Ισόβια στον δικτάτορα

default image

Προκλητικός και αμετανόητος εμφανίστηκε στο δικαστήριο ο πρώην δικτάτορας της Αργεντινής Χόρχε Βιντέλα. Καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία 31 κρατουμένων, μετά το πραξικόπημα που τον έφερε στην εξουσία. Δείτε τι δήλωσε

Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τις πολιτικές δολοφονίες 31 κρατουμένων τους μήνες που ακολούθησαν το πραξικόπημα του 1976 επέβαλε δικαστήριο της Κόρδοβα στον πρώην δικτάτορα της Αργεντινής Χόρχε Βιντέλα.

Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη επικεφαλής της χούντας την τελευταία 25ετία. Ο Βιντέλα θεωρείται ο αρχιτέκτονας του βρώμικου πολέμου στην Αργεντινή, κατά τη διάρκεια του οποίου εξαφανίστηκαν τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι.

Αμετανόητος ο 85χρονος σήμερα Βιντέλα δήλωσε προκλητικά στο δικαστήριο ότι “η κοινωνία της Αργεντινής απαίτησε την καταστολή των αντιφρονούντων για την αποτροπή μίας μαρξιστικής επανάστασης” και ότι η χώρα διοικείται σήμερα από “τρομοκράτες”.

Δεν δίστασε μάλιστα να δηλώσει “πολιτικός κρατούμενος” και να χαρακτηρίσει τη δίκη “δίκη εκδίκησης”.

Η επανεκδίκαση της υπόθεσης κατέστη δυνατή μετά την ακύρωση της αμνηστίας που του είχε παραχωρήσει ο τότε πρόεδρος Κάρλος Μένεμ το 1990, από το Συνταγματικό Δικαστήριο το 2007.

“Η δίκη αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες του είδους της”, είχε δηλώσει κατά την έναρξη της δίκης ο γενικός εισαγγελέας στην Κόρδοβα Κάρλος Χονέγια, 34 ετών, που γεννήθηκε λίγο πριν επιβληθεί η στρατιωτική δικτατορία.

“Η δίκη αυτή θα μας βοηθήσει να ανασυνθέσουμε την ιστορία μας”, είχε δηλώσει ο 37χρονος Μαρτίν Μοσέ, γιος του Μιγκέλ Άνχελ Μοσέ, που δολοφονήθηκε την 17η Μαΐου 1976, μαζί με άλλα πέντε άτομα. Ο Μαρτίν ανακάλυψε την πραγματική του ταυτότητα μόλις το Φεβρουάριο του 2009.

Ο Πάμπλο Μπαλούστρα, επίσης 37 ετών, γιος του Πάμπλο Αλμπέρτο Μπαλούστρα, ο οποίος είχε δολοφονηθεί την 11η Νοεμβρίου 1976, δήλωσε ότι “είμαι ευτυχής που επιτέλους αυτοί οι τύποι δικάζονται. . . Ήμουν τριών ετών όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας μου. Αλλά στα 9 μου έμαθα ότι τον είχαν σκοτώσει”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα