Κραυγή αγωνίας για τη Γάζα: “Η UNRWA κρατά τους ανθρώπους ζωντανούς”

Διαβάζεται σε 5'
Παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας
Παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας (AP Photo/Fatima Shbair)

Αγωνία για τους κατοίκους της Γάζας, μετά τον ισραηλινό νόμο για απαγόρευση δραστηριότητας της UNRWA στην περιοχή. Τι καταγγέλλουν ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Εντείνονται οι ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς τόσο ανθρωπιστικές οργανώσεις όσο και οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν ότι η UNRWA, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, της οποίας τη δραστηριότητα απαγόρευσε το Ισραήλ απαγόρευσε δια νόμου τη Δευτέρα (28/10), είναι “ο μοναδικός οργανισμός που κρατά τον πληθυσμό της Γάζας ζωντανό”.

Σημειώνεται ότι παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ και τις προειδοποιήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το ισραηλινό κοινοβούλιο (Κνεσέτ), υιοθέτησε τη Δευτέρα με συντριπτική πλειοψηφία (92 ψήφοι υπέρ έναντι 10 κατά) τον νόμο που απαγορεύει «τις δραστηριότητες της UNRWA στο ισραηλινό έδαφος», συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την οποία κατέλαβε και προσάρτησε το Ισραήλ το 1967.

Δεύτερο κείμενο, που εγκρίθηκε επίσης με μεγάλη πλειοψηφία (89-7), απαγορεύει σε ισραηλινούς δημόσιους λειτουργούς να συνεργάζονται με την UNRWA και υπαλλήλους της, κάτι που θα περιπλέξει σε μεγάλο βαθμό τη δραστηριότητα της υπηρεσίας, καθώς το Ισραήλ ελέγχει αυστηρά όλες τις εισόδους για τα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας.

 

Για τον Τζόναθαν Φάουλερ, τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας στην Ιερουσαλήμ, η UNRWA είναι η “ραχοκοκαλιά” της ανθρωπιστικής βοήθειας στα παλαιστινιακά εδάφη και κυρίως στη Γάζα.

«Η UNRWA είναι αναντικατάστατη, είναι ουσιαστικής σημασίας. Αυτό είναι το γεγονός, όποιος νόμος και αν υιοθετήθηκε χθες», είπε, χαρακτηρίζοντας «σκανδαλώδες» αυτό το νομοσχέδιο.

Σημειώνεται ότι η υπηρεσία απασχολεί 18.000 εργαζομένους τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, εκ των οποίων 13.000 εκπαιδευτικούς και 1.500 ιατρικό προσωπικό, και στηρίζει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες από την ίδρυσή της, το 1949.

Ο Φάουλερ είπε ακόμα ότι η UNRWA ήλπιζε να ακυρωθεί η απόφαση και ότι «δεν μπορεί να φανταστεί πώς θα αντικατασταθεί». «Επαφίεται στη διεθνή κοινότητα και τις ισραηλινές αρχές –ως μέλος της διεθνούς κοινότητας– να πουν ποιο είναι το Σχέδιο Β» εάν τελικά εφαρμοστεί ο νόμος, σε τρεις μήνες, όπως έχει ανακοινωθεί από την Κνεσέτ.

AP Photo/Abdel Kareem Hana)

Σε αντίθεση με άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ που συνεργάζονται με εξωτερικούς συνεργάτες, όπως με σχολεία και νοσοκομεία για να παράσχουν τις υπηρεσίες που χρηματοδοτούν και συντονίζουν, η UNRWA απασχολεί δικούς τους εκπαιδευτικούς και ιατρικό προσωπικό.

«Όλο το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών καθώς και άλλες διεθνείς υπηρεσίες βασίζονται στα επιμελητειακά δίκτυα της UNRWA και στο προσωπικό της για να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για την επιβίωση του πληθυσμού της Γάζας. Εμείς είμαστε η σπονδυλική στήλη», επέμεινε ο Φάουλερ.

Ο διευθυντής της UNRWA στη Γάζα, Σαμ Ρόουζ, δήλωσε στο BBC ότι η υπηρεσία θα είναι αδύνατον να συνεχίσει να λειτουργεί στην περιοχή, εάν το Ισραήλ εφαρμόσει πλήρως την απαγόρευση που ψήφισε.

“Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που στεγάζονται σε κτίρια υπό την ασφάλεια της σημαίας του ΟΗΕ και εάν αφαιρεθεί αυτό το προστατευτικό καθεστώς των κτιρίων, τότε φυσικά δεν θα μπορούμε με κανέναν τρόπο να συνεχίσουμε να εγγυόμαστε για αυτή την ασφάλεια, τόνισε μιλώντας από την Χαν Γιουνίς.

Η Γενς Έλντερ, η εκπρόσωπος της UNICEF που συμμετέχει αυτήν την περίοδο σε μια εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού στη Γάζα με τη βοήθεια της UNRWA, έθεσε αυτό το ζήτημα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στη Γενεύη. «Εάν η UNRWA δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει, το ανθρωπιστικό σύστημα στη Γάζα προφανώς θα καταρρεύσει. Η UNICEF δεν θα είναι σε θέση να διανείμει τα ζωτικής σημασίας εφόδια», τόνισε.

Ο Τάρικ Γιασάρεβιτς, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που στηρίζει επίσης την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα, είπε σήμερα ότι «3.000 εργαζόμενοι (της UNRWA) είναι ιατρικό προσωπικό, αυτό είναι πραγματικά μοναδικό και καμία υπηρεσία δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί της, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΟΥ».

Ο Κρίστοφερ Λοκγίαρ, γενικός γραμματέας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, σημείωσε ότι η απαγόρευση θα έχει «καταστροφικές επιπτώσεις» στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη «για τις επόμενες γενιές».

Παιδιά στη Γάζα (φωτογραφία αρχείου)
Παιδιά στη Γάζα (φωτογραφία αρχείου) (AP Photo/Abdel Kareem Hana)

Σημειώνεται ότι όπως και άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις, η UNRWA εξαρτάται από τις επαφές της με τον ισραηλινό στρατό ή με ένα όργανο του υπουργείου Άμυνας που διαχειρίζεται τις πολιτικές υποθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, το COGAT, για να συντονίζει την είσοδο εμπορευμάτων στη Γάζα και την ασφάλεια του προσωπικού της. Γι’ αυτό και το νέο νομοσχέδιο της Κνεσέτ κρίνεται ως εξαιρετικά επικίνδυνο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα