Κίνηση καλής θέλησης προς τη Βόρεια Κορέα

default image

"Ξεπαγώνουν" κεφάλαια της Βόρειας Κορέας, ως κίνηση καλής θέλησης προς την Πιονγιανγκ

Η μεταφορά των Βορειοκορεατικών κεφαλαίων τα οποία είχαν “παγώσει” σε τράπεζα του Μακάου αναμένεται να αρχίσει την Πέμπτη, μετέδωσε το Ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, αυξάνοντας τις ελπίδες άρσης του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις της Πιονγκγιάνγκ με τη διεθνή κοινότητα για τον πυρηνικό αφοπλισμό της χώρας.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας αρνείτο να τηρήσει τη συμφωνία του Φεβρουαρίου για το κλείσιμο του πυρηνικού αντιδραστήρα που διαθέτει στη Γιονγκμπγιόν, που αποτελεί βασική πηγή υλικών για την παρασκευή πυρηνικών όπλων, έως ότου αποδεσμεύονταν τα κεφάλαια που διέθετε στην Banco Delta Asia. Εκπρόσωπος των αρχών του Μακάου απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, λέγοντας ότι “κάθε λεπτό το θέμα αλλάζει. . .δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα σχόλιο αυτή τη στιγμή”.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας έκανε γνωστό χθες Τετάρτη ότι θα επιτρέψει σε μία από τις ρωσικές τράπεζες να μεταφέρει τα 25 εκατ. δολάρια που είχαν “παγώσει” στην BDA, εάν η Ουάσινγκτον παράσχει γραπτώς εγγυήσεις ότι αυτό δεν θα θεωρηθεί παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα.

Τα κεφάλαια αυτά είχαν “παγώσει” αφότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ έθεσε σε μαύρη λίστα την τράπεζα για “ξέπλυμα” χρημάτων για λογαριασμό της Πιονγκγιάνγκ.Πολλές τράπεζες διεθνώς δίστασαν να λειτουργήσουν ως ενδιάμεσοι για την μεταφορά του ποσού στη Βόρεια Κορέα καθώς αυτό θα σήμαινε το στιγματισμό τους.

Το Kyodo, επικαλούμενο πηγές στο Μακάου, αναφέρει ότι “πιθανότατα” τα χρήματα θα μεταφερθούν σε Ρωσική τράπεζα η οποία συνδέεται με τη Βόρεια Κορέα διαμέσου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα