Λονδίνο: Ενοχος για μαζική εξαπάτηση επενδυτών Ελληνοκύπριος, γιος μεγιστάνα

Λονδίνο: Ενοχος για μαζική εξαπάτηση επενδυτών Ελληνοκύπριος, γιος μεγιστάνα
Αγορές (φωτογραφία αρχείου) AP

Ένοχο για απάτη κήρυξαν τον κυπριακής καταγωγής χρηματιστή Άντονι Κωνσταντίνου οι ένορκοι σε δικαστήριο του Λονδίνου.

Ένοχος σε επτά κατηγορίες για απάτη και ξέπλυμα χρήματος κρίθηκε σε δικαστήριο του Λονδίνου ο Ελληνοκύπριος Αντονι Κωνσταντίνου, γιος του μεγιστάνα Αρίστου Κωνσταντίνου, ιδρυτή του οίκου μόδας Ariella, που είχε δολοφονηθεί το 1985.

Ο κ. Κωνσταντίνου, επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Capital World Markers, κατηγορούνταν για μαζική εξαπάτηση μικροεπενδυτών που είχαν τοποθετήσει κεφάλαια έως και 70 εκατ. λίρες σε ένα σχήμα Ponzi (πυραμίδα).

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Κωνσταντίνου εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της δίμηνης δίκης του και έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του. Εβδομάδες μετά την εξαφάνισή του συνελήφθη στη Βουλγαρία επειδή διέθετε πλαστά έγγραφα ταυτότητας, αλλά για άγνωστους λόγους αφέθηκε ελεύθερος, με αποτέλεσμα τώρα να παραμένει άφαντος.

Πώς εξαπατούσε επενδυτές

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δίκη προκύπτει ότι ο Κωνσταντίνου άρχισε να προσελκύει επενδυτές από τα τέλη του 2013. Τους υποσχόταν αποδόσεις 5% τον μήνα με συναλλαγές χωρίς ρίσκο στο συνάλλαγμα και ελάχιστη επένδυση 100.000 στερλινών.

Στους επενδυτές έλεγε ότι μόνο το 10% των χρημάτων τους θα χρησιμοποιούνταν σε trades, με την προσωπική περιουσία του Κωνσταντίνου να εγγυάται το ρίσκο τους.

Η εταιρεία του αναζητούσε πελάτες σε συνέδρια και γνωστούς, στους οποίους «πουλούσε» επενδύσεις τις οποίες δεν καταλάβαιναν.

Ο κ. Κωνσταντίνου τους έκανε να πιστεύουν ότι η επενδυτική στρατηγική της εταιρείας του ήταν πολύ πολύπλοκη για να την κατανοήσουν. «Πιστεύεις ότι τα χρήματα βγαίνουν στην τύχη!;; Είναι μια ολόκληρη αλγοριθμική στρατηγική» έγραψε σε ένα μήνυμα προς κάποιον συνάδελφό του. «Απλά δεν την αναλύω γιατί είναι μεγάλη και βαρετή».

Όμως, κανένας από τους traders τους δεν ήξερε και πολλά για το συνάλλαγμα.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο δικηγόρος του τον περιέγραψε σαν έναν «εγωιστή, κακομαθημένο άνδρα-παιδί», που «δεν ήταν ένας καλός άνδρας για να δουλεύεις ή να συναλλάσσεσαι μαζί του». Τόνισε, όμως, ότι δεν ήταν εγκληματίας.

Η ποινή του θα ανακοινωθεί στις 9 Ιουνίου, είτε αυτός είναι παρών στο δικαστήριο είτε όχι.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα