία δίνει έμφαση στο κλίμα

 
Η καγκελάριος της Γερμανίας εξαρχής είχε θέσεις ως βασική της προτεραιότητα την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. Πριν την έναρξη της συνόδου, η Άνγκελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ να δράσουν με “αποφασιστικότητα” στο θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Ταγκεσπίγκελ τόνισε ότι οι κλιματικές αλλαγές εξακολουθούν να συνιστούν μια σοβαρή απειλή και προειδοποίησε ότι εάν δεν υπάρξουν δραστικές λύσεις, θα ακολουθήσουν πολύ σοβαρά οικολογικά προβλήματα με αξιοσημείωτες οικονομικές επιπτώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι θα υπάρξει μόνο μία μίνιμουμ συμφωνία μεταξύ των χωρών –μελών της Ομάδας των 8 με βασική υπαιτιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών. Μόλις τις παραμονές της συνόδου, η Ουάσιγκτον πρότεινε διαπραγματεύσεις εκτός του ΟΗΕ για το θέμα,  μεταξύ των 15 χωρών που μολύνουν περισσότερο το περιβάλλον, με την προϋπόθεση όμως ότι κάθε κράτος θα καθορίσει τους στόχους του. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλλον φαντάζει δύσκολη μια συμφωνία όπως την επιθυμεί η γερμανική προεδρία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα