ΗΠΑ: Χειροπέδες για πρώην μεγιστάνα

default image

Ο μεγιστάνας του Τύπου Κόνραντ Μπλακ, που κατηγορείτο για κατάχρηση δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο του Σικάγο

Ο μεγιστάνας του Τύπου Κόνραντ Μπλακ, που κατηγορείτο για κατάχρηση δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο του Σικάγο για απάτες, φοροδιαφυγή και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης. Οι ένορκοι έκριναν αθώο τον 62χρονο Μπλακ για την κατηγορία της εκβίασης.

Ο Μπλακ και τρεις συνεργάτες του είχαν κατηγορηθεί ότι καταχράστηκαν συνολικά 60 εκατομμύρια δολάρια κατά την πώληση των μετοχών της εταιρείας Hollinger  -της τρίτης μεγαλύτερης εκδοτικής επιχείρισης παγκοσμίως- στον καναδικό όμιλο Canwest, το 2000.

Ο πρώην μεγιστάνας κρίθηκε ένοχος για τρεις απάτες, που επιφέρουν ποινή φυλάκισης πέντε ετών η καθεμία, καθώς και για μία κατηγορία παρεμπόδισης της δικαιοσύνης, που τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι και 20 ετών. Εκτος των άλλων, μπορεί να του επιβληθεί επίσης πρόστιμο ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το δικαστήριο ενδέχεται να διατάξει και την κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων.

Ένοχοι για τρεις απάτες ο καθένας κρίθηκαν επίσης ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Hollinger, Τζακ Μπόλτμπι, 64 ετών, ο πρώην αντιπρόεδρος και γενικός σύμβουλος της ίδιας εταιρείας, Πίτερ Άτκινσον, 60 ετών και ο Μαρκ Κίπνις, 59 ετών, πρώην δικηγόρος της εταιρείας.

Την εποχή της παντοδυναμίας του ο Μπλακ, που είχε απαρνηθεί την καναδική υπηκοότητα προκειμένου να καταλάβει μια θέση στη Βουλή των Λόρδων της Βρετανίας, ήταν ο επικεφαλής της τρίτης σε μέγεθος αυτοκρατορίας των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως, που εξέδιδε εφημερίδες όπως η “Ντέιλι Τέλεγκραφ” του Λονδίνου, η “Νάσιοναλ Ποστ” του Καναδά, η “Τζερούσαλμ Ποστ” και η “Σικάγο Σαν-Τάιμς”. 

Η πρώτη επένδυση του Μπλακ ήταν η αγορά μετοχών της General Motors, αξίας 59 δολαρίων, όταν ήταν μόλις οκτώ ετών. Ίδρυσε τον πρώτο εκδοτικό όμιλό του όταν ήταν 27 ετών και κατόπιν, το 1978, έγινε πρόεδρος της καναδικής εταιρείας Argus Corp. Ίδρυσε την Hollinger και τη χρησιμοποίησε το 1985 για να αγοράσει τη βρετανική συντηρητική εφημερίδα “Τέλεγκραφ”. Τη δεκαετία του 1990, ο Μπλακ είχε στην κατοχή του εκατοντάδες εφημερίδες και εταιρείες, μεταξύ των οποίων και τον καναδικό όμιλο Southam, τον οποίο πούλησε το 2000 έναντι 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά.

(Πηγή: ΑΠΕ)

   

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα