Ιταλία: Ο Σέρτζιο Ματαρέλα δίνει παράταση για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ιταλία: Ο Σέρτζιο Ματαρέλα δίνει παράταση για τον σχηματισμό κυβέρνησης
Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα AP

Να λύσει το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα, προτίθεται ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, δίνοντας χρονικό περιθώριο στην ακροδεξιά Λέγκα και στο Κίνημα Πέντε Αστέρων για να φθάσουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Εννέα εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές η ηγεσία της Ιταλίας παραμένει ακέφαλη. Οι δυο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις Λέγκα του Βορρά και Κίνημα Πέντε Αστέρων είναι αντίθετες με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν διατυπώσει προεκλογικά εξαγγελίες που θα κοστίσουν δισεκατομμύρια ευρώ εάν εφαρμοστούν. Γι αυτό το λόγο ζήτησαν από τον Σέρτζιο Ματαρέλα περιθώριο 24 ωρών για να εξεταστούν εάν μπορούν να φθάσουν σε συμφωνία.

Η Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων αντιδρούν στην προοπτική υπηρεσιακής υπηρεσιακής κυβέρνησης στην οποία δεν προτίθεται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Πηγή του Κινήματος των Πέντε Αστέρων δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι θα χρειαστούν μερικές μέρες για να υπάρξει συμφωνία. Η Ιταλία έχει περιέλθει σε πολιτικό αδιέξοδο ύστερα από τις εκλογές της 4ης Μαρτίου κατά τις οποίες ο κεντροδεξιός συνασπισμός, στον οποίο συμμετέχει η αντιμεταναστευτική Λέγκα, εξασφάλισε την πλειοψηφία των εδρών του ιταλικού κοινοβουλίου, ενώ το Κίνημα των Πέντε Αστέρων αναδείχθηκε πρώτο κόμμα.

Το Κίνημα του Λουίτζι Ντι Μάιο διακήρυσσε επί σειρά εβδομάδων ότι είναι έτοιμο να σχηματίσει κυβέρνηση με την Λέγκα, χωρίς ωστόσο τη παρουσία της Κεντροδεξιάς Φόρτσα Ιταλία του Μπερλουσκόνι.

”Συνεχίζουμε να ζητούμε από τον Μπερλουσκόνι να κάνει μια κίνηση υπευθυνότητας και να δώσει στη χώρα κυβέρνηση”’ είχε δηλώσει προ ημερών ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι, στέλεχος της Λέγκα.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι -χωρίς να δεχθεί το βέτο του Κινήματος- έδωσε τελικά χθες το βράδυ το πράσινο φως στην Λέγκα να συνεργασθεί με το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Ακόμη όμως και με την άρση αυτού του εμποδίου, οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το Κίνημα των 5 Αστέρων του Λουίτζι ντι Μάιο δεν θα είναι εύκολες.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων έχει την υποστήριξη του φτωχού νότου της Ιταλίας, ενώ η εκλογική βάση της Λέγκα επικεντρώνεται στον πλούσιο βορρά. Το Κίνημα των 5 Αστέρων θέλει να εισαγάγει γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές, ενώ η Λέγκα επιδιώκει την περικοπή των φόρων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα