Κίνα: Διαστημικό σκάφος επιστρέφει στη Γη με δείγματα από τη “σκοτεινή” πλευρά της Σελήνης

Διαβάζεται σε 3'
Σεληνιακή προσεδάφιση του σκάφους Chang'e-4
Σεληνιακή προσεδάφιση του σκάφους Chang'e-4 (φωτογραφία αρχείου) China National Space Administration/Xinhua News Agency via AP, File

Με επιτυχία απογειώθηκε από τη σεληνιακή επιφάνεια τμήμα διαστημικού σκάφους της κινεζικής αποστολής Chang’e 6 με την Κίνα να βρίσκεται πιο κοντά στο να γίνει η πρώτη χώρα που θα επιστρέψει δείγματα από την άλλη πλευρά της Σελήνης.

Το ταξίδι του πίσω στη Γη ξεκίνησε τμήμα διαστημικού σκάφους της κινεζικής αποστολής Chang’e 6, το οποίο αποσεληνώθηκε σήμερα με επιτυχία, μεταφέροντας δείγματα που συγκεντρώθηκαν από τη “σκοτεινή” και αθέατη πλευρά της Σελήνης, ένα πρωτοφανές επίτευγμα στην ιστορία της ανθρώπινης εξερεύνησης της Σελήνης.

Το επίτευγμα αποτελεί παγκόσμια πρωτιά και το τελευταίο άλμα για το διαστημικό πρόγραμμα δεκαετιών του Πεκίνου, το οποίο στοχεύει να στείλει μια επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη έως το 2030.

Το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο την Εθνική Διαστημική Διοίκηση της Κίνας (CNSA), ανέφερε ότι ο ανυψωτής του σκάφους Chang’e-6 απογειώθηκε στις 7:38 π.μ. τοπική ώρα την Τρίτη (23:38 ώρα Ελλάδας) και μπήκε σε προκαθορισμένη τροχιά γύρω από το φεγγάρι, περιγράφοντας την εξέλιξη ως “ένα πρωτοφανές κατόρθωμα στην ιστορία της ανθρώπινης εξερεύνησης της Σελήνης“.

Το σκάφος Chang’e-6 εκτοξεύτηκε τον περασμένο μήνα και η προσεδάφισή του στην πελώρια λεκάνη του Νότιου Πόλου – Άιτκεν, έναν από τους μεγαλύτερους γνωστούς κρατήρες που δημιουργήθηκε πριν από περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια χρόνια με βάθος 13 χιλιομέτρων και διάμετρο 2.500 χιλιομέτρων, εξαιτίας πρόσκρουσης στο ηλιακό μας σύστημα, στην αθέατη από τη Γη πλευρά της Σελήνης, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.

Η αποστολή, προβλεπόμενης διάρκειας 53 ημερών, άρχισε την 3η Μαΐου, με σκοπό κυρίως να συγκεντρωθούν δείγματα από την πλευρά της Σελήνης η οποία σπανίως εξερευνάται. Το όχημα για τον σκοπό αυτό ήταν εφοδιασμένο με τρυπάνι, για να συλλεχθούν δείγματα από το σεληνιακό υπέδαφος, καθώς και ρομποτικό χέρι, για να ληφθούν δείγματα από την επιφάνεια.

Αφού συγκεντρώθηκαν τα δείγματα, ξεδιπλώθηκε και τοποθετήθηκε η εθνική σημαία της Κίνας “στην αθέατη πλευρά της Σελήνης για πρώτη φορά”, πρόσθεσε το πρακτορείο.

 

 

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης –αποκαλείται έτσι επειδή είναι αθέατη από τη Γη, όχι επειδή δεν φθάνουν σε αυτήν ακτίνες του Ήλιου– είναι πολλά υποσχόμενη όσον αφορά την έρευνα, καθώς οι κρατήρες εκεί δεν έχουν καλυφθεί τόσο από αρχαίες ροές λάβας όσο αυτές της πλευράς που είναι πιο κοντινή και ορατή.

Τα δείγματα από την αθέατη πλευρά του φεγγαριού εκτιμάται πως θα βοηθήσουν να κατανοηθεί καλύτερα πώς σχηματίστηκε ο φυσικός δορυφόρος της Γης.

Η αποστολή είναι η έκτη στο πλαίσιο του προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης Chang’e, το οποίο πήρε το όνομά του από μια κινεζική θεά της Σελήνης. Είναι η δεύτερη που σχεδιάστηκε για να φέρει δείγματα, μετά το Chang’e 5, το οποίο έκανε το ίδιο το 2020 από την ορατή πλευρά του φεγγαριού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα