Ισοπαλία Σαρκοζί-Ρουαγιάλ

default image

Παρά τους υψηλούς τόνους δεν υπερίσχυσε στις εντυπώσεις κανένας από τους δύο υποψήφιους

Η οικονομία, το περιβάλλον, η ανεργία αλλά και η εξωτερική πολιτική περιλαμβάνονται στα θέματα που συζήτησαν οι υποψήφιοι στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, που θα διεξαχθούν στις 6 Μαΐου, στην πρώτη και τελευταία μεταξύ τους τηλεοπτική αναμέτρηση. Το ντιμπέιτ διήρκεσε 35 λεπτά περισσότερο από τις δύο ώρες που αρχικώς είχαν προγραμματιστεί και εκτιμάται ότι το παρακολούθησαν τουλάχιστον 20 εκατομμύρια γάλλοι πολίτες.
Οι θέσεις των υποψηφίωνΈντονη ήταν η αντιπαράθεση των υποψηφίων σε όλα τα θέματα. Ο Νικολά Σαρκοζί επιχείρησε να υπερασπισθεί την πολιτική του την περίοδο που ήταν υπουργός Εσωτερικών και να προβάλλει την εικόνα ενός ασυμβίβαστου πολιτικού. Υποσχέθηκε ότι θα ενισχύσει την οικονομία και επανέλαβε τις θέσεις του για ελεγχόμενη μετανάστευση ενώ είπε ξεκάθαρο “όχι” στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. “Η εβδομάδα εργασίας 35 ωρών ήταν μία ολοκληρωτική καταστροφή για την γαλλική οικονομία, πρέπει να το πούμε αυτό” αντέτεινε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Κατηγόρησε το Σαρκοζί για “πολιτική ανηθικότητα”, επιχείρησε να δείξει ότι μπορεί να αναλάβει την προεδρία, έθεσε ως βασικές προτεραιότητες την καταπολέμηση της ανεργίας και των κοινωνικών ανισοτήτων εν γένει, ενώ σε ό,τι αφορά την Τουρκία είπε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
Ο απόηχος στα δύο στρατόπεδαΙκανοποίηση επικρατεί στο περιβάλλον του δεξιού υποψηφίου. Ήταν πολύ σαφής, ακριβής και ήρεμος είπαν για το Νικολά Σαρκοζί οι συνεργάτες του, που χαρακτήρισαν “ασαφή και αόριστη” τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ. “Ο Νικολά Σαρκοζί απέδειξε ότι γνωρίζει σε βάθος όλα τα προβλήματα” σχολίασε ο πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Πατρίκ Ογιέ. Αντιστρόφως ανάλογα ήταν τα σχόλια από το στρατόπεδο της σοσιαλίστριας Ρουαγιάλ. Ήταν έξοχη ,επέδειξε δυναμισμό και σύγχρονη αντίληψη ενώ υποχρέωσε το Νικολά Σαρκοζί να αμύνεται συνεχώς και να χειρίζεται άσχημα τα διάφορα θέματα, είπαν οι υποστηρικτές της. Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ ήταν “εκθαμβωτική” και “διαπεραστική” είπε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ζακ Λανγκ. Με αυτές τις απόψεις πάντως δεν συμφωνούν ανεξάρτητοι πολιτικοί αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι η τηλεοπτική αναμέτρηση δεν ανέδειξε ξεκάθαρο νικητή. Ανάλογα σχόλια διατυπώνονται στο γαλλικό Τύπο. Όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση πάντως, τη λύση δίνουν οι ψηφοφόροι στην κάλπη. Αξίζει να αναφερθεί ότι εννέα στους δέκα ψηφοφόρους δηλώνουν ότι είχαν αποφασίσει πριν την τηλεοπτική συζήτηση ποιον θα ψηφίσουν την Κυριακή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα