Η συντονίστρια των Ευρωσοσιαλιστών μάς εξηγεί τι πάει λάθος με τους αγρότες

Διαβάζεται σε 7'
Διαμαρτυρία αγροτών στις Βρυξέλλες
Διαμαρτυρία αγροτών στις Βρυξέλλες AP Photo Thomas Padilla

H Clara Aguilera, συντονίστρια ης Επιτροπής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης των Ευρωσοσιαλιστών, απαντά στο NEWS 24/7 σχετικά με το γιατί ξεσηκώνονται οι αγρότες, τι πήγε λάθος και τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.

H Clara Aguilera είναι ευρωβουλεύτρια, πρώην Αντιπρόεδρος και νυν μέλος της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης και Μέλος της Επιτροπής Αλιείας του ΕΚ, μεταξύ άλλων δράσεών της. Παράλληλα είναι και συντονίστρια της Επιτροπής Γεωργίας – Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωομάδας των Ευρωσοσιαλιστών του S&D.

Τον Ιούνιο του 2023, η Aguilera κέρδισε το Βραβείο Γεωργίας, Αλιείας και Αγροτικής Ανάπτυξης στα ετήσια βραβεία MEP του The Parliament Magazine και η δράση της στα ζητήματα αγροτικής πολιτικής είναι ιδιαίτερα ενεργή τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατα η ίδια καυτηρίασε τις αντιδράσεις Γάλλων αγροτών έναντι των ισπανικών εισαγόμενων προϊόντων στη χώρα, ωστόσο όπως έγραψε στα social media, “η σιωπή του Επιτρόπου για την Εσωτερική Αγορά είναι ακόμη χειρότερη”.

Για το ζήτημα έθεσε και ερώτημα προς την Επιτροπή, ρωτώντας αν η Κομισιόν πιστεύει πως υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός εντός της ΕΕ και τι μέτρα προτίθεται να λάβει σχετικά με την απαγόρευση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας και το κόστος που αυτή συνεπάγεται.

Ακόμη, στα μέσα Ιανουαρίου, έθεσε ερώτημα προς την Επιτροπή σχετικά με τα ελεύθερα ουκρανικά προϊόντα, ερωτώντας πώς σκοπεύει η Κομισιόν να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις αυτών των εισαγωγών στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Διαμαρτυρία αγροτών στις Βρυξέλλες
Διαμαρτυρία αγροτών στις Βρυξέλλες AP Photo Thomas Padilla

Πεδίο αγροτικών συγκρούσεων

Θυμίζουμε πως η απόφαση της ΕΕ να απελευθερώσει το εμπόριο με το Κίεβο τον Ιούνιο του 2022 οδήγησε σε εισροή ουκρανικών προϊόντων στην αγορά της ΕΕ, προκαλώντας ανησυχία. Ο κατάλογος των προϊόντων επεκτάθηκε πρόσφατα στα πουλερικά, τα αυγά και τη ζάχαρη. Μετά τις αντιδράσεις των αγροτών σε πολλά κράτη – μέλη, η Κομισιόν αναγνώρισε πως πρέπει να γίνουν αλλαγές και περαιτέρω ενισχύσεις των Ευρωπαίων παραγωγών.

Σε επίπεδο Ένωσης οι αγρότες υποστηρίζουν ότι οι πρόσφατες πολιτικές της ΕΕ για πράσινη ανάπτυξη θα καταστήσουν τον ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα λιγότερο ανταγωνιστικό έναντι των εισαγωγών, ζητώντας περαιτέρω φοροελαφρύνσεις και επιχορηγήσεις καθώς και περισσότερο έλεγχο για τα εισαγόμενα προϊόντα. Ανησυχούν επίσης ότι ο πληθωρισμός μειώνει δραματικά την αξία των άμεσων πληρωμών τους.

Την ώρα που οι αγρότες είναι σε διαρκή και κλιμακούμενο αναβρασμό και στη δική μας χώρα, με κύρια αιτήματά τους τις αποζημιώσεις για τις φυσικές καταστροφές που ακόμη έχουν λάβει ελλιπώς, το NEWS 24/7 συνομίλησε με την κ. Aguilera σχετικά με το τι πρέπει να μεταρρυθμίσει ουσιαστικά η Ευρώπη για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των αγροτών της, αλλά και για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στον ανταγωνισμό της Κίνας.

AGUILERA, Clara (S&D, ES)
AGUILERA, Clara (S&D, ES) EP Alexis HAULOT

Όπως παραδέχεται η κ. Aguillera, στη γεωργία της ΕΕ υπάρχουν αυτές έντονες αντιδράσεις μεταξύ των αγροτών. Όπως αναφέρει όμως “οι συνθήκες είναι πολλαπλές και διαφορετικές. Ορισμένες αντιδράσεις άπτονται του ευρωπαϊκού – διεθνούς επιπέδου, ενώ άλλες οφείλονται σε εθνικές αποφάσεις που λαμβάνονται από ορισμένα κράτη μέλη και που έχουν άμεσο αντίκτυπο στους γεωργούς τους. Για να αναφέρω όμως αυτό που θεωρώ ως το πιο βασικό, αυτό είναι ο αντίκτυπος που έχει ο πληθωρισμός στην παραγωγική αλυσίδα. Είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή για τους αγρότες να επιτύχουν μια δίκαιη τιμή για τη σοδειά τους και να εξασφαλίσουν την κάλυψη του κόστους παραγωγής τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού επηρεάζει πολύ περισσότερο την παραγωγική αλυσίδα των αγροτών, σε σύγκριση με τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που επιβάλλουν τα κριτήρια και τις τιμές τους”.

Συνεχίζοντας αναφέρει πως κεντρικό στοιχείο είναι και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία είδαμε και στη δική μας χώρα με την κακοκαιρία Ντάνιελ. “Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως οι ξηρασίες, βροχές ή πλημμύρες, επηρεάζουν τη γεωργία παγκοσμίως και αυξάνουν την αστάθεια των τιμών και τις ανισορροπίες της αγοράς”, τονίζει, αναδεικνύοντας και εκείνη έναν παράγοντα που η ΕΕ δεν μπορεί να αγνοήσει, παρά τις δίκαιες αντιδράσεις του γεωργικού τομέα.

“Έπειτα, υπάρχει και η δυσαρέσκεια των αγροτών για τα ουκρανικά προϊόντα και η μείωση των δασμών, εν προκειμένω της Ουκρανίας, καθώς αυτή η χώρα με τις παραγωγές της επηρεάζει πολλές ευρωπαϊκές αγορές, κάτι που ανάγεται στην διεθνή εμπορική πολιτική και των καταστάσεων αθέμιτου ανταγωνισμού”.

Με λίγα λόγια τα κεντρικά προβλήματα είναι ο πληθωρισμός, οι κλιματικές καταστροφές και οι εμπορικές συμφωνίες της Ένωσης.

Πώς μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν κεντρικά, τα παραπάνω;

“Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί σχετικά με την Πράσινη Συμφωνία περιλαμβάνουν εκτεταμένους νέους κανονισμούς μετά τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, κάτι που είναι δύσκολο για πολλούς αγρότες να αποδεχτούν και να κατανοήσουν”, λέει η Aguillera. “Τι πρέπει λοιπόν να μεταρρυθμίσει η Ευρώπη για να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαιτήσεις; Όλα αυτά τα θέματα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, όπως η προώθηση του κοινωνικού διαλόγου και της συζήτησης με τους ευρωπαϊκούς τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και η ανάλυση του τρόπου με τον οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή η οικολογική μετάβαση χωρίς να χαθούν γεωργικές περιοχές και να αποφευχθεί η ερήμωση των αγροτικών περιοχών μας, είναι το κύριο ζητούμενο”, σημειώνει, φέρνοντας στο προσκήνιο το αίτημα για περαιτέρω διάλογο ανάμεσα στην Ένωση και τους άμεσα θιγόμενους.

“Οι ευρωπαϊκές εμπορικές πολιτικές θα πρέπει επίσης να αλλάξουν ως προς τις νέες εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα ή με οποιαδήποτε άλλη χώρα, ως κεντρική απαίτηση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών προτύπων που έχουμε στην Ευρώπη. Θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός αυτών των προτύπων από κάθε τρίτη χώρα που θέλει να πουλήσει τα προϊόντα της εδώ, στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά”, λέει, κάτι που φυσικά εναπόκειται στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

“Συνοπτικά, η εμπορική πολιτική και η πολιτική οικολογικής μετάβασης θα πρέπει να είναι πιο ευαίσθητες στις απαιτήσεις των αγροτών και, κυρίως, να ευνοούν τον διάλογο και να αποφεύγουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό”, καταλήγει η κ. Aguillera, αναδεικνύοντας ένα από τα ζητήματα που απασχολούν την ΕΕ για πιο έντονη συμμετοχή των πολιτών και διαφάνεια. Ζήτημα που θα βρει μπροστά της, τις επόμενες εβδομάδες, ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Εν κατακλείδι, υπενθυμίζουμε πως ο αγροτικός κόσμος της ΕΕ εναντιώνεται στις αποφάσεις της Κομισιόν ως προς τις αλλαγές στις καλλιέργειες και την εγκατάλειψη παραγωγής προϊόντων που η Ευρώπη μπορεί να εισάγει φθηνότερα από τρίτες χώρες. Ακόμη, η Ευρώπη περιόρισε τη χρήση λιπασμάτων θέτοντας και αγρανάπαυση σε μεγάλο μέρος εκτάσεων, ενώ ανά κράτος – μέλος υπάρχει και περιορισμός επιδοτήσεων και φθηνών καυσίμων, με μεγαλύτερο παράδειγμα αυτό της Γερμανίας.

Η Επιτροπή επανήλθε επιτρέποντας στους αγρότες να επωφεληθούν από τις παρεκκλίσεις για το έτος 2024 από τους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που τους υποχρεώνουν να διατηρούν ορισμένες περιοχές μη παραγωγικές, με τον αγροτικό κόσμο όμως να μη μένει ικανοποιημένος από τα μέτρα που προτάθηκαν.

Παράλληλα η Κομισιόν προτείνει την παράταση της αναστολής επιβολής δασμών σε συγκεκριμένα γεωργικά προϊόντα από την Ουκρανία και τη Μολδαβία, για ένα ακόμα έτος. H Επιτροπή προτείνει πάντως μέτρα για να περιοριστεί οποιαδήποτε ανεξέλεγκτη αύξηση των ουκρανικών γεωργικών εισαγωγών, προσφέροντας εγγυήσεις στους αγρότες που διαδηλώνουν σε όλη την Ευρώπη.

Υπό το βάρος των κινητοποιήσεων στο Παρίσι ο Εμανουέλ Μακρόν ζητά από την Κομισιόν να θέσει κανόνες στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία, ενώ παράλληλα απέρριψε το προσχέδιο εμπορικής συμφωνίας με τον συνασπισμό χωρών της Νότιας Αμερικής “Mercosur” (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη), που, ανάμεσα σε άλλα, θα ευνοούσε την εισαγωγή φθηνότερου βοδινού κρέατος, ζάχαρης και σιτηρών από τη Νότια Αμερική στην ΕΕ.

Στις 26 Φεβρουαρίου θα συγκληθεί το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα