Με υπογραφή Σαρκοζί

default image

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει σαν να μην συμβαίνει τίποτε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρ...

Η Γαλλία ανακοίνωσε  ότι δεν θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει σαν να μην συμβαίνει τίποτε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Στη σαφέστερη μέχρι στιγμής ένδειξη ότι το Παρίσι μπορεί να μπλοκάρει το άνοιγμα τουλάχιστον ενός νέου κεφαλαίου διαπραγμάτευσης αυτό το μήνα, ο νέος επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, που διόρισε ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε: “Δεν θα υπάρξει συνέχεια των διαπραγματεύσεων σαν να μην έχει λεχθεί τίποτε από τον πρόεδρο της Γαλλίας”. 

Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν πως η Γαλλία έχει διευκρινίσει σε προπαρασκευαστικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για το άνοιγμα του κεφαλαίου της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, ενός από τα 35 στα οποία χωρίζεται η νομοθεσία της ΕΕ. 

Ο Ζαν-Πιέρ Ζουγέ, ο γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, δήλωσε πως η Γαλλία θα επιτρέψει να συνεχιστούν προς το παρόν ορισμένες συνομιλίες για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στη γερμανική προεδρία της ΕΕ, η οποία επιδιώκει να υπάρξει την ερχόμενη εβδομάδα συμφωνία πάνω σε μια συνθήκη για τη μεταρρύθμιση των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

“Το θέμα δεν είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι και η προτεραιότητά μας είναι … να επιτύχει η γερμανική προεδρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 21-22 Ιουνίου και να βγούμε από το θεσμικό αδιέξοδο. Δεν θέλουμε να περιπλέξουμε τα πράγματα”, δήλωσε προς το ραδιοσταθμό France Inter. “Όσο για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων, είναι προς το συμφέρον μας η Τουρκία να εκσυγχρονιστεί ανεξάρτητα από το ζήτημα της ένταξής της. Γίνονται σήμερα τεχνικές συζητήσεις. Πρέπει να αποφασίσουμε από τώρα ως το τέλος Ιουνίου”, πρόσθεσε ο Ζουγέ. 

Όμως η προειδοποίησή του ότι δεν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σαν να μην έχει συμβεί τίποτε φαίνεται πως υπονοεί ότι το Παρίσι σκέπτεται να μπλοκάρει το κεφάλαιο των οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων αργότερα αυτό το μήνα, κάτι που μπορεί να αυξήσει την ένταση με την Άγκυρα στην πορεία προς τις τουρκικές γενικές εκλογές της 22ας Ιουλίου.  Η γερμανική προεδρία της ΕΕ ελπίζει να ανοίξει άλλα τρία κεφάλαια με την Τουρκία στις 26 Ιουνίου -στατιστικές, οικονομικό έλεγχο και οικονομική και νομισματική πολιτική.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα