Με κατσαρόλες και τηγάνια: Το τραγούδι της τουρκικής εξέγερσης

default image

Ποιο είναι το τραγούδι που έγινε σύνθημα της τουρκικής εξέγερσης στην πλατεία Ταξίμ. Πώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης Ερντογάν (Vid)

“Tencere tava hep aynı hava”:  Κατσαρόλες, τηγάνια, πάντα ο ίδιος χαβάς (αυτή ήταν η ατάκα του Ερντογάν πριν φύγει για Μαρόκο).

Αυτό είναι το τραγούδι που έγινε σύνθημα της τουρκικής εξέγερσης κατά της κυβέρνησης Ερντογάν. Δημιουργοί του τραγουδιού είναι η ομάδα “Καρντές Τουρκουλέρ”.

Στο τέλος του κομματιού υπάρχει και μια αναφορά στους πιγκουίνους. Ο λόγος σαφής και σαρκαστικός. Την ώρα των πρώτων διαδηλώσεων και της αλόγιστης αστυνομικής βίας, το CNN Turk έδειχνε ένα ντοκιμαντέρ για πιγκουίνους.

Οι συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών μαίνονται εδώ και δέκα ημέρες, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας μετά την επιστροφή του από το Μαρόκο ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, για να υποδεχθούν τον αρχηγό τους.

“Οι διαμαρτυρίες που αγγίζουν το όριο της παρανομίας πρέπει να σταματήσουν αμέσως”, δήλωσε ο Ερντογάν που εμφανίστηκε πάνω σε διώροφο λεωφορείο, καταγγέλλοντας, άλλη μια φορά, “τη λεηλασία δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και τη βία στους δρόμους”.

Παρότι αναγνώρισε ότι η αστυνομία έκανε “υπερβολική χρήση δακρυγόνων”, δεν δίστασε να ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά, υποστηρίζοντας ότι μερίδα των ακτιβιστών “συνδέεται με την τρομοκρατία”.

Η κατάσταση στην πλατεία Ταξίμ και τις μεγάλες πόλεις της χώρας παραμένει τεταμένη μετά τον θάνατο τριών διαδηλωτών τις προηγούμενες ημέρες, αποτέλεσμα της αστυνομικής βίας για την οποία η Τουρκία έχει ήδη δεχτεί διεθνή κριτική.

 

Πιέσεις για σεβασμό των δικαιωμάτων

Πίεση προς την τουρκική κυβέρνηση αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Ερντογάν να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των Τούρκων πολιτών και να καταλογιστούν ευθύνες σε όσους ευθύνονται για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων άσκησε την Παρασκευή η Γερμανία αλλά και η ΕΕ.

Την αρχή έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ο οποίος σε συνέντευξή του σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφερε ότι “εάν πετύχουμε την πολιτική ένωση της Ευρώπης όπως τη φαντάζομαι, η Τουρκία θα βρεθεί σε μια ειδική σχέση, αλλά δεν θα είναι πλήρως μέλος της Ένωσης”. Τη σκυτάλη πήρε ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φίλε, ο οποίος κατά τη διάρκεια διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του Ερντογάν, δήλωσε: “Οι ειρηνικές διαδηλώσεις συνιστούν έναν νόμιμο τρόπο για διάφορες ομάδες του πληθυσμού να εκφράζουν τις απόψεις τους σε μια δημοκρατική κοινωνία”.

Διαδηλώσεων συνέχεια

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, διαδηλωτές έστησαν σήμερα οδοφράγματα από πέτρες, στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, προκειμένου να αντικρούσουν τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών και αντλιών νερού.

Οι ακτιβιστές έστησαν το βράδυ της Παρασκευής αντίσκηνα στην πλατεία Ταξίμ, παρακούοντας το αίτημα του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, να σταματήσουν άμεσα οι διαδηλώσεις.

“Ας μας επιτεθούν, δεν μπορούν να μας σταματήσουν”, είπε ένα μέλος του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μιλώντας σε πλήθος κόσμου στην πλατεία Ταξίμ: “Το κόμμα του Ερντογάν θα φύγει. Αυτό είναι το τέλος”.

Δείτε εδώ σε γράφημα το χρονικό των διαδηλώσεων:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα