Κίνα:Συγκρούσεις φοιτητών-αστυνομίας

default image

Bίαιες συγκρούσεις φοιτητών με δυνάμεις της αστυνομίας ξέσπασαν στην Κίνα, μετά από ξυλοδαρμό φοιτήτριας από αστυνομικούς

Εκατοντάδες φοιτητές συγκρούσθηκαν βίαια με αστυνομικούς και πυρπόλησαν αυτοκίνητα στην κεντρική Κίνα μετά τον ξυλοδαρμό μιας φοιτήτριας από αστυνομικούς. Στα επεισόδια, που ξέσπασαν το απόγευμα της Τετάρτης, ενεπλάκησαν περίπου 1.000 φοιτητές από διάφορες σχολές στην πόλη Σενγκσού της επαρχίας Χενάν, όπως  ανέφερε το Κέντρο Πληροφόρησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Δημοκρατία.

Αξιωματούχος της αστυνομίας επιβεβαίωσε τα επεισόδια. “Πολλοί φοιτητές εξεγέρθηκαν χθες βράδυ. Η κατάσταση ήταν μάλλον σοβαρή”, είπε η αξιωματούχος Ουάνγκ. “Η αστυνομία αναγκάσθηκε να στείλει ενισχύσεις”, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η υπόθεση αποτελεί  αντικείμενο έρευνας. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το γιατί η φοιτήτρια υπέστη ξυλοδαρμό από τους αστυνομικούς.  Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Dahe News, έξι αξιωματούχοι τέθηκαν υπό κράτηση διότι απέτυχαν να περιορίσουν τα επεισόδια, ενώ πέντε φοιτητές συνελήφθησαν. Το επεισόδιο προστίθεται σε μια σειρά ταραχών τους τελευταίους μήνες στη χώρα.

Το διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα σε φτωχούς και πλουσίους, η διαφθορά και η κατάχρηση εξουσίας έχουν πυροδοτήσει σειρά διαδηλώσεων σε πολλές περιπτώσεις στην Κίνα, παρά την προσπάθεια του Πεκίνου να διατηρήσει ένα κλίμα σταθερότητας. Συχνά ξεσπούν επεισόδια με ασήμαντες αφορμές. Οι κινητοποιήσεις φοιτητών είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα πολιτικά, ειδικά λόγω της πρόσφατης επετείου των γεγονότων της πλατείας Τιενανμέν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα