COVIDSafe: Εφαρμογή στα κινητά ιχνηλατεί κρούσματα κορονοϊού

COVIDSafe: Εφαρμογή στα κινητά ιχνηλατεί κρούσματα κορονοϊού
AP Photo/Rogelio V. Solis

Στην παρουσίαση μίας εφαρμογής στα κινητά για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων κορονοϊού προχώρησαν οι αρχές της Αυστραλίας, στην προσπάθειά τους να κάνουν ένα ακόμα βήμα προς τα εμπρός στην προσπάθεια για την τελική επικράτηση κόντρα στην πανδημία.

Η Αυστραλία παρουσίασε μια εφαρμογή για smartphone η οποία προορίζεται να ιχνηλατεί τις επαφές με πρόσωπα που έχουν διαγνωσθεί θετικά στον κορονοϊό ώστε να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης, ενώ οι αρχές καταβάλλουν προσπάθειες να κατευνάσουν τις ανησυχίες σχετικά με τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής.

Η εφαρμογή ονομάσθηκε “COVIDSafe”, χρησιμοποιεί την τεχνολογία Bluetooth και θα μπορούν να τη συμβουλεύονται και οι υγειονομικές αρχές, αν κάποιος που τη χρησιμοποιεί μολυνθεί από τη νόσο.

Ο επικεφαλης των αυστραλιανών υπηρεσιών υγείας Μπρένταν Μέρφι εξήγησε πως η εφαρμογή αυτή θα διευκολύνει την αποστολή των υπηρεσιών που επιχειρούν να εντοπίσουν όλα τα πρόσωπα που βρέθηκαν σε απόσταση μικρότερη του 1,5 μέτρου από κάποιον φορέα του ιού.

“Η εφαρμογή θα δώσει τον κατάλογο των τηλεφωνικών αριθμών αυτών που βρέθηκαν σ’ αυτή την απόσταση για 15 λεπτά ή περισσότερο. Αυτό μπορεί να επιτρέψει την επικοινωνία με κάποια απ’ αυτές τις επαφές μία ή δύο ημέρες νωρίτερα απ’ ό,τι σήμερα”, εξήγησε.

AP Photo/Niranjan Shrestha

Η Αυστραλία έχει καταγράψει λίγο περισσότερα από 6.700 κρούσματα της Covid-19 και 83 θανάτους. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό και το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 16 νέες μολύνσεις.

Οι υγειονομικές αρχές υποστηρίζουν πως η μαζική χρήση της νέας εφαρμογής θα επιτρέψει να αρθούν ορισμένοι από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της επιδημίας.

Εξηγούν πως η εφαρμογή θα γίνει αποτελεσματικό εργαλείο από τη στιγμή που θα την χρησιμοποιεί ο μισός πληθυσμός. Η χρήση της είναι δωρεάν και εθελοντική.

Για να περιορισθούν οι ανησυχίες σχετικά με τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή με ψεύτικο όνομα, η αστυνομία δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο δικαστικών ερευνών και όλες οι πληροφορίες σβήνονται αυτομάτως έπειτα από 21 ημέρες.

Σημειώνεται πως η Σιγκαπούρη υπήρξε πρωτοπόρος στη χρήση ενός τέτοιου συστήματος, το οποίο βρίσκεται επίσης στη φάση της ανάπτυξης στη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα