Ήττα για την κυβέρνηση ‘Αμπε

default image

Βαριά ήττα υπέστη ο συνασπισμός του Σίνζο Άμπε στην Ιαπωνία, στις εκλογές για την Άνω Βουλή αλλά ο ίδιος δεν προτίθεται να παραιτηθεί

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου NHK, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε και ο εταίρος του στον κυβερνητικό συνασπισμό, το μικρό βουδιστικό κόμμα Νέο Κομέιτο, έχουν αποσπάσει μεταξύ 31 και 43 εδρών έναντι 121. Για να διατηρήσουν την πλειοψηφία του στο Σώμα έπρεπε να λάβουν τουλάχιστον 64 έδρες.

Σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο ΝΗΚ, ο πρωθυπουργός- που ανέβαλε καθήκοντα πριν από 10 μήνες- σκοπεύει να παραμείνει στην κυβέρνηση για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και την αναθεώρηση του ειρηνιστικού Συντάγματος.

Η εκλογική διαδικασία είχε θεωρηθεί ως ένα πολύ κρίσιμο τεστ για το μέλλον της κυβέρνησης του συντηρητικού Άμπε, η δημοτικότητα του οποίου σημειώνει κατακόρυφη πτώση στις σφυγμομετρήσεις από το Σεπτέμβριο του 2006, οπότε ανήλθε στην πρωθυπουργία. Βασική αιτία της απογοήτευσης των ιαπώνων ψηφοφόρων ήταν το λάθος που έγινε και 50 εκατομμύρια εντολές για συντάξεις διοχετεύθηκαν σε λάθος ανθρώπους αλλά και σειρά σκανδάλων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν εκλεκτούς του πρωθυπουργού.

Ο υπουργός Γεωργίας Νοριχίκο Ακάγκι κατηγορείται για κακοδιαχείριση πολιτικών κονδυλίων. Ο υπουργός Άμυνας Φούμιο Κιούμα παραιτήθηκε μετά τα αμφιλεγόμενα σχόλια του για τους βομβαρδισμούς με τις ατομικές βόμβες και ο υπουργός Τοσικάτσου Ματσουόκα αυτοκτόνησε μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στο υπουργείο αγροτικών καλλιεργειών.

(Πηγή: ΑΠΕ)

   

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα