Mark Carney: Ποιος είναι ο τραπεζίτης που αντικατέστησε τον Τριντό

Διαβάζεται σε 6'
Mark Carney
Mark Carney Kirsty Wigglesworth/AP Photo

Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης Mark Carney είναι ο νέος ηγέτης των Φιλελευθέρων και μελλοντικός πρωθυπουργός του Καναδά.

Ο Μαρκ Κάρνεϊ (Mark Carney), ο άνθρωπος που κατάφερε να καθοδηγήσει χώρες σε δύο ηπείρους μέσα από περιόδους οικονομικών αναταραχών και αβεβαιότητας, είναι πλέον ο νέος ηγέτης των Καναδών Φιλελευθέρων, αντικαθιστώντας τον Τζάστιν Τριντό.

Η βάση του κυβερνώντος κόμματος του Καναδά εξέλεξε χθες, Κυριακή τον Μαρκ Κάρνι νέο ηγέτη της παράταξης και μελλοντικό πρωθυπουργό της χώρας, τη στιγμή που η χώρας βρίσκεται αντιμέτωπη με άνευ προηγουμένου εντάσεις και εμπορικό πόλεμο με τον ισχυρό γείτονά της, τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο 59χρονος πρώην κεντρικός τραπεζίτης επικράτησε στον πρώτο γύρο με σχεδόν 86% των ψήφων (85,9%), των περίπου 152.000 μελών του κόμματος των Φιλελευθέρων που συμμετείχαν στη διαδικασία ανάδειξης νέου ηγέτη, επικρατώντας της Κρίστια Φρίλαντ, της πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών.

Η νίκη του θεωρούνταν αναμενόμενη, καθώς προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις, συγκέντρωσε περισσότερα χρήματα από τους αντιπάλους του και εξασφάλισε τη στήριξη του κατεστημένου των Φιλελευθέρων.

Ο Κάρνεϊ αναμένεται να αναλάβει επίσημα την πρωθυπουργία την επόμενη εβδομάδα, διαδεχόμενος τον Τζάστιν Τριντό. Οι ομοσπονδιακές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν έως τον Οκτώβριο, ωστόσο ενδέχεται να προκηρυχθούν νωρίτερα. Ο ίδιος θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες κάλπες, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, ενώ η αντιπολίτευση έχει ήδη αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ρίξει την κυβέρνηση μόλις ξεκινήσει η νέα κοινοβουλευτική περίοδος.

Σε ανάρτησή του στα social media, ο Κάρνεϊ δημοσίευσε μία φωτογραφία του με τον απερχόμενο Καναδό πρωθυπουργό, τον οποίο ευχαρίστησε για “τη σκληρή δουλειά σας, για την ηγεσία σας και για τις σπουδαίες υπηρεσίες που προσφέρετε στη χώρα μας”.

Ο Μαρκ Κάρνεϊ καλείται να διαχειριστεί μια σειρά από κρίσιμες προκλήσεις, με τη μεγαλύτερη να προέρχεται από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επιβάλλει δασμούς σε καναδικά προϊόντα και έχει απειλήσει ουκ ολίγες φορές με “οικονομικό εξαναγκασμό” με στόχο την προσάρτηση του Καναδά και τη μετατροπή του σε 51η πολιτεία των ΗΠΑ.

Mark Carney
Justin Tallis/Pool Photo via AP Justin Tallis/Pool Photo via AP

Στην ομιλία του μετά τη νίκη του, ο νέος ηγέτης των Φιλελευθέρων, απάντησε στις απειλές του Τραμπ και ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν πρόκειται να γίνει “ποτέ” η 51η πολιτεία των ΗΠΑ και έδωσε μία πρώτη γεύση για τη στάση που θα κρατήσει στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.

“Υπάρχει κάποιος που προσπαθεί να αποδυναμώσει την οικονομία μας”, είπε αναφερόμενος στον Τραμπ. “Επιτίθεται στους εργαζόμενους, στις οικογένειες, στις επιχειρήσεις μας. Δεν μπορούμε να τον αφήσουμε να τα καταφέρει”, συνέχισε. Η επόμενη περίοδος δεν θα έχει καμιά σχέση “με την πεπατημένη. Θα πρέπει να κάνουμε πράγματα που δεν είχαμε φανταστεί ποτέ πριν με ταχύτητες που δεν θεωρούσαμε εφικτές”. Πρέπει να οικοδομηθεί “νέα οικονομία”, να δημιουργηθούν “νέες εμπορικές σχέσεις”, έκρινε. “Η κυβέρνησή μου θα διατηρήσει σε ισχύ τους τελωνειακούς δασμούς ώσπου οι Αμερικανοί να μας δείξουν σεβασμό“, επέμεινε.

Υπογράμμισε πως οι Αμερικανοί “θέλουν τους πόρους μας, το νερό μας, τη γη μας, τη χώρα μας. Σκεφτείτε το. Αν τα καταφέρουν, θα καταστρέψουν τον τρόπο ζωής μας (…) Η Αμερική είναι χωνευτήρι. Ο Καναδάς είναι μωσαϊκό (…) Ο Καναδάς δεν θα γίνει ποτέ μέρος των ΗΠΑ”.

Μαρκ Κάρνεϊ: Από διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας στην πρωθυπουργία του Καναδά

Ο Μαρκ Κάρνεϊ γεννήθηκε στο Φορτ Σμιθ, στα Βορειοδυτικά Εδάφη του Καναδά, και μεγάλωσε στο Έντμοντον της Αλμπέρτα. Οι γονείς του ήταν και οι δύο δάσκαλοι και, πιστός στις καναδικές του ρίζες, έπαιζε χόκεϊ επί πάγου ως τερματοφύλακας κατά την παιδική του ηλικία, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της προεκλογικής του εκστρατείας.

Στη συνέχεια πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να σπουδάσει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και στη συνέχεια πήρε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Εργάστηκε για 13 χρόνια στην Goldman Sachs στα γραφεία της εταιρείας στο Λονδίνο, το Τόκιο, τη Νέα Υόρκη και το Τορόντο, σύμφωνα με το προφίλ του στην Τράπεζα του Καναδά, στην οποία εντάχθηκε το 2003.

Το 2008, ανέλαβε τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας του Καναδά, σε μια περίοδο όπου η παγκόσμια οικονομία βυθιζόταν στη Μεγάλη Ύφεση. Κατά την προεκλογική του εκστρατεία για την ηγεσία των Φιλελευθέρων, ο Κάρνεϊ ανέφερε αυτή την εμπειρία ως απόδειξη της ικανότητάς του να διαχειρίζεται κρίσεις, τονίζοντας ότι συνέβαλε στην προστασία των θέσεων εργασίας και στη σταθεροποίηση της καναδικής οικονομίας.

Η επιτυχία του ήταν τέτοια που, μετά τη λήξη της πενταετούς του θητείας, το 2013 επιλέχθηκε για τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, όντας ο πρώτος μη Βρετανός που ανέλαβε ποτέ τη συγκεκριμένη θέση, από ιδρύσεώς της το 1694.

Τα επόμενα χρόνια ήταν εξίσου ταραχώδη, με το βρετανικό δημοψήφισμα του 2016 να οδηγεί στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πριν από το δημοψήφισμα, ο Μαρκ Κάρνεϊ είχε προειδοποιήσει για τις οικονομικές συνέπειες του Brexit, προβλέποντας την αβεβαιότητα που θα προκαλούσε. Παρέμεινε στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας έως το 2020, συμπληρώνοντας σχεδόν επτά χρόνια θητείας.

Το 2019, ανέλαβε ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Δράση για το Κλίμα και τα Χρηματοοικονομικά, προωθώντας την ανάγκη επενδύσεων προς μηδενικές εκπομπές ρύπων από τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

“Όταν έγινα διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία εποπτεύει και τη βιομηχανία ασφάλισης, παρατήρησα ότι ο αριθμός των ακραίων καιρικών φαινομένων είχε τριπλασιαστεί, ενώ το κόστος τους είχε πενταπλασιαστεί μέσα σε ένα τέταρτο του αιώνα”, δήλωσε σε συνέντευξή του στον ιστότοπο του ΟΗΕ. “Αυτά τα δεδομένα με έκαναν να επικεντρωθώ πραγματικά στην κλιματική κρίση”.

Είναι η πρώτη φορά που κάποιος χωρίς καμιά εμπειρία στην πολιτική και χωρίς έδρα στη Βουλή θα γίνει πρωθυπουργός του Καναδά. Επιχειρηματολογεί πως η εμπειρία του στην ηγεσία δυο κεντρικών τραπεζών της G7 του έδωσε τα εφόδια για να διαπραγματευτεί με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στην αρχή της χρονιάς, δημοσκοπήσεις έφεραν τους Φιλελεύθερους να βρίσκονται 20 μονάδες πίσω από τους Συντηρητικούς του Πιερ Πουαλιέβρ. Ωστόσο το τρέχον διάστημα οι δυο παρατάξεις φέρονται να βρίσκονται πολύ πιο κοντά, αν και καμιά τους δεν θα κατάφερνε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τουλάχιστον κατά τα ευρήματα των ινστιτούτων σφυγμομετρήσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα