Κλιμακώνεται η ένταση Ινδίας – Πακιστάν: “Θα πάρουμε εκδίκηση για κάθε αθώο θύμα”

Διαβάζεται σε 5'
Ενταση μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας
Ενταση μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας AP

Η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν κλιμακώνεται, με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν να υπόσχεται εκδίκηση. “Είμαστε ένα έθνος που ξέρει να αγωνίζεται για την ελευθερία του”, τόνισε.

Μετά τη χθεσινή πυραυλική επίθεση της Ινδίας στο Πακιστάν με την κωδική ονομασία “επιχείρηση Sindoor”, η ένταση μεταξύ των δύο χωρών κάθε άλλο παρά έχει αποκλιμακωθεί ενώ οι φόβοι για μια γενικευμένη σύρραξη μεταξύ των δύο χωρών αυξάνονται συνεχώς.

Σε διάγγελμα που απηύθυνε στον λαό του Πακιστάν ο πρωθυπουργός της χώρας, Σαχμπάζ Σαρίφ, το βράδυ της Τετάρτης (7/5), διαμήνυσε ότι “η Ινδία θα πληρώσει τις συνέπειες”, τονίζοντας ότι τα σημεία που έπληξαν οι δυνάμεις της Ινδίας δεν ήταν στρατιωτικές υποδομές.

“Θα πάρουμε εκδίκηση για κάθε αθώο θύμα”

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Σαρίφ εξέφρασε αρχικά την έντονη οργή του για την απόφαση της Ινδίας να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον περιοχών του Πακιστάν και του Κασμίρ, οι οποίες, όπως είπε, σκότωσαν τουλάχιστον 31 ανθρώπους και τραυμάτισαν 57 πολίτες, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

«Η Ινδία μπορεί να φανταζόταν ότι θα υποχωρούσαμε, αλλά ξέχασαν ότι είμαστε ένα έθνος που ξέρει να αγωνίζεται για την ελευθερία του», τόνισε.

Ο Πακιστανός Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις επιθέσεις «άνανδρες», επισημαίνοντας ότι οι πυραυλικές επιθέσεις της Ινδίας στόχευαν «πολιτικές και θρησκευτικές υποδομές» και όχι στρατιωτικούς στόχους. Επανέλαβε δε, ότι η Ινδία χρησιμοποίησε την επίθεση κατά τουριστών στο ινδικό Κασμίρ, δύο εβδομάδες νωρίτερα ως πρόφαση για να κλιμακώσει τις εντάσεις στην περιοχή και να δικαιολογήσει την απρόκλητη χρήση βίας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις “τρομακτικές εικόνες από το τζαμί στην πόλη Μπαχαλουππούρ στο Πακιστάν”, όπου έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι, περιλαμβανομένων δύο παιδιών μόλις τριών ετών, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως το Μουρίτκε και το Κότλι, όπου χτυπήθηκαν πολλοί αθώοι, συμπεριλαμβανομένων και ανήλικων. «Εκεί όπου η Ινδία δεν δίστασε να πλήξει τις ζωές αθώων, εμείς θα επιμείνουμε να υπερασπιστούμε τη χώρα μας», είπε ο Σαρίφ.

Ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν εκφράζοντας τη θλίψη του για όσους έχασαν τη ζωή τους χτες, υποσχέθηκε ότι το Πακιστάν δεν θα αφήσει αναπάντητη αυτή την επίθεση.

“Εμείς, ως έθνος, θα ανταποκριθούμε, και η Ινδία θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες αυτής της άνανδρης επίθεσης [..] Θα πάρουμε εκδίκηση για κάθε αθώο θύμα”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πακιστανός Υπουργός Άμυνας, Χαουάτζα Μοχάμαντ Άσιφ, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι η χώρα του προσπαθεί να αποφύγει έναν πλήρη πόλεμο με την Ινδία, ενώ διαβεβαίωσε ότι ο στρατός του Πακιστάν είναι πλήρως προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο.

Επίθεση της Ινδίας στο Πακιστάν
Επίθεση της Ινδίας στο Πακιστάν (AP Photo/K.M. Chaudary)

Σημειώνεται ότι οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων Πακιστάν – Ινδίας συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στη Γραμμή Ελέγχου (LoC), το διαφιλονικούμενο σύνορο μεταξύ των δύο χωρών. Ο στρατός του Πακιστάν ανέφερε ότι κατάφερε να καταρρίψει πέντε ινδικά αεροσκάφη, αν και η Ινδία δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή. Παράλληλα, το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον πέντε άμαχοι, μεταξύ των οποίων και ένα πεντάχρονο παιδί, έχασαν τη ζωή τους από πυρά πυροβολικού που εκτοξεύθηκαν από την Ινδία στην περιοχή.

Η Ινδία, από την πλευρά της, ανέφερε τουλάχιστον 12 θανάτους στο συνοριακό χωριό Πουντς, κατά μήκος της κατά μήκος της λεγόμενης γραμμής ελέγχου —των de facto συνόρων της Ινδίας και του Πακιστάν— στο Κασμίρ.

Μετά τις επιθέσεις, πολλοί κάτοικοι κοντά στη γραμμή Ελέγχου εγκατέλειψαν τα σπίτια τους παίρνοντας μαζί τους τα υπάρχοντά τους. Οικογένειες έφυγαν από τα χωριά Σουτσέτγκαρ και Jeora Farm, στην ινδικά διοικούμενη πλευρά του Κασμίρ, χρησιμοποιώντας κάρα και αυτοσχέδια ρυμουλκούμενα οχήματα.

Οι διεθνείς αντιδράσεις και η παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Νάρεντρα Μόντι, ανέστειλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Ευρώπη μετά τις εξελίξεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε καμία δημόσια δήλωση.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, με χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να προσφέρονται για τη διαμεσολάβηση και την αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι θέλει η Ινδία και το Πακιστάν να σταματήσουν να επιτίθενται ο ένας τον άλλον τώρα και προσφέρθηκε να βοηθήσει τις δύο χώρες να βρουν μια λύση τις διαφορές τους εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων. «Θέλω να το δω να σταματά. Και αν μπορώ να κάνω κάτι για να βοηθήσω, θα το κάνω», ανέφερε στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο.

Η Τουρκία και άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας κάλεσαν τις δύο χώρες να προτάξουν την ειρήνη και να αποφύγουν την πλήρη κλίμακα του πολέμου. Η Ρωσία και η Κίνα από την πλευρά τους υπογράμμισαν τη σημασία των διαπραγματεύσεων και της ψυχραιμίας για την αποτροπή μιας μεγαλύτερης σύγκρουσης.

Με τη σύγκρουση να δείχνει να βρίσκεται σε οριακό σημείο, η διεθνής κοινότητα καλείται να παρέμβει και να ενισχύσει τις πιέσεις προς τα δύο κράτη για να αποτρέψουν την πλήρη κλιμάκωση της σύγκρουσης. Η ανθρωπιστική κατάσταση στη ζώνη της σύγκρουσης επιδεινώνεται, με αθώους πολίτες να πληρώνουν το τίμημα του πολέμου.

Η κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα αιματοχυσία, κάτι που η διεθνής κοινότητα καλείται να αποτρέψει πάση θυσία. Η κατάσταση είναι έκρυθμη και οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή. Προς το παρόν, η ένταση παραμένει και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα την πορεία των γεγονότων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα