Λευκορωσία: Ανησυχία για την κινητικότητά της στα σύνορα με την Ουκρανία – Αλλάζει στρατηγική;

Λευκορωσία: Ανησυχία για την κινητικότητά της στα σύνορα με την Ουκρανία – Αλλάζει στρατηγική;
Άρματα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας σε κοινή άσκηση 2022 Alexander Zemlianichenko Jr./ap

Ενδείξεις ενεργούς εμπλοκής της Λευκορωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία "βλέπουν" ειδικοί. Η πίεση από τη Ρωσία και η τροποποιημένη συμφωνία Μόσχας - Μινσκ.

Ανησυχία έχει προκαλέσει η ανακοίνωση την Τετάρτη (07/12) της Λευκορωσίας ότι μετακινεί στρατεύματα και στρατιωτικό υλικό στα σύνορα με την Ουκρανία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις “τρομοκρατικές απειλές”, όπως τονίζει. Αυτά εν μέσω ενδείξεων ότι η Ρωσία μπορεί να πιέζει το Μινσκ να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος βασίστησε στα ρωσικά στρατεύματα για να καταπνίξει μια λαϊκή εξέγερση εναντίον του πριν από δύο χρόνια, έδωσε προ μηνών το “πράσινο φως” στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει τα εδάφη της χώρας του για την εισβολή στην Ουκρανία. Μέχρι στιγμής έχει κρατήσει τον δικό του στρατό μακριά από το την είσοδο στον πόλεμο αλλά τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούνται αυξανόμενα σημάδια εμπλοκής της Λευκορωσίας από τη Μόσχα.

Το προηγούμενο Σάββατο μάλιστα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ταξίδεψε απροειδοποίητα στο Μινσκ. Ο ίδιος και ο Λευκορώσος ομόλογός του Βίκτορ Χρένιν υπέγραψαν τροποποιήσεις στη συμφωνία συνεργασίας για την ασφάλεια των δύο χωρών, χωρίς να αποκαλύψουν τους νέους όρους, όπως αναφέρει το Reuters.

Χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία από τον Οκτώβριο, λέει η Ουκρανία, και οι αρχές της Λευκορωσίας μιλούν όλο και περισσότερο για “τρομοκρατική” απειλή από αντάρτες που δρουν πέρα από τα σύνορα. Ο Λουκασένκο έδωσε εντολή στον στρατό του να συγκεντρώσει πληροφορίες για εφέδρους μέχρι το τέλος αυτού του έτους.

Την Τετάρτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Λευκορωσίας, όπως επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, δήλωσε ότι στρατεύματα και εξοπλισμός θα μετακινηθούν στη χώρα τις επόμενες δύο ημέρες, με απομιμήσεις όπλων που χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των στρατευμάτων ή τους τύπους υλικού που θα μετακινηθούν, ή σε ποιες τοποθεσίες ή τη φύση των ασκήσεων εκπαίδευσης. Στο Μινσκ, οι κάτοικοι αναφέρουν ότι δεν υπήρχαν σημάδια ασυνήθιστης δραστηριότητας εκεί.

Αλλαγή στρατηγικής;

Στο παρελθόν, ορισμένοι δυτικοί διπλωμάτες ήταν επιφυλακτικοί στο αν η Λευκορωσία θα συμμετείχε στον πόλεμο, σημειώνοντας ότι έχει έναν σχετικά μικρό στρατό και ότι η Μόσχα θα το σκεφτόταν σοβαρά να αναζωπυρώσει την αντίθεση της κοινής γνώμης στον Λουκασένκο που θα τον αποδυνάμωνε για μικρό κέρδος.

Ο Franak Viacorka, σύμβουλος της εξόριστης αρχηγού της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβιατλάνα Τσιχανόφσκαγια, είπε στο Reuters ότι πιστεύει ότι θα είναι “πολιτική αυτοκτονία” για τον Λουκασένκο να στείλει λευκορωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

Οι στρατιώτες δεν θα υπακούσουν, η ελίτ θα διαχωριστεί, νέες διαδηλώσεις θα ξεκινήσουν. Το ξέρει αυτό. Οι Λευκορώσοι δεν θα το δεχτούν και ολόκληρο το σύστημα θα καταρρεύσει“, είπε. “Για τον Λουκασένκο το status quo που του είναι το πιο επιθυμητό: εντείνει την καταστολή, κανείς δεν δίνει σημασία στους αντιφρονούντες πια και λαμβάνει τη βοήθεια του Πούτιν ως αποκλειστικός σύμμαχος“.

Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι αμφιβάλλουν ότι η Ρωσία έχει ακόμα αρκετά στρατεύματα στη Λευκορωσία για να επιτεθεί από εκεί και η δράση κοντά στα σύνορα θα μπορούσε να έχει τον χαρακτήρα δολώματος.

Το think tank Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι πιστεύει ότι η Λευκορωσία διεξάγει μια “επιχείρηση πληροφόρησης που στοχεύει στην εστίαση των ουκρανικών δυνάμεων στα σύνορα“. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η αναταραχή τις τελευταίες εβδομάδες θα μπορούσε επίσης να είναι ένα πραγματικό σημάδι ότι η Λευκορωσία μπορεί να στείλει στρατεύματα.

Η Λευκορωσία στην πραγματικότητα προετοιμάζεται να συμμετάσχει στον πόλεμο από τη ρωσική πλευρά για μερικούς μήνες. Κάθε ικανότητα που θα χρειαζόταν για να πάει σε πόλεμο έχει δοκιμαστεί“, δήλωσε στο Reutersο Konrad Muzyka, ειδικός στη Λευκορωσία του think tank που εδρεύει στην Πολωνία, Rochan Consulting. Περιέγραψε ασκήσεις για την κινητοποίηση στρατευμάτων.

Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να έχει ληφθεί απόφαση ότι η Λευκορωσία θα μπορούσε να συμμετάσχει στον πόλεμο… Από την άποψη των στρατιωτικών δεικτών, όλα δείχνουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας θα υιοθετήσουν μια πιο πολεμική στάση“.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα