Κοντά σε συμφωνία για αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων του ‘Μαβί Μαρμαρά’, Τουρκία και Ισραήλ

Οι δύο χώρες μοιάζουν να ξεπερνούν την κρίση που κράτησε χρόνια στις σχέσεις τους, μετά την επίθεση ειδικών κομάντο σε τουρκικό πλοίο το Μάιο του 2010, που οδήγησε στο θάνατο εννέα Τούρκων ακτιβιστών
- 15 Φεβρουαρίου 2016 20:56
Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ έχουν προχωρήσει σημαντικά κι έχουν φθάσει σε ένα σημείο που τα δύο μέρη μπορούν να υπογράψουν συμφωνία για την καταβολή αποζημιώσεων για τους θανάτους 10 Τούρκων ακτιβιστών το 2010, κατά τη διάρκεια επιδρομής των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, το μεγαλύτερο του στολίσκου που ήθελε να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, ανέφερε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK).
Οι δύο χώρες, οι οποίες είχαν στενή συμμαχική σχέση στο παρελθόν, έχουν εντείνει τους τελευταίους μήνες τις προσπάθειες τους για να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους, που είχαν υποστεί βαρύ πλήγμα από το επεισόδιο του 2010.
Τέλος στις εμπρηστικές δηλώσεις Νετανιάχου
Τα μέλη των ομάδων καταδρομέων πραγματοποίησαν το ρεσάλτο κατά του στολίσκου που είχε καταπλεύσει προς τη Γάζα στις 31 Μαΐου, με στόχο να σπάσει το επιβληθέν εμπάργκο των Ισραηλινών εναντίον της Παλαιστίνης. κατά τη διάρκεια του οποίου βρήκαν τον θάνατο εννέα Τούρκοι ακτιβιστές.
Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν διαταραχθεί και με τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, που συνέχιζαν να “ρίχνουν λάδι στη φωτιά” ακόμη και μήνες μετά την επίθεση “Δράσατε με επαγγελματικό τρόπο, ηρωικά, με αυτοσυγκράτηση και ηθική, αντιδρώντας απέναντι σε εκείνους που θέλησαν να σας σκοτώσουν”, τόνισε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη βάση των καταδρομέων στο Ατλίτ, στο βόρειο Ισραήλ. “Αυτό που πράξατε ήταν ζωτικής σημασίας, αναγκαίο, πέρα για πέρα νόμιμο και μεγάλης σημασίας”, πρόσθεσε ο Νετανιάχου, εκτιμώντας πως η Λωρίδα της Γάζας, η οποία κατέχεται από την ισλαμιστική Χαμάς, έχει μετατραπεί σε “βάση της ιρανικής τρομοκρατίας”.
Από την πλευρά του, ο Ερντογάν είχε κάνει στο παρελθόν λόγο για επίθεση που μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και αιτία πολέμου. “Το επεισόδιο της 31ης Μαΐου 2010 στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, η επίθεση που πραγματοποιήθηκε από το Ισραήλ σε διεθνή ύδατα, δεν ήταν σύμφωνη με οποιονδήποτε διεθνή νόμο”, τόνιζε ένα χρόνο μετά, το 2011, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συμπλήρωνε: “Στην πραγματικότητα”, είπε ήταν αιτία πολέμου” και συμπλήρωσε πως “ωστόσο, όπως αρμόζει στο μεγαλείο της Τουρκίας, αποφασίσαμε να ενεργήσουμε με υπομονή”.