Με ηγέτες τους Τζόνσον, Πούτιν και Τραμπ ο κόσμος μοιάζει με το 1945

Με ηγέτες τους Τζόνσον, Πούτιν και Τραμπ ο κόσμος μοιάζει με το 1945
Σοβιετικοί στρατιώτες ανυψώνουν την κόκκινη σημαία πάνω από το Ράιχσταγκ στο Βερολίνο. Μάιος 1945 ASSOCIATED PRESS

Ήταν ξημερώματα της 9ης Μαΐου 1945 όταν υπογράφηκε το γερμανικό σύμφωνο παράδοσης, γεγονός που σήμανε την ήττα των Ναζί και το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ασυνήθιστες ομοιότητες του σημερινού κόσμου με το 1945.

Πριν από 75 χρόνια οι συμμαχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν την ήττα των Ναζί και το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Μόλις η είδηση έγινε γνωστή, ενθουσιώδεις εορτασμοί ξεκίνησαν σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Παρίσι και Μόσχα. Η νίκη στην Ευρώπη κατέστη δυνατή χάρη σε μία αξιωσημείωτη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Συμμαχικών Δυνάμεων: Ρωσία, ΗΠΑ και Βρετανία.

Ωστόσο η τριμερής σχέση μεταξύ των τριών ηγετών: του Φράνκλιν Ντ Ρούσβελτ, του Τζόζεφ Στάλιν και του Γουίνστον Τσόρτσιλ, δεν ήταν ποτέ εύκολη και έθεσε ένα μοτίβο εθνικής αντιπαλότητας, καχυποψίας, φόβου και δυσπιστίας που παραμένουν ζωντανά μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Guardian, μία διαφωνία σχετικά με ένα απόρρητο μήνυμα, γνωστό ως SCAF-252, που στάλθηκε στον Στάλιν στα τέλη Μαρτίου του 1945 από τον στρατηγό Dwight Eisenhower, τον ανώτατο συμμαχικό διοικητή, δείχνει πόσο έντονη ήταν αυτή η σχέση. Σε αυτό, ο Eisenhower παρουσίασε λεπτομερώς τα σχέδιά του για την τελική ήττα της ναζιστικής Γερμανίας – αλλά παρέλειψε να συμβουλευτεί ή να ενημερώσει τους Βρετανούς συμμάχους του.

Ο Στάλιν ήταν αποφασισμένος ότι ο Κόκκινος Στρατός θα ήταν ο πρώτος που θα έφτανε στο Βερολίνο και θα ανέτρεπε τον Αδόλφο Χίτλερ, αποδίδοντας μεγάλη συμβολική σημασία στην κατάληψη της πρωτεύουσας του Τρίτου Ράιχ και των επιπτώσεών του στη μελλοντική ευρωπαϊκή τάξη. Ο Τσόρτσιλ είχε μια παρόμοια άποψη, αλλά ο Eisenhower και ο προβληματικός Φραγκλίνος Ρούζβελτ, (Πρόεδρος των ΗΠΑ) δεν σκέφτονταν πολιτικά.

Ο Στάλιν, απαντώντας στο απόρρητο μήνυμα SCAF-252 την 1η Απριλίου, ενθάρρυνε την πεποίθηση των Αμερικανών, την οποία δεν συμμεριζόταν, ότι ο Χίτλερ θα έκανε μια τελευταία στάση στις Άλπεις τον Μάιο. Ενέκρινε το σχέδιο του Eisenhower να στείλει τις δυνάμεις των ΗΠΑ νότια, μακριά από το Βερολίνο, λέγοντας στον έμπιστο σύμμαχό του ότι “το Βερολίνο έχει χάσει την προηγούμενη στρατηγική του σημασία”.

Στο μεταξύ, διέταξε κρυφά τον στρατάρχη Georgy Zhukov, τον ανώτατο διοικητή του, να περικυκλώσει αμέσως την πόλη με 2,5 εκατομμύρια στρατεύματα για να διασφαλίσει ότι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί δεν θα εισέρχονταν, για να ξεκινήσει μια επίθεση. Όπως σημείωσε ο ιστορικός Antony Beevor, “ήταν ο μεγαλύτερος ανόητος της Πρωταπριλιάς στη σύγχρονη ιστορία”.

Οι Βρετανοί, συγκεκριμένα ο στρατάρχης Σερ Μπερνάρντ Μοντγκόμερι, ήταν εξοργισμένοι που παρακάμπτονταν. Ο Τσόρτσιλ ανησυχούσε, σωστά όπως αποδείχθηκε, ότι ο Στάλιν σκόπευε να φέρει όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες της Ευρώπης υπό τη σοβιετική κομμουνιστική κυριαρχία και ήδη παραβίαζε τη δέσμευσή του στη διάσκεψη της Γιάλτας για σεβασμό της ανεξαρτησίας της Πολωνίας.

“Αν και έχω προσπαθήσει με κάθε τρόπο να τα πηγαίνω καλά με αυτούς τους κομμουνιστές ηγέτες, δεν μπορώ να νιώσω την παραμικρή εμπιστοσύνη σε αυτούς. Η δύναμη και τα γεγονότα είναι οι μόνες πραγματικότητές τους”, είχε δηλώσει ο Τσόρτσιλ. Μέχρι τις 8 Μαΐου, το Βερολίνο είχε πέσει στον Κόκκινο Στρατό, ο Χίτλερ πέθανε και ο Στάλιν είχε τη νίκη του.

Οι εντάσεις μεταξύ της αναδυόμενης αμερικανικής υπερδύναμης και μιας εξασθενημένης, καταχρεωμένης Βρετανίας που προσκολλάται στην αυτοκρατορία της, συνεχίστηκαν κατά τη μεταπολεμική περίοδο.

Οι Αμερικανοί αντιτάχθηκαν στη βρετανική αποικιοκρατία. Όμως, όπως ισχυρίστηκαν οι Βρετανοί, οι ΗΠΑ την αντικατέστησαν απλώς με μια δική τους αποικιοκρατία. Αυτή η αντιπαλότητα παρήγαγε αμέτρητες εμφανείς και μυστικές αντιπαραθέσεις για δύναμη και επικράτηση, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, υποστήριξαν αρχικά τον εθνικιστή πρωθυπουργό του Ιράν, Μοχάμετ Μοσάντενγκ, ο οποίος, κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας του στις ΗΠΑ το 1951, παρομοίασε τον εαυτό του με έναν πατριώτη από τον αμερικανικό πόλεμο της ανεξαρτησίας που πολεμούσε τον βρετανικό ιμπεριαλισμό. Η Ουάσινγκτον, φοβισμένη μην αναδείξει κομμουνιστική κυβέρνηση το Ιράν, άλλαξε πορεία δύο χρόνια αργότερα και υποστήριξε ένα βρετανικό πραξικόπημα εναντίον του Μοσάντενγκ που οδήγησε τελικά στην ισλαμική επανάσταση του 1979.

Ο Τσόρτσιλ μισούσε τη νέα βρετανική δουλοπρέπεια αλλά προέτρεψε τους διαδόχους του να εμμείνουν στο αξίωμά του: “Ποτέ μην χωριστείτε από τους Αμερικανούς”. Σε μεγάλο βαθμό, τήρησαν τη συμβουλή του. Με εξαίρεση τον Χάρολντ Γουίλσον, ο οποίος διαφώνησε με την Ουάσιγκτον για τον πόλεμο του Βιετνάμ, αργότερα οι Βρετανοί πρωθυπουργοί ακολούθησαν το προβάδισμα της Αμερικής στα περισσότερα διεθνή ζητήματα.

Όσον αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία, η πολιτική της Βρετανίας και των ΗΠΑ έγινε σε μεγάλο βαθμό ασαφής κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Ο φόβος του Στάλιν το 1945 ότι οι δυτικές δυνάμεις θα κάνουν μια “μυστική συμφωνία” και θα ενωθούν για να εναντιωθούν στη Σοβιετική Ένωση έγινε πραγματικότητα, όπως επιβεβαιώνεται στα επόμενα χρόνια από μια συμμαχία του ΝΑΤΟ που περιελάμβανε τη Δυτική Γερμανία.

Ο σημερινός κόσμος έχει κάποιες ασυνήθιστες ομοιότητες με τον κόσμο του 1945. Η μετα-σοβιετική Ρωσία υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι και πάλι επιθετική, χρησιμοποιώντας ανισόρροπα μέσα όπως καταιγισμοί πληροφοριών, προκειμένου να επιβάλει την επιρροή της σε όλη την Ευρώπη.

Η Βρετανία μετά το Brexit του Μπόρις Τζόνσον, αφού απέρριψε την έννοια του “Κοινού Ευρωπαϊκού Σπιτιού”, στέκεται μόνη της με τρόπους που δεν φαίνονται από το 1940. Οι αξιώσεις των υποστηρικτών του Brexit για μια ισχυρή σχέση ασφάλειας, οικονομικής και εμπορικής πολιτικής με τις ΗΠΑ, για να αντισταθμιστεί η ρήξη της Βρετανίας με την ΕΕ, θυμίζουν τις απελπισμένες επικλήσεις για βοήθεια του Τσόρτσιλ στον Ρούσβελτ.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, η συμμαχία του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία του Πούτιν και η περιφρόνηση για τους Ευρωπαίους συμμάχους της Αμερικής, θυμίζει την αφέλεια του Ρούσβελτ και του Αϊζενχάουερ το 1945.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα