Συνελήφθη ύποπτος για τον θάνατο του γηραιότερου μαραθωνοδρόμου στον κόσμο

Διαβάζεται σε 4'
Συνελήφθη ύποπτος για τον θάνατο του γηραιότερου μαραθωνοδρόμου στον κόσμο
Fauja Singh AP/Kin Cheung

Συνελήφθη ένας άνδρα που φέρεται να προκάλεσε το τροχαίο με θύμα τον 114χρονο Βρετανο-Ινδό δρομέα Φαούτζα Σινγκ.

Η αστυνομία στην Ινδία συνέλαβε έναν άνδρα που φέρεται να σχετίζεται με τον θάνατο του Φαούτζα Σινγκ, του γηραιότερου μαραθωνοδρόμου στον κόσμο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο κατηγορούμενος, Αμριτπάλ Σινγκ Ντίλον, οδηγούσε ένα SUV με υπερβολική ταχύτητα, όταν χτύπησε τον 114χρονο Βρετανο-Ινδό δρομέα. Ο Σινγκ υπέστη σοβαρά τραύματα και πέθανε λίγο μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Το περιστατικό σημειώθηκε τη Δευτέρα στην πολιτεία Παντζάμπ της βόρειας Ινδίας, την ώρα που ο Σινγκ έκανε την απογευματινή του βόλτα.

Ο Σινγκ, παγκόσμιο είδωλο, κατέρριψε ρεκόρ τρέχοντας σε πολλές ηλικιακές κατηγορίες, ακόμα και μετά τα 100 του. Ξεκίνησε το τρέξιμο στα 89 και έτρεξε εννέα μαραθώνιους από το 2000 μέχρι το 2013, όταν και αποσύρθηκε.

Η αστυνομία έχει εντοπίσει και κατασχέσει το λευκό SUV που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε στο τροχαίο.

Η αστυνομία δήλωσε ότι ο Σινγκ διέσχιζε τον δρόμο όταν τον χτύπησε το όχημα. Κάτοικοι τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, όπου τελικά υπέκυψε στα τραύματά του.

Σύμφωνα με ινδικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται την καταγγελία στην αστυνομία, η ζωή του δρομέα ίσως είχε σωθεί αν ο 26χρονος οδηγός τον είχε μεταφέρει αμέσως στο νοσοκομείο.

Τα ρεκόρ  του γηραιότερου δρομέα στον κόσμο

Ο Φαούτζα Σινγκ είχε πολλά ρεκόρ στο ενεργητικό του.

Το 2011 έγινε, σύμφωνα με αναφορές, ο πρώτος άνθρωπος άνω των 100 ετών που ολοκλήρωσε πλήρη μαραθώνιο, στο Τορόντο. Επίσης, μετέφερε την ολυμπιακή φλόγα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

Παρά τα επιτεύγματά του, τα Ρεκόρ Γκίνες δεν τον αναγνώρισαν επισήμως ως τον γηραιότερο μαραθωνοδρόμο, καθώς δεν υπήρχε επίσημο πιστοποιητικό γέννησης από το 1911.

Το βρετανικό διαβατήριο του Σινγκ ανέφερε ως ημερομηνία γέννησης την 1η Απριλίου 1911, ενώ είχε λάβει και συγχαρητήρια επιστολή από τη βασίλισσα για τα 100ά του γενέθλια.

Το Guinness ανέφερε πως θα ήθελε να του απονείμει το ρεκόρ, αλλά απαιτεί επίσημα έγγραφα από το έτος γέννησης. Ο προπονητής του είχε δηλώσει πως εκείνη την εποχή δεν εκδίδονταν ληξιαρχικά πιστοποιητικά στην Ινδία.

Ο δρομικός του σύλλογος και φιλανθρωπική οργάνωση Sikhs In The City δήλωσε ότι οι επόμενες εκδηλώσεις του στο Ίλφορντ, στο ανατολικό Λονδίνο — όπου ζούσε ο Σινγκ από το 1992 — θα είναι αφιερωμένες στη μνήμη και τα επιτεύγματά του.

Ο Σινγκ δεν πήγε ποτέ σχολείο ούτε έπαιξε κάποιο άθλημα ως παιδί. Δούλευε ως αγρότης και έζησε και τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, αλλά και τη βίαιη διαίρεση της Ινδίας.

«Στα νιάτα μου δεν ήξερα καν ότι υπάρχει η λέξη “μαραθώνιος”», είχε πει.

Ξεκίνησε να τρέχει πολύ αργότερα στη ζωή του, μετά από βαθύ προσωπικό πένθος.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, μετά τον θάνατο της συζύγου του, μετακόμισε στο Λονδίνο για να ζήσει με τον πρωτότοκο γιο του. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ινδία, έγινε μάρτυρας του θανάτου του μικρότερου γιου του, Καλντίπ, σε τροχαίο, γεγονός που τον συγκλόνισε.

Πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο, βυθίστηκε στη θλίψη. Μια μέρα, σε επίσκεψή του στο τοπικό γκουρντουάρα (ναό των Σιχ) στο Ίλφορντ, γνώρισε μια ομάδα ηλικιωμένων που έκαναν τακτικά τρέξιμο. Εκεί γνώρισε και τον Χαρμάντερ Σινγκ, που έγινε ο προπονητής του – και κάπως έτσι ξεκίνησε η πορεία του στον μαραθώνιο.

Η διεθνής αναγνώριση ήρθε όταν υπέγραψε με την Adidas για την καμπάνια “Impossible is Nothing” το 2004, μαζί με θρύλους όπως ο Μοχάμεντ Άλι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα