Με πόσα χρήματα θα μείνουν οι Μασκ, Μπέζος και Γκέιτς εάν φορολογηθούν με 25%

Διαβάζεται σε 2'
Δολάρια
Δολάρια ISTOCK

Η άχαρη στιγμή που διαπιστώνεις πως πληρώνεις το φόρο που σκέφτονται στις ΗΠΑ για τους πιο εύπορους. Τι είναι ο «φόρος περιουσίας» που υποσχέθηκε ο Τζο Μπάιντεν, εάν επανεκλεγεί.

Πολλές απόπειρες έχουν γίνει στις ΗΠΑ να φορολογηθούν οι πλουσιότεροι κάτοικοι της χώρας, βάσει του εισοδήματος τους. Εννοούμε δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται στο προσκήνιο ο φόρος περιουσίας (weath tax) για τους δισεκατομμυριούχους που υποσχέθηκε ο Τζο Μπάιντεν, εάν επανεκλεγεί το Νοέμβριο.

Τη Δευτέρα 18/3 ο πρόεδρος των ΗΠΑ μοιράστηκε τις προτάσεις του για τον προϋπολογισμό του 2025. Επισήμανε πως έχει ως στόχο τους «υπερεύπορους» και επανέλαβε τα σχέδια για φόρο της τάξεως του 25% σε όσους έχουν πλούτο άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Κανένας δισεκατομμυριούχος δεν πρέπει να πληρώνει χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή από έναν δάσκαλο, έναν υπάλληλο υγιεινής, μια νοσοκόμα», είπε ο Μπάιντεν, με τα σχέδια του να ‘φουντώνουν’ εκ νέου τις συζητήσεις δεκαετιών, σχετικά με τον ιδανικότερο τρόπο υπολογισμού του πλούτου των πλουσιότερων του κόσμου.

H ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Κατά το CNBC, o φόρος περιουσίας είναι φόρος «ευρείας βάσης» στην αξία όλων —ή των περισσότερων— των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε ένα πλούσιο άτομο ή νοικοκυριό (όπως μετρητά, περιουσιακά στοιχεία, οχήματα, κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα).

Σε αντίθεση με τον φόρο εισοδήματος (‘χρεώνεται’ στα ετήσια κέρδη) και τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών (επιβάλλεται στα κέρδη που προκύπτουν από την πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου), ο φόρος περιουσίας θεωρείται ως «ένας πιο ολιστικός τρόπος λογιστικής για τον συνολικό πλούτο ενός ατόμου».

Τέτοιοι φόροι ήταν κάποτε εξέχοντες στην Ευρώπη, αν και η εφαρμογή μειώθηκε με το που μπήκαμε στον 21ο αιώνα, εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους και μιας ευρύτερης στροφής προς χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Φέτος η Ελβετία, η Νορβηγία και η Ισπανία έγιναν οι πρώτες χώρες που επιβάλλουν κάποια μορφή φόρου περιουσίας. Τον έχει εισάγει και η Κολομβία (το 2022), ενώ τον έχει προτείνει η Σκωτία.

Ας δούμε πόσα χρήματα θα ‘χάσουν’ οι πλουσιότεροι κάτοικοι της Γης, εάν πληρώσουν το φόρο περιουσίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα