Κούρδοι: Που ζούνε οι περισσότεροι εκτός Τουρκίας

Κούρδοι: Που ζούνε οι περισσότεροι εκτός Τουρκίας

Ποιος είναι ο συνολικός πληθυσμός ενός λαού που δεν έχει γη. Πως μοιράζονται οι Κούρδοι από την Σκανδιναβία έως την Μέση Ανατολή. Πόσοι ζουν στην Ελλάδα

Η πρόσφατη εισβολή της Τουρκίας στην πόλη Αφρίν της Συρίας και η αντίδραση Κούρδων στην Ευρώπη έφερε στο προσκήνιο ξανά το θέμα των Κούρδων, ενός λαού αν και ιστορικός δεν κατάφερε να έχει την δική του ελεύθερη γη.

Το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού πληθυσμού που υπολογίζεται σε 30 εκατ. βρίσκεται σε τέσσερις χώρες όπου απλώνεται το Κουρδιστάν, η γη όπου εδώ και χιλιετίες ζούσαν οι πρόγονοι τους (σ.σ. αναφορές για του Κάρδους γίνονται από τον Ξενοφώντα στην Κύρου Ανάβασις). Στους αριθμούς που θα ακολουθήσουν  μιλάμε για εκτιμήσεις καθώς δεν υπάρχει καταγραφή ή απογραφή των Κούρδων ούτε στις χώρες όπου αναπτύσσεται το Κουρδιστάν ούτε στις χώρες που έχουν μεταναστεύσει, καθώς στις απογραφές είτε σε ταυτότητες δεν καταγράφεται η εθνική προέλευση.

Στην Τουρκία υπολογίζονται σε πάνω από 15 εκατομμύρια φθάνοντας περίπου το 19% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Σε απόλυτα νούμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος πληθυσμός ζει στο Ιραν (6,7 εκατ.) όπου το μερίδιο τους στον συνολικό πληθυσμό φθάνει στο 8,2%. Στο Ιρακ όπου υπήρξε πέρυσι επιτυχές δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, χωρίς όμως αίσιο τέλος, οι Κούρδοι φθάνουν τα 5,3 εκατ. (13,7% του πληθυσμού). Τέλος η τέταρτη μεγαλύτερη κοινότητα στην περιοχή που ορίζεται το Κουρδιστάν είναι η Συρία όπου 800 χιλιάδες Κούρδους υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύουν το 4,3% του συριακού πληθυσμού.

Στην Ευρώπη οι κουρδικοί πληθυσμοί βρίσκονται στις χώρες όπου συνήθως έχουν αναπτυχθεί και οι Τούρκοι. Η μεγαλύτερη κοινότητα είναι στην Γερμανία όπου ξεπερνάει το μισό εκατομμύριο ( στην wikipedia o αριθμός ανεβαίνει στις 800.000) ενώ σε 150.000 υπολογίζονται οι Κούρδοι στην Γαλλία. Αξιοσημείωτες είναι και οι κοινότητες σε Σουηδία (83.600) σε Βρετανία (50.000) και Ολλανδία (40.000). Στην Ελλάδα υπολογίζονται σε περίπου 22.000 αντιπροσωπεύοντας το 0,2% του πληθυσμού της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα