Με στόχο το Ευρωκοινοβούλιο: Το νέο “κόμμα Ερντογάν” στη Γερμανία 

Διαβάζεται σε 5'
Με στόχο το Ευρωκοινοβούλιο: Το νέο “κόμμα Ερντογάν” στη Γερμανία 
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP PHOTO Presidential Press

Η ίδρυση ενός “τουρκικού κόμματος” από υποστηρικτές του Ερντογάν στη Γερμανία, που στοχεύει στις προσεχείς ευρωεκλογές, αποτελεί ανοιχτή κήρυξη πολέμου κατά της γερμανικής πολιτικής.

Η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) κυριαρχεί εδώ και εβδομάδες στην πολιτική ατζέντα της Γερμανίας. Τώρα, ένα νέο κόμμα εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή, προκαλώντας σάλο στα μέσα ενημέρωσης και αναστάτωση στο πολιτικό κατεστημένο.

Ο λόγος για το “DAVA“, το οποίο κάποια Μέσα Ενημέρωσης αποκαλούν “κόμμα Ερντογάν”. Πρόκειται για συντομογραφία της τουρκικής ονομασίας του κόμματος “Δημοκρατική Συμμαχία για την Πολυμορφία και την Αφύπνιση”.

Το γεγονός ότι ένα κόμμα με τουρκικό όνομα ιδρύεται στη Γερμανία με διακηρυγμένο στόχο να συμμετάσχει σε πολιτικές εκλογές και να παρέμβει έτσι στα πολιτικά δρώμενα, αποτελεί μια νέα συνθήκη. Η λέξη DAVA θυμίζει επίσης τον ισλαμικό όρο “Da’wa”, ο οποίος αναφέρεται στη διδασκαλία μη μουσουλμάνων για το Ισλάμ, με την έννοια του προσηλυτισμού.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP Photo/Markus Schreiber

Ο στόχος των ευρωεκλογών

Η χρονική στιγμή της ίδρυσης είναι καλά επιλεγμένη. Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθούν στη Γερμανία στις 9 Ιουνίου. Διακηρυγμένος στόχος του κόμματος είναι να συμμετάσχει σε αυτές τις εκλογές με δικούς του υποψηφίους.

Οι ιδρυτές του κόμματος είναι Γερμανοί τουρκικής καταγωγής που έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν ως υποστηρικτές και λομπίστες του Τούρκου προέδρου στη Γερμανία. Το κόμμα συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να εκπροσωπηθεί στο Στρασβούργο μετά τις εκλογές. Πολλοί Τούρκοι στη Γερμανία λατρεύουν τον Ερντογάν σαν ποπ σταρ. Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, ο Ερντογάν κέρδισε την υποστήριξη του 67% των Τούρκων πολιτών που ζουν στη Γερμανία – σημαντικά περισσότερο από ό,τι στην Ανατολία.

Με την πάροδο των ετών, στη Γερμανία αναπτύχθηκαν σταθερές δομές τουρκικής επιρροής. Σε αυτές περιλαμβάνονται ένας μεγάλος αριθμός τουρκικών συλλόγων καθώς και πολλά τζαμιά και τα κέντρα προσευχής, τα οποία υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε τρεις χιλιάδες. Η πλειονότητα αυτών των οργανώσεων θεωρείται ότι βρίσκεται κοντά στον Ερντογάν. Το ένα τρίτο των τζαμιών διοικείται από την DITIB, μια οργάνωση που υπάγεται στην τουρκική θρησκευτική αρχή DIANET, στην Άγκυρα. Μπορούμε να αναμένουμε ότι το κόμμα θα αξιοποιήσει αυτές τις δομές για τους πολιτικούς του σκοπούς.

europe
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Jean-Francois Badias, File/AP Photo

Η Γερμανία αποτελεί στρατηγικό στόχο της πολιτικής της Άγκυρας για τη διασπορά εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι το κόμμα ιδρύθηκε στη συγκεκριμένη χώρα και όχι στη Γαλλία, την Ολλανδία ή το Βέλγιο, όπου ζουν επίσης πολλοί άνθρωποι τουρκικής καταγωγής. Στη Γερμανία διαβιούν σήμερα 2,5 εκατομμύρια μουσουλμάνοι με γερμανικό διαβατήριο, εκ των οποίων 1,5 εκατομμύριο έχουν τουρκικές ρίζες. Αυτό είναι το εκλογικό δυναμικό στο οποίο στοχεύει πρωτίστως το DAVA.

Δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν δεν είναι μόνο οι ψηφοφόροι τουρκικής καταγωγής που υποστηρίζουν το κόμμα. Ο Ερντογάν είναι, επίσης, δημοφιλής μεταξύ άλλων μουσουλμάνων στην Ευρώπη λόγω της συνεπούς -θα μπορούσε να πει κανείς- και ριζοσπαστικής, φιλοπαλαιστινιακής στάσης του. Στο δελτίο Τύπου, το νέο κόμμα παρουσιάζεται ως “νέα πολιτική στέγη για πολλούς πολίτες που δεν εκπροσωπούνται από τα κατεστημένα κόμματα”.

Το ότι οι ευρωεκλογές προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για το νέο κόμμα οφείλεται στο γεγονός ότι στις εν λόγω εκλογές δεν ισχύει το συνηθισμένο όριο του 5% στη Γερμανία. Σε όλες τις άλλες γερμανικές ψηφοφορίες, ένα κόμμα πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον το 5% των ψήφων για να εισέλθει στο κοινοβούλιο. Στις τελευταίες ευρωεκλογές, λίγο κάτω από 250.000 ψήφοι ήταν αρκετές για μια έδρα στο Στρασβούργο, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,7%. Λαμβάνοντας επομένων υπόψη αυτά τα ποσοστά, είναι πιθανό το “Κόμμα Ερντογάν” να κάνει το άλμα προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Γερμανία - Τουρκία
Γερμανία - Τουρκία ISTOCK

Πόλεμος κατά της γερμανικής πολιτικής

Η ίδρυση ενός “τουρκικού κόμματος” από υποστηρικτές του Ερντογάν στη Γερμανία αποτελεί ανοιχτή κήρυξη πολέμου κατά της γερμανικής πολιτικής, η οποία στοχεύει στην ενσωμάτωση των αλλοδαπών στη γερμανική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα. Η Άγκυρα πάντα απέρριπτε και υπονόμευε αυτή την πολιτική, ως προσπάθεια αφομοίωσης.

Σε καμία περίπτωση δεν είναι όλοι οι άνθρωποι τουρκικής καταγωγής στη Γερμανία υποστηρικτές του Ερντογάν. Ένας μεγάλος αριθμός ανήκει στην αντιπολίτευση, ενώ άλλοι έχουν αποδεχθεί τη Γερμανία ως νέα τους πατρίδα και συμμετέχουν ενεργά στο πολιτικό σύστημα. Ο πιο επιφανής Γερμανός πολιτικός με τουρκικές ρίζες είναι ο υπουργός Γεωργίας, Τζεμ Οζντεμίρ, από το κόμμα των Πρασίνων, ο οποίος δήλωσε: “Ένα παρακλάδι του Ερντογάν που κατεβαίνει στις εκλογές εδώ είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε”.  Δυστυχώς, όμως, πολλοί Τούρκοι στη Γερμανία έχουν διαφορετική άποψη από τον πετυχημένο συμπατριώτη τους.

* Ο Δρ. Ρόναλντ Μαϊνάρντους είναι πολιτικός αναλυτής και σχολιαστής και Κύριος Ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα