Ιταλία: Απάντησε στην απόρριψη του προϋπολογισμού της με ένα γράμμα

Ιταλία: Απάντησε στην απόρριψη του προϋπολογισμού της με ένα γράμμα
O Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε AP

"Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιστολή περιέχει ένα αναθεωρημένο προϋπολογισμό" αναφέρει η Ιταλία

Ένα γράμμα έστειλε τελικά η ιταλική κυβέρνηση στην Κομισιόν ως απάντηση την απόρριψη του προϋπολογισμού της. Η προθεσμία εξέπνεε τα μεσάνυχτα, φαίνεται ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός του Κινήματος 5 Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά δεν… βιάστηκε και συνέταξε την επιστολή μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Ρώμη.

«Χθες το βράδυ, η ιταλική κυβέρνηση έστειλε επιστολή στην Επιτροπή σε απάντηση στις ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με την πρόταση του προϋπολογισμού μας. Δεν έχουμε αλλάξει τους στόχους μας, επειδή η βασική μας δέσμευση είναι να δώσουμε ώθηση στην ιταλική οικονομία. Πιστεύουμε ότι οι επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές, που χρηματοδοτούνται από τις αυξανόμενες ελλειμματικές δαπάνες, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και καλύτερα δημόσια οικονομικά», σχολίασε το κόμμα των 5 Αστέρων από τις Βρυξέλλες.

«Αυτή η στάση δεν σημαίνει αδιαφορία. Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιστολή περιέχει ένα αναθεωρημένο προϋπολογισμό με έσοδα από την ιδιωτικοποίηση του 1% του ΑΕΠ από την πώληση ακίνητης περιουσίας που αποσκοπεί στη μείωση του χρέους. Τα ιταλικά οικογενειακά κοσμήματα δεν θα πωληθούν αλλά μπορούν να πουληθούν δευτερεύοντα περιουσιακά στοιχεία του κράτους. Καταθέσαμε επίσης ένα αίτημα ευελιξίας 0,2% του ΑΕΠ για έκτακτα γεγονότα (καταιγίδες / ζημίες και ανακατασκευή της γέφυρας Morandi στη Γένοβα)», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες τηρούν στάση αναμονής και ψυχραιμίας. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έλεγαν ότι περιμένουν όλα τα ενδεχόμενα, από ένα νέο προϋπολογισμό, μέχρι τίποτα, μετά και τις δηλώσεις του Ιταλού Πρωθυπουργού ότι η Ιταλία δεν θα άλλαζε τον προϋπολογισμό της. Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου ανέφεραν τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια: ένταξη της Ιταλίας στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και τελικά το ενδεχόμενο προστίμου, που μπορεί να φτάσει και τα 3,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις της Κομισιόν, η ανάπτυξη στην Ιταλία θα είναι μικρότερη από ο,τι προβλέπει η κυβέρνηση, ενώ το έλλειμμα φαίνεται ότι θα κινηθεί πιο ψηλά από τις αισιόδοξες προβλέψεις της Ρώμης.

Για την Επιτροπή, η οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας για το 2019 προβλέπεται να φθάσει στο 1,2%, ενώ η Ρώμη αναμένει ανάπτυξη 1,5%. Σε σχέση με το έλλειμμα, η Κομισιόν προβλέπει ότι θα φθάσει στο 2,9% του ΑΕΠ το 2019 και στο 3,1% του ΑΕΠ το 2020, την στιγμή που η ιταλική κυβέρνηση εκτιμά ότι το έλλειμμα για το 2019 δεν θα ξεπεράσει το 2,4%.

Σχολιάζοντας με δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε ότι οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν «υποεκτιμούν τις θετικές επιπτώσεις που θα έχουν στην ανάπτυξη της χώρας οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Ρώμη. Για τον λόγο αυτό θεωρούμε απολύτως απίθανο οποιοδήποτε άλλο σενάριο για τα δημοσιονομικά της Ιταλίας».

H Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι δέχθηκε την επιστολή και τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό της ιταλικής κυβέρνησης. Θα απαντήσει ωστόσο στις 21 Νοεμβρίου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα