Σεξουαλικά εγκλήματα με "όπλο" το Βιάγκρα

Σεξουαλικά εγκλήματα με "όπλο" το Βιάγκρα

Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράϊς, κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Πέμπτη, ότι στρατεύματα πιστά στο Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, όλο και περισσότερο εμπλέκονται σε περιπτώσεις άσκησης σεξουαλικής βίας, μερικοί δε κατόπιν χρήσης του φαρμάκου κατά της ανδρικής ανικανότητας Βιάγκρα.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψαν διπλωμάτες του Οργανισμού στους δημοσιογράφους στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου για την κρίση στη Λιβύη, η αμερικανίδα πρέσβης, έθεσε το θέμα παρουσιάζοντας τις αυξανόμενες καταγγελίες για φαινόμενα σεξουαλικής παραβατικότητας από τα στρατεύματα του Καντάφι.

"Η Ράϊς έθεσε το θέμα στο Συμβούλιο αλλά κανείς δεν ανταποκρίθηκε", ανέφερε διπλωματική πηγή, που προτίμησε να παραμείνει ανώνυμη.

Το ζήτημα είχε δει το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά σε βρετανική εφημερίδα. Με δεδομένο ότι το Βιάγκρα αποτελεί το ευρύτερα διαδεδομένο φάρμακο για την αντιμετώπιση της ανδρικής ανικανότητας, οι ίδιες διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι αν οι καταγγελίες αποδειχθούν βάσιμες, τότε η χορήγηση του σκευάσματος στους στρατιώτες σημαίνει ότι ενθαρρύνονται από την ηγεσία τους, να τρομοκρατούν κακοποιώντας σεξουαλικά τον πληθυσμό, στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Η αυξανόμενη χρήση σεξουαλικής βίας ως όπλου κατά τη διάρκεια πολεμικών αναμετρήσεων, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπα Κι-μουν, οποίος προχώρησε στον ορισμό ειδικού αντιπροσώπου του Οργανισμού για τα φαινόμενα σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια πολεμικών αναμετρήσεων, τη Μαργκό Ουώλστρομ.

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα η Ουώλστρομ, επέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας γιατί απέτυχε σε δύο πρόσφατα ψηφίσματα που υιοθέτησε για τη Λιβύη, να συμπεριλάβει το ζήτημα παρά το γεγονός ότι το είχε θέσει σε προτεραιότητα.

Η Ουώλστρομ ανέφερε ότι προς το παρόν, οι καταγγελίες για βιασμούς, από στρατιώτες των δυνάμεων του Καντάφι, παραμένουν ανεπιβεβαίωτες, αλλά αναφέρθηκε στη περίπτωση της Εμάν αλ-Ομπάιντί, που είχε μεγάλη ανταπόκριση από τα ΜΜΕ. Η γυναίκα από τη Λιβύη, τον περασμένο μήνα είχε ορμήσει ξαφνικά στο ξενοδοχείο των δημοσιογράφων στην Τρίπολη, ισχυριζόμενη ότι είχε βιασθεί από παραστρατιωτικούς υποστηρικτές του Μουαμάρ Καντάφι.

Το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στη Χάγη, ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα για τη συμπεριφορά του καθεστώτος κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη.
 

SHARE:

24Media Network