Καταδίκη Βιντέλα για κλοπές μωρών

default image

Σε 50 και 15 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκαν δύο πρώην δικτάτορες στην Αργεντινή. Δικαίωση για τις "Γιαγιάδες της Πλατείας του Μάη"

Ο πρώην δικτάτορας της Αργεντινής Χόρχε Βιντέλα (1976-1981) καταδικάσθηκε στο Μπουένος Άιρες σε κάθειρξη 50 ετών για κλοπές μωρών αντιπολιτευομένων στη διάρκεια της δικτατορίας (1976-1983), ενώ ένας από τους συγκατηγορουμένους του, ο Ρεϊνάλντο Μπινιόνε, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία το 1982-1983, σε κάθειρξη 15 ετών, ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Το δικαστήριο αποφάσισε “να καταδικάσει τον απόστρατο στρατηγό Χόρχε Βιντέλα (86 ετών) σε κάθειρξη 50 ετών (…) και τον απόστρατο στρατηγό Ρεϊνάλντο Μπινιόνε (84 ετών) σε 15 χρόνια”, ανέγνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Ροκέτα ενώπιον μιας κατάμεστης αίθουσας.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου βρισκόταν και η Εστέλα ντε Καρλότο, επικεφαλής της οργάνωσης των Γιαγιάδων της Πλατείας του Μάη, στην οποία οφείλεται η ανακάλυψη της ταυτότητας 105 παιδιών αντιπολιτευομένων, τα οποία είχαν κλαπεί επί δικτατορίας και είχαν δοθεί σε φιλικά προσκείμενους στο στρατιωτικό καθεστώς.

Μπροστά σε μια γιγαντοοθόνη εγκατεστημένη απέναντι από το δικαστήριο, εκατοντάδες συγγενείς θυμάτων, παιδιά αντιπολιτευομένων και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποδέχθηκαν αυτές τις καταδίκες με δάκρυα, τραγούδια και φωνές χαράς, μετά τα πολλά χρόνια που διήρκεσε η διαδικασία.

Ποινές από 40 ως 15 χρόνια κάθειρξης επιβλήθηκαν σε πολλούς άλλους συγκατηγορουμένους, ανάμεσα στους οποίους ο απόστρατος αξιωματικός του Ναυτικού Χόρχε Ακόστα, γνωστός ως “Ο Τίγρης”. Οι κατηγορούμενοι δικάζονταν για συμμετοχή σε ένα “συστηματικό σχέδιο” κλοπής μωρών αντιπολιτευομένων.

Ο Χόρχε Βιντέλα εκτίει ήδη δύο ποινές ισόβιας κάθειρξης για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ο Ρεϊνάλντο Μπινόνε εκτίει επίσης δύο ποινές (ισόβια και κάθειρξη 25 ετών) για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Ακόστα, ο οποίος καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 30 ετών, εκτίει κι αυτός ποινή ισοβίων.

Συνολικά 11 πρόσωπα δικάζονταν από το Φεβρουάριο του 2011 στο Μπουένος Άιρες σ’ αυτή την πρώτη δίκη για τα κλεμμένα παιδιά που στη συνέχεια “υιοθετήθηκαν” από οικογένειες φιλικές προς το καθεστώς και τον αριθμό των οποίων η οργάνωση των Γιαγιάδων της Πλατείας του Μάη υπολογίζει σε 500.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα