Κατάδυση στην καρδιά του Αρκτικού Ωκεανού

default image

Ρώσοι εξερευνητές ξεκίνησαν από τον Βόρειο Πόλο την κατακόρυφη κατάδυσή τους στην καρδιά των παγωμένων νερών του Αρκτικού Ωκεανού

Ρώσοι εξερευνητές ξεκίνησαν  από τον Βόρειο Πόλο την κατακόρυφη κατάδυσή τους στην καρδιά των παγωμένων νερών του Αρκτικού Ωκεανού, ανακοίνωσε το ρωσικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Αρκτική και την Ανταρκτική της Αγίας Πετρούπολης που οργανώνει την αποστολή.

“Κατεβαίνουν. θα φθάσουν μέχρι το βυθό”, δήλωσε εκπρόσωπος του Ινστιτούτου διευκρινίζοντας ότι η κατάδυση να διαρκέσει 8-9 ώρες και θα φθάσει σε βάθος 4.200 μέτρων. Η ρωσική αποστολή έφθασε χθες στο σημείο της κατάδυσης, σε γεωγραφικό πλάτος 90 μοίρες βόρεια.

Στην αποστολή συμμετέχουν δύο βουλευτές και ένας επιστήμονας. θα καταδυθούν με δύο βαθυσκάφη Mir , θα πραγματοποιήσουν πειράματα και θα στήσουν μια ρωσική σημαία στο βυθό. Η μοναδική τους ανησυχία είναι αν θα μπορέσουν να αναδυθούν από την ίδια τρύπα από την οποία καταδύθηκαν , αφού τα βαθυσκάφη δεν έχουν αρκετή δύναμη ώστε να σπάσουν τον πάγο της επιφάνειας του Αρκτικού Ωκεανού.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι πέντε χώρες που έχουν εδάφη εντός του αρκτικού Κύκλου, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δανία, διαθέτουν οικονομική ζώνη 200 μιλίων ανοικτά της βόρειας ακτογραμμής τους. Ωστόσο Η Ρωσία διεκδικεί ευρύτερη ζώνη με το επιχείρημα ότι ο βυθός της Αρκτικής και η Σιβηρία συνδέονται με κοινή υφαλοκρηπίδα. Σοβιετικά και αμερικανικά υποβρύχια έχουν πλεύσει κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του Βορείου Πόλου, αλλά κανένα δεν έχει φθάσει στο βυθό.

(Πηγή: ΑΠΕ)


 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα