Ιράν: Επίσκεψη των επιθεωρητών ατομικής ενέργειας

default image

Οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ ) μετέβησαν σήμερα στις εγκαταστάσεις του αμφιλεγόμενου πυρηνικού αντιδραστήρα του Αρακ, μια από τις πλέον ευαίσθητες πυρηνικές μονάδες του Ιράν, μετέδωσε ο επίσημο πρακτορείο Irna.

Οι ειδικοί της ΙΑΕΑ επιθεώρησαν επί πέντε ώρες τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Αρακ“, (200χλμ νότια της Τεχεράνης) , πρόσθεσε το πρακτορείο επικαλούμενο καλά πληροφορημένη πηγή την οποία δεν κατονομάζει.

Η επιθεώρηση έγινε βάσει της συμφωνίας που συνήφθη ανάμεσα στο Ιράν και την ΙΑΕΑ και αποτελεί μέρος του σχεδίου δράσης για τον τρόπο επίλυσης των θεμάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν“, πρόσθεση η πηγή.

Ο αντιδραστήρας, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί το 2009 προορίζεται για την παραγωγή πλουτωνίου, που θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή για ιατρικές έρευνες. Όμως το πλουτώνιο είναι ένα από τα αντιδραστήρια για την κατασκευή πυρηνικού όπλου, μαζί με το πολύ εμπλουτισμένο ουράνιο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο μελλοντικός αντιδραστήρας των 40 Μεγαβάτ του Αρακ , μπορεί να παράγει έως και 12,5 κιλά πλουτωνίου το χρόνο, ποσότητα που είναι αρκετή για να κατασκευαστούν δυο ή τρεις πυρηνικές βόμβες. Τόσο η ΙΑΕΑ όσο και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν ζητήσει από τους Ιρανούς να “επανεξετάσουν” την κατασκευή του Αρακ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του είδους αυτού από τον Απρίλιο των ειδικών της ΙΑΕΑ.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα