Λονδίνο: Απελάθηκαν Ρώσοι διπλωμάτες

default image

Ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Βρετανίας μετά την απόφαση του Λονδίνου να απελαθούν τέσσερις Ρώσοι διπλωμάτες

 Η απέλαση ήταν η “απάντηση” της Βρετανίας στην άρνηση των Ρώσων να εκδόσουν τον πρώην πράκτορα της KGB, Αντρέι Λογκουβόι, ο οποίος είναι ύποπτος για τη δολοφονία του Αλεξάντρ Λιτβινένκο. Ο Αλεξάντρ Λιτβινένκο, επίσης πρώην στέλεχος της KGB, δηλητηριάστηκε με ραδιενεργό Πολώνιο στο Λονδίνο το 2006. Ραδιενεργό Πολώνιο βρέθηκε την ίδια περίοδο σε μέρη που είχε επισκεφθεί ο Αντρέι Λουγκοβόι. Ο ίδιος ο Λουγκοβόι απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Λονδίνου και μιλά για προκαθορισμένες έρευνες και προαποφασισμένες κατηγορίες 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δεν δείχνει διατεθειμένος να απολογηθεί για την απέλαση. “Αφού δεν υπάρχει συνεργασία, οφείλουμε να αναλάβουμε δράση” δήλωσε χαρακτηριστικά. Το βέβαιο είναι πως η κίνηση της απέλασης θα χειροτερέψει τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε: “Δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε ένα παιχνίδι Πινγκ-Πονγκ, αλλά η Ρωσία θα απαντήσει κατάλληλα”. Ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών θα προβεί σε δήλωση στις 16:30 ώρα Ελλάδας σχετικά με τη διπλωματική κρίση που έχει προκύψει ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βρετανία, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου. 

Το ψυχροπολεμικό κλίμα επιστρέφει στην περιοχή και μετά τις διενέξεις για την αντιπυραυλική ασπίδα με τις ΗΠΑ, η Ρωσία ανοίγει μέτωπο και με τη Μεγάλη Βρετανία, μιας και δεν μοιάζει καθόλου πρόθυμη να εκδώσει τον Λογκουβόι. Η Μόσχα έχει πάψει να είναι η ανίσχυρη χώρα της δεκαετίας του 90′ και η ενδυνάμωσή της αναμένεται να την οδηγήσει σε κόντρες με τις ΗΠΑ και την ΕΕ στο μέλλον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα