ΗΠΑ: Πεζοναύτες έκαναν ασκήσεις με “στόχο” τον Κάπερνικ

ΗΠΑ: Πεζοναύτες έκαναν ασκήσεις με “στόχο” τον Κάπερνικ
Ο Κόλιν Κάπερνικ γονατίζει πλάι στους συμπαίκτες του κατά τη διάρκεια του Εθνικού Ύμνου ASSOCIATED PRESS

Αμερικανός πεζοναύτης φορά τη φανέλα του Κόλιν Κάπερνικ κατά τη διάρκεια άσκησης, όπου στρατιωτικοί σκύλοι του επιτίθενται. Το περιστατικό διερευνάται από το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Ένα βίντεο κάνει τις τελευταίες ημέρες τον γύρο του διαδικτύου, στο οποίο ένας Αμερικανός Πεζοναύτης φαίνεται να φορά φανέλα του Κόλιν Κάπερνικ κατά τη διάρκεια άσκησης. Ο ίδιος αποτελεί τον “στόχο” στρατιωτικών σκύλων που του επιτίθενται.

Το βίντεο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τραβήχτηκε στο Εθνικό Μουσείο Στρατεύματος Πεζοναυτών στη Φλόριντα το 2019, αλλά κοινοποιήθηκε από χιλιάδες χρήστες αυτή την Κυριακή. Σε δήλωσή του το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ, εξέφρασε την εναντίωσή του σε τέτοιου είδους περιστατικά ενώ τόνισε πως διεξάγεται ενδελεχής έρευνα.

Ο Κόλιν Κάπερνικ, γονάτισε για πρώτη φορά πριν από έναν αγώνα και κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του ρατσισμού, το 2016.

Σε ένα από τα βίντεο που δημοσιεύθηκαν ο άντρας – “στόχος” – ακούγεται να λέει “Oh man, I will stand” δηλαδή “Θα σταθώ”, αφού οι στρατιωτικοί σκύλοι τον ρίχνουν κάτω, προκαλώντας το γέλιο του πλήθους που βρίσκονταν στο σημείο.

Σύμφωνα με το BBC, το Σώμα Πεζοναυτών από τη μεριά του απάντησε “Μάθαμε σήμερα ότι το βίντεο αναρτήθηκε την προηγούμενη χρονιά. Τα όσα εκφράζει αυτή η ανάρτηση είναι εντελώς αντίθετα με τις αξίες και το ήθος του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ. Διεξάγεται ενδελεχής έρευνα”.

Ποιος είναι ο Κόλιν Κάπερνικ;

Ο Κόλιν Κάπερνικ (Colin Rand Kaepernick) υπήρξε αθλητής του Αμερικανικού ποδοσφαίρου.

Από το 2011 μέχρι το 2016 αγωνίστηκε στη θέση κουόρτερμπακ στην ομάδα San Francisco 49ers, που τον είχε επιλέξει το 2011 στο δεύτερο γύρο του National Football League Draft. Αρχικά ήταν αναπληρωματικός του Άλεξ Σμιθ και μετά τον τραυματισμό του τελευταίου, στα μέσα του 2012, έπαιξε ως βασικός.

Το 2016 ο Κάπερνικ προκάλεσε μεγάλη αντιπαράθεση στις ΗΠΑ, επειδή κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας, πριν την έναρξη των αγώνων της ομάδας του, γονάτιζε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δολοφονίες αφροαμερικανών από την αστυνομία και τις φυλετικές διακρίσεις. Η στάση του Κάπερνικ απέναντι στον αμερικανικό εθνικό ύμνο προκάλεσε την έντονη αντίδραση και του πρόεδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που δήλωσε ότι οι ιδιοκτήτες των ομάδων της NFL θα πρέπει να απολύουν τους παίκτες που γονατίζουν κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. [2]

Εξαιτίας της στάσης αυτής του Κάπερνικ οι San Francisco 49ers έλυσαν το συμβόλαιο του και καμία από τις 32 ομάδες του πρωταθλήματος δεν θέλησε να τον εντάξει στο δυναμικό της με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να μην έχει ομάδα. Τον Νοέμβριο του 2017 ο Κάπερνικ έκανε αγωγή κατά της National Football League, κατηγορώντας της ομάδες που μετέχουν στο πρωτάθλημα ότι είχαν συνεννοηθεί ώστε να μην τον προσλάβει καμία.

Το 2018 του απονεμήθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία το βραβείο «Πρεσβευτής της Συνείδησης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα