Και όμως ο πρόεδρος Τραμπ “χάνει” το δίκτυο του Fox News

Και όμως ο πρόεδρος Τραμπ “χάνει” το δίκτυο του Fox News
Ο Τραμπ AP

Ο πρόεδρος Τραμπ φαίνεται πως χάνει το μεγάλο τηλεοπτικό “μεγάφωνο” του Fox News, στον κρίσιμο πολιτικά χρόνο που διανύουμε, πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έχει μία ιδιαίτερη συνήθεια να μιλάει για τα ποσοστά της ακροαματικότητας του, παρά το γεγονός ότι οι προεκλογικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχει δεν φαίνεται να είναι και ιδιαιτέρως δημοφιλείς για τους Αμερικανούς, σχολιάζει το “Politico.”

Καθώς ο ίδιος, ολοκληρώνει το πρόγραμμα των προεκλογικών εκδηλώσεων στις οποίες θα λάβει μέρος ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, που θα διεξαχθούν την 6η Νοεμβρίου, τα ποσοστά της ακροαματικότητας των εκδηλώσεων αυτών, μειώνονται.

Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις παρά το γεγονός ότι οι προεκλογικές εκδηλώσεις με την συμμετοχή του, μεταδίδονται τηλεοπτικά στις ζώνες υψηλής ακροαματικότητας (prime time) τα ποσοστά που καταγράφονται είναι τα ίδια ή ακόμη και χαμηλότερα, από την συνήθη ακροαματικότητα των προγραμμάτων, που μεταδίδει το κανονικό πρόγραμμα του Fox News.

Μετά την καταγραφή της μειωμένης ακροαματικότητας, το αναφερόμενο τηλεοπτικό μέσο, σταμάτησε την συνολική τηλεοπτική μετάδοση των εκδηλώσεων και μεταδίδει πλέον μόνο στιγμιότυπα.

Στιγμιότυπα μόνο από τις ομιλίες Τραμπ

Στην διάρκεια των προεκλογικών εξορμήσεων του προέδρου Τραμπ, την προηγούμενη εβδομάδα, το Fox News μετέδωσε στιγμιότυπα και τα πιο σημαντικά σημεία από τις προεδρικές ομιλίες του, ενώ έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα στην παρουσίαση του κανονικού τηλεοπτικού προγράμματός του. Ωστόσο, το Σάββατο κατά την ώρα της προγραμματισμένης μετάδοσης των εκπομπών “Fox Report Weekend” και “Justice with Judge Jeanine,” το αναφερόμενο δίκτυο μετέδωσε το σύνολο της ομιλίας του προέδρου Τραμπ από την πόλη Τοπέκα στο Κάνσας.

Ωστόσο, η προεκλογική εκδήλωση που έγινε την Τρίτη στο Κόνσιλ Μπλαφς της Αϊόβα, δεν μεταδόθηκε ζωντανά από κανένα τηλεοπτικό δίκτυο, ενώ ακόμη και το C-SPAN την μετέδωσε αποσπασματικά.

Χθες το βράδυ, ο Αμερικανός πρόεδρος, έλαβε μέρος σε προεκλογική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Εριέ (Πενσιλβάνια) στις 19:00 το απόγευμα (τοπική ώρα), με το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News να παρακάμπτει την τηλεοπτική μετάδοση της εκδήλωσης αυτής και με δεδομένη την ροή της επικαιρότητας, να καλύπτει το πέρασμα του κυκλώνα Μάικλ από την Φλόριντα.

Από τότε που ο Τραμπ εκλέχθηκε στην προεδρία των ΗΠΑ, τόσο το CNN, όσο και το MSNBC, έχουν τις περισσότερες φορές αρνηθεί να μεταδώσουν ζωντανά τις προεκλογικές εκδηλώσεις στις οποίες λαμβάνει μέρος, ενώ όπως και το Fox News μεταδίδουν τις προεδρικές ομιλίες ή τα σχόλια του, όχι απευθείας, αλλά μέσω του σχολιασμού που κάνουν οι δημοσιογράφοι τους. Το Fox προβάλλει επίσης ζωντανές μεταδόσεις των προεκλογικών ομιλιών του προέδρου διαδικτυακά (livestream).

Από την άλλη μεριά, σε μία τόσο κρίσιμη για τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, περίοδο, με τις ενδιάμεσες εκλογές να απέχουν χρονικά, λιγότερο από έναν μήνα, αρκετοί είναι αυτοί στον Λευκό Οίκο που ανησυχούν, βλέποντας ότι ο πρόεδρος Τραμπ χάνει ένα τηλεοπτικό “μεγάφωνο” αποκλειστικής χρήσης που είχε, προκειμένου να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους της εκλογικής του βάσης.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δεν μπόρεσε να προσδιορίσει γιατί το αναφερόμενο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News αποφάσισε να μην μεταδίδει ζωντανά τις προεκλογικές εκδηλώσεις στις οποίες λαμβάνει μέρος ο Τραμπ, δηλώνοντας ότι οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προγραμματίζουν “να το κοιτάξουν.

Προς την ίδια κατεύθυνση, δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Μπιλ Σάιν, πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Fox, έρχονταν σε επικοινωνία με πρώην συνεργάτες του, ακριβώς για το ζήτημα αυτό.

Προβληματισμός στους Ρεπουμπλικάνους

Η απώλεια της τηλεοπτικής κάλυψης των προεκλογικών εκδηλώσεων σε παναμερικανικό επίπεδο, προβληματίζει επίσης και ίσως ακόμη περισσότερο, τους προεκλογικούς υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τους οποίους και προσπαθεί να υποστηρίξει ο πρόεδρος Τραμπ, με τις περιοδείες που κάνει.

“Μας δίνει προβολή σε ένα παναμερικανικό ακροατήριο, που συνήθως δεν έχουμε,” δήλωσε χαρακτηριστικά ένα στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας των Ρεπουμπλικάνων, αναφορικά με την σπουδαιότητα της τηλεοπτικής κάλυψης των εκδηλώσεων, στις οποίες λαμβάνει μέρος ο Τραμπ.

“Βλέπουμε μία τάση εγγραφής νέων δωρητών, αλλά και πολλές δωρεές σε μικρά ποσά. Υπάρχουν προφανώς οπαδοί του κόμματος που παρακολουθούν διαδικτυακά, αλλά η δυνατότητα για κάποιους να βρεθούν σε μία προεκλογική εκδήλωση που μεταδίδεται σε ώρες σημαντικής τηλεθέασης, είναι σημαντική για μία προεκλογική εκστρατεία, που προσπαθεί να πλησιάσει τους συντηρητικούς, σε όλη την χώρα και οι οποίοι θα ανοίξουν τα πορτοφόλια τους,” συμπλήρωσε το ίδιο στέλεχος.

Μία πηγή που βρίσκεται κοντά στον Τραμπ περιέγραψε την μείωση των τηλεοπτικών καλύψεων ως “μία μεγάλη απώλεια σε τοπικό και πολιτειακό επίπεδο για τους Ρεπουμπλικάνους, που δεν μπορούν να έχουν μία τέτοια κάλυψη από άλλα καλωδιακά τηλεοπτικά δίκτυα. Στην περίπτωση που οι τηλεοπτικές μεταδόσεις σταματήσουν εντελώς, αυτό το ενδεχόμενο, θα προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα.

Ο ίδιος, ο Τραμπ είναι ένας μαζικός τηλεθεατής των ΜΜΕ κι αυτό θα τον απογοητεύσει,” συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Ούτε το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, αλλά ούτε κι ο Λευκός Οίκος ανταποκρίθηκαν σε αίτημα σχολιασμού των εξελίξεων.

Τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα για την τηλεθέαση του Fox News δείχνουν ότι αυτή φτάνει κατά την τρέχουσα περίοδο στα 2,5 εκατομμύρια τηλεθεατές κατά μέσο όρο σύμφωνα με την Nielsen.

Από την άλλη μεριά, όταν το 2017, ο Τραμπ συμμετείχε σε πολιτικές εκδηλώσεις με μικρότερη συχνότητα, η τηλεθέαση του Fox News ξεπερνούσε τα 4 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Ωστόσο, η τηλεθέαση αυτή, δεν έχει καταγραφεί μέσα στο 2018, σύμφωνα με την εκτίμηση του “Politico” από τα στοιχεία της Nielsen.

Την χρονιά που διανύουμε οι τηλεθεάσεις που έχει ο Τραμπ κυμαίνονται μεταξύ 2,5 και 3,5 εκατομμυρίων τηλεθεατών, ανάλογα με την ημέρα, την ώρα της μετάδοσης κι ανάλογα αν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό που μεταδίδεται την ίδια ώρα, από ένα άλλο κανάλι.

Η μεγαλύτερη αλλαγή στην αντιμετώπιση που είχε το Fox News απέναντι στον Τραμπ, εντοπίζεται πλέον στην συχνότητα της συμμετοχής του σε προεκλογικές εκδηλώσεις. Ο παράγοντας αυτός, μειώνει την αποφασιστικότητα του αναφερόμενου δικτύου να διαθέσει στην προβολή του Τραμπ, μεγαλύτερο μερίδιο των ωρών της υψηλής τηλεθέασης που έχει. “Δεν θέλουν πλέον να διαθέσουν περισσότερο χρόνο, στην ζώνη της υψηλότερης τηλεθέασης,” δήλωσε χαρακτηριστικά μία πηγή που είναι εξοικειωμένη με τον τρόπο λήψης αποφάσεων στο Fox News.

Τα στελέχη του Fox News φοβούνται επίσης, ότι η διαρκής τηλεοπτική κάλυψη των συχνών προεκλογικών εμφανίσεων του Τραμπ, θα κουράσει τους τηλεθεατές, προκαλώντας πτώση της τηλεθέασης για το δίκτυο. Μία τέτοια εξέλιξη, θα προκαλούσε πραγματικό πρόβλημα σε μία περίοδο πλούσια σε ειδησεογραφία, όπως ήταν η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, με την επικαιρότητα στις ΗΠΑ, να μονοπωλείται από την υπόθεση διορισμού του δικαστή Μπρετ Κάβανο, στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

“Τα στελέχη του δικτύου αποφασίζουν με γνώμονα την υψηλότερη τηλεθέαση,” συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Σε οικονομικό επίπεδο, όταν το Fox News μεταδίδει προεκλογικές εμφανίσεις του Τραμπ, δεν μπορεί να παρεμβάλει διαφημίσεις, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος μιλάει για περισσότερο από μία ώρα. Έτσι, το τηλεοπτικό δίκτυο συσσωρεύει αρνητικό οικονομικό κόστος, καθώς χάνει πολύτιμο για τα έσοδά του, τηλεοπτικό χρόνο.

Οι συχνές προεκλογικές εμφανίσεις του Τραμπ, στην ουσία λειτουργούν αρνητικά για την αποφασιστικότητα του Fox News να του διαθέσει περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών.

Από την άλλη μεριά, ο Αμερικανός πρόεδρος προχωρεί σε αύξηση του αριθμού των εμφανίσεων και ομιλιών του σε προεκλογικές εκδηλώσεις, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό, την λήψη αποφάσεων στο Fox News.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα