ΗΠΑ: Τον Ιανουάριο η συζήτηση στο Κογκρέσο για τους ‘Ονειροπόλους’

ΗΠΑ: Τον Ιανουάριο η συζήτηση στο Κογκρέσο για τους ‘Ονειροπόλους’
Immigrant rights supporters hold giant letters reading "Dream Act" as they demonstrate in favor of Congress passing a 'Clean Dream Act' that will prevent the deportation of young immigrants known as Dreamers working and studying in the U.S.,Friday, Oct. 13, 2017, in Miami. President Trump announced plans to end a program protecting them. (AP Photo/Lynne Sladky) AP / Lynne Sladky

Η ένταση μεταξύ ρεπουμπλικάνων και δημοκρατικών για το ζήτημα της προστασίας των «ονειροπόλων» νέων μεταναστών κλιμακώθηκε το φθινόπωρο, όταν ο Τραμπ απαίτησε να εκπληρωθούν σκληροί όροι για να υπάρξει συμφωνία.

Η αμερικανική Γερουσία δεν θα συζητήσει το νομοσχέδιο για το ζήτημα της μετανάστευσης πριν από το τέλος της χρονιάς, καθώς αποφασίστηκε να αναβληθεί η εξέταση των μέτρων για την προστασία των νέων μεταναστών που είναι γνωστοί ως «ονειροπόλοι» μέχρι τον Ιανουάριο, δήλωσε ο Τζον Κόρναϊν, δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία των ρεπουμπλικάνων στην άνω Βουλή.

Ο Κόρναϊν διαβεβαίωσε παράλληλα ότι εάν το Κογκρέσο δεν μπορέσει να τηρήσει την προθεσμία των αρχών του Μαρτίου για την επικύρωση νομοθεσίας που θα προστατεύει τους μετανάστες που είχαν μπει παράτυπα στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα την παρατείνει.

Τις τελευταίες ημέρες, στελέχη των ρεπουμπλικάνων αλλά και των δημοκρατικών ανέφεραν ότι καταγραφόταν πρόοδος στις συνομιλίες για την αντικατάσταση των μέτρων του προέβλεπε το πρόγραμμα προστασίας των νέων και των παιδιών αυτών (γνωστό ως Deferred Action for Childhood Arrivals, ή DACA) από την απέλαση.

«Ο πρόεδρος μας έδωσε αρκετό χρόνο για να το χειριστούμε, ως τον Μάρτιο, οπότε έχουμε νομίζω άφθονο χρόνο και περιμένω ότι θα τηρήσουμε (την προθεσμία)», ανέφερε ο Κόρναϊν στους δημοσιογράφους. «Αν δεν μπορέσουμε, τότε ο πρόεδρος μπορεί να παρατείνει την προθεσμία, αν το επιλέξει. Αλλά αυτό θα το δούμε, είμαι σίγουρος, τον Ιανουάριο».

Η ένταση μεταξύ των ρεπουμπλικάνων και των δημοκρατικών για το ζήτημα της προστασίας των «ονειροπόλων» κλιμακώθηκε το φθινόπωρο, όταν ο Τραμπ απαίτησε να εκπληρωθούν σκληροί όροι για να υπάρξει συμφωνία.

Υπερασπιστές των δικαιωμάτων των μεταναστών στο μεταξύ μοίρασαν σε κοινοβουλευτικούς και συνεργάτες τους καρφίτσες με τον αριθμό «122». Τόσοι εκτιμάται ότι είναι οι «ονειροπόλοι» που χάνουν το καθεστώς νόμιμης παραμονής τους στις ΗΠΑ κάθε μέρα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να καταργήσει κατά φάσεις το πρόγραμμα DACA το καλοκαίρι.

Επτά δικαιούχοι του προγράμματος, από το Μεξικό, την Αργεντινή και την Κολομβία βρίσκονταν στο μεταξύ τη Δευτέρα στην τέταρτη ημέρα της απεργίας πείνας που άρχισαν, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν την προσοχή της κοινής γνώμης και των πολιτικών στο πρόβλημα.

(Φωτογραφία: AP / Lynne Sladky)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα