Ισραηλινοί εκπαίδευσαν χρυσόψαρα να οδηγούν

Ισραηλινοί εκπαίδευσαν χρυσόψαρα να οδηγούν
Τα χρυσόψαρα εκπαιδεύτηκαν να βρίσκουν διαδρομές προς το στόχο, 'καταλαβαίνοντας' εμπόδια. iStock

Στο πλαίσιο έρευνας που έκανε το Ben-Gurion University του Ισραήλ, σχετική με την ικανότητα των ζώων στην πλοήγηση, χρυσόψαρα εκπαιδεύτηκαν να φτάνουν στον προορισμό τους, ανεξάρτητα από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται.

Μεταξύ των ερευνών που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες σε επιστημονικά περιοδικά, ήταν αυτή Ισραηλινών που είχε ως αντικείμενο “από ψάρια έξω από το νερό, έως νέες ιδέες για τους μηχανισμούς πλοήγησης των ζώων”.

Εξήγησαν πως η πλοήγηση είναι κρίσιμη ικανότητα για την επιβίωση των ζώων, όπως είναι και σημαντική για την αναζήτηση τροφής, την εύρεση καταφυγίου, την αναζήτηση συντρόφων “και μιας ποικιλίας άλλων συμπεριφορών”. Εξ ου και “είναι λογική να διερευνηθεί εάν η αναπαράσταση του χώρου και οι μηχανισμοί πλοήγησης εξαρτώνται από το είδος, το οικολογικό σύστημα, τις δομές του εγκεφάλου ή αν μοιράζονται γενικές και καθολικές ιδιότητες”.

Αυτό που έκαναν ήταν να εκπαιδεύσουν ένα χρυσόψαρο, ώστε να μάθει να χρησιμοποιεί τροχήλατη πλατφόρμα που ονομάστηκε Fish Operated Vehicle. Δηλαδή, όχημα που χειρίζεται ψάρι.

Οι ερευνητές του Ben-Gurion University διαπίστωσαν πως το συγκεκριμένο όχημα μπορούσε να αλλάξει πορεία, αναλόγως με τις κινήσεις των ψαριών που είχαν τοποθετήσει σε δεξαμενή νερού πάνω στην πλατφόρμα. Η ‘αποστολή’ τους ήταν να ‘οδηγήσουν’ το ρομποτικό μηχάνημα προς ένα στόχο, τον οποίον έβλεπαν από τα τοιχώματα της δεξαμενής. Το όχημα είχε lidar, δηλαδή ανίχνευση φωτός και εμβέλειας, μια τεχνολογία τηλεπισκόπησης που χρησιμοποιεί laser για τη συλλογή δεδομένων, σχετικά με τη θέση του στο έδαφος και τη θέση του ψαριού μέσα στη δεξαμενή. Αν έφτασαν τα ψάρια στο στόχο τους;

“Τα ψάρια ολοκλήρωσαν την αποστολή, ανεξάρτητα από το σημείο εκκίνησης, αποφεύγοντας τα αδιέξοδα, ενώ διόρθωσαν τις ανακρίβειες της τοποθεσίας”. Μόλις έφταναν στο στόχο, επιβραβεύονταν με τροφή. Τα ψάρια χρειάστηκαν μόλις λίγες ημέρες, για να μπορέσουν να πλοηγηθούν εν μέσω εμποδίων, ενώ ‘καταλάβαιναν’ πότε εμφανίζονταν στο δρόμο τους ψεύτικοι στόχοι. “Η μελέτη υποδηλώνει ότι η ικανότητα πλοήγησης είναι καθολική και όχι συγκεκριμένη για το περιβάλλον. Δείχνει ότι τα χρυσόψαρα έχουν τη γνωστική ικανότητα να μαθαίνουν μια περίπλοκη εργασία, σε ένα περιβάλλον εντελώς διαφορετικό από αυτό στο οποίο εξελίχθηκαν”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα