Κωνσταντινούπολη – Ελληνικό νοσοκομείο: Παραμένουν αδιευκρίνιστα τα αίτια της φωτιάς

Κωνσταντινούπολη – Ελληνικό νοσοκομείο: Παραμένουν αδιευκρίνιστα τα αίτια της φωτιάς
Τουρκία: Φωτιά στο ελληνικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης Anadolu Agency/ABACA PRESS/VISUALHELLAS.GR

Ο διευθυντής του ελληνικού νοσοκομείου στην Κωνσταντινούπολη περιέγραψε τη διάσωση των ασθενών καθώς και τις συνθήκες που επικράτησαν την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά.

Ο κ. Στάθης Λεάνας, διευθυντής του ελληνικού νοσοκομείου στο Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολή περιέγραψε τα όσα εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια της φωτιάς που ξέσπασε στην οροφή του νοσοκομείου το μεσημέρι της Πέμπτης καθώς και τη διάσωση των ασθενών από τις αρχές.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως τα αίτια της πυρκαγιάς δεν είναι ακόμα γνωστά καθώς οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να μπουν στο κτίριο ενώ τόνισε πως τις συνθήκες δεν ευνόησαν οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή.

“Οι γηροκομούμενοι μας, 62 άτομα είναι όλοι καλά. Ευτυχώς δεν έχουμε ούτε θύματα ούτε εγκαύματα. Προσπαθήσαμε αμέσως, μόλις άρχισε η φωτιά, να μεταφέρουμε τους γηροκομημένους μας στο τμήμα του νοσοκομείου.

Το νοσοκομείο είναι ένας μεγάλος κήπος, όπου υπάρχουν υπάρχουν επτά τμήματα, ένα από αυτά είναι το γηροκομείο, το οποίο είναι περίπου 100 χρονών. Επομένως 62 άτομα, έχουν μεταφερθεί στον χώρο του νοσοκομείου και ορισμένα τα οποία δεν μπορούσαμε να τα κρατήσουμε, έχουν μεταφερθεί σε ένα πολύ κοντινό νοσοκομείο. Υπήρχαν επίσης 42 ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες ψυχικές ασθένειες. Έχουν μεταφερθεί κι αυτοί στον χώρο του νοσοκομείου, είναι όλοι καλά” τόνισε σημειώνοντας πως το ενδιαφέρον των τουρκικών αρχών ήταν πολύ έντονο.

Ερντογάν: “Θα αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν”

Τη λύπη του εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της τουρκικής προεδρίας, για τη φωτιά που ξέσπασε στο ελληνικό νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ίδιος τόνισε πως παρακολουθούσε τις εξελίξεις από το πρώτο λεπτό, ενώ σημείωσε πως η έλλειψη τραυματισμών ή θανάτων αλλά και η άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς αποτελούν ανακούφιση για όλους.

Αφού έλαβε τις σχετικές πληροφορίες αναφορικά με την κατάσταση των ασθενών του νοσοκομείου αλλά και του κτιρίου, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως οι εργασίες αποκατάστασης θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν ενώ κάλεσε τον υπουργό Υγείας της χώρας να διεξάγει τις απαραίτητες έρευνες.

Αφού έλαβε τις σχετικές πληροφορίες αναφορικά με την κατάσταση των ασθενών του νοσοκομείου αλλά και του κτιρίου, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως οι εργασίες αποκατάστασης θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν ενώ κάλεσε τον υπουργό Υγείας της χώρας να διεξάγει τις απαραίτητες έρευνες.

Η δέσμευση του αρχιεπίσκοπου Ελπιδοφόρου

«Η Ομογένειά μας στην Αμερική είναι έτοιμη να προσφέρει άμεσα την αρωγή της, με κάθε δυνατό τρόπο, για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά η οποία ξέσπασε το μεσημέρι στο Ελληνικό Νοσοκομείο του Βαλουκλή, ένα ιστορικό κτίριο και ένα ζωτικής σημασίας φιλανθρωπικό ίδρυμα του Ελληνισμού, στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο πρέπει να συνεχίσει την αποστολή του, που δεν είναι άλλη από τη φροντίδα και την περίθαλψη των ηλικιωμένων και των ασθενών αδελφών μας».

Σε αυτή τη δήλωση προέβη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του προς τον ελεήμονα Θεό, που δεν υπήρξε ανθρώπινη απώλεια.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν παρέλειψε να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες προς τους πυροσβέστες που πάλεψαν επί μακρόν με τις φλόγες, προς το προσωπικό του νοσοκομείου και προς όλους όσοι έσπευσαν το σημείο από όλη την Πόλη, προκειμένου να συνδράμουν στην απομάκρυνση των ασθενών και των ηλικιωμένων από το φλεγόμενο κτίριο.

Μάλιστα, «όπως σημείωσε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, αυτό που έχει σημασία είναι η ανθρώπινη ζωή, καθώς τα κτίρια, οι εγκαταστάσεις και ό,τι άλλο υλικό ενυπήρχε στον χώρο μπορεί να ξαναφτιαχτεί».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής υπογράμμισε, επιπλέον, ότι θα επισκεφθεί το νοσοκομείο μόλις φτάσει στην Κωνσταντινούπολη την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της τρίτης προσκυνηματικής επίσκεψης των ομογενών μας, που διοργανώνει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυσή της.

Ανταποκρινόμενη στην έκκληση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου για άμεση συνδρομή αποκατάστασης των ζημιών, η πρόεδρος του Εθνικού Φιλοπτώχου, Αρλίν Σλαβέλη Κελ, αφού εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη της για την καταστροφική πυρκαγιά, αλλά και την ευγνωμοσύνη της προς τον Θεό για την άμεση και ασφαλή εκκένωση του νοσοκομείου, τόνισε ότι «το Εθνικό Φιλόπτωχο, με βαθύτατη αγάπη προς το φιλανθρωπικό ίδρυμα, θα στηρίξει με κάθε τρόπο το έργο της αναστήλωσής του».

Επικοινωνία Ιμάμογλου-Μπακογιάννη

Tη συμπαράστασή του, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι ο Δήμος Αθηναίων είναι έτοιμος να συμβάλει με κάθε μέσο, ώστε το Ελληνικό Νοσοκομείο «Βαλουκλή» στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς μετά από πυρκαγιά, να αναγεννηθεί ξανά εξέφρασε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σε επικοινωνία που είχε με τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Κατά τη συνομιλία τους ο κ. Μπακογιάννης επισήμανε ότι η καταστροφή του νοσοκομείου από την πυρκαγιά αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την ελληνική ομογένεια. Ξεκαθάρισε ,όμως, ότι το σημαντικότερο όλων είναι ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.

Επίσης, ο Δήμαρχος ενημερώθηκε από τον Τούρκο ομόλογο του για το μέγεθος της ζημιών, αλλά και για την κατάσταση της υγείας των ασθενών που απομακρύνθηκαν από τις εγκαταστάσεις, προκειμένου να σωθούν από τις πύρινες φλόγες.

Ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ευχαρίστησε τον Κώστα Μπακογιάννη για το άμεσο και έμπρακτο ενδιαφέρον του, καθώς και για την ετοιμότητα συνδρομής του Δήμου της Αθήνας με στόχο την ανακατασκευή του ιστορικού νοσοκομείου.

Το χρονικό της πυρκαγιάς στο ελληνικό νοσοκομείο

Η φωτιά στο ελληνικό νοσοκομείο στο Βαλουκλή της Κωνσταντινούπολης, ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγο μετά τις 12.00 μ.μ. και περίπου δύο ώρες αργότερα είχε ήδη τεθεί υπό έλεγχο.

Από την πυρκαγιά καταστράφηκε ολοσχερώς η οροφή του ιστορικού κτιρίου ενώ φέρεται πως όλα ξεκίνησαν από κάποιο πρόβλημα που εκδηλώθηκε στο σύστημα ηλεκτροδότησης.

Ο επικεφαλής του τοπικού δήμου, Χασάν Ταχσίν Ουστά, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT πως ασθενείς μεταφέρθηκαν εκτός του νοσοκομείου ενώ στο σημείο βρέθηκε και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα