Μέρκελ: Εφικτή μια κυβέρνηση Τζαμάικα

German Chancellor Angela Merkel of the Christian Democrats delivers a speech during a meeting oh her party's youth wing in Dresden, eastern Germany, Saturday, Oct. 7, 2017. Merkels throwing her weight behind a coalition with the Free Democratic Party and Greens, saying its the best suited to govern the country. (Monika Skolimowska/dpa via AP)
German Chancellor Angela Merkel of the Christian Democrats delivers a speech during a meeting oh her party's youth wing in Dresden, eastern Germany, Saturday, Oct. 7, 2017. Merkels throwing her weight behind a coalition with the Free Democratic Party and Greens, saying its the best suited to govern the country. (Monika Skolimowska/dpa via AP) AP

Για πρώτη φορά η καγκελάριος δήλωσε δημόσια πως πρόθεση της είναι η σύσταση κυβέρνησης με Φιλελεύθερους και Πράσινους. Φιλική υποδοχή της Μέρκελ στο συνέδριο της κομματικής νεολαίας στην Δρέσδη

Η υποδοχή της Άνγκελα Μέρκελ στο συνέδριο της νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών (Junge Union) στη Δρέσδη δεν ήταν ούτε ενθουσιώδης αλλά ούτε και ψυχρή.

Η αντιμετώπιση της καγκελαρίου από την κομματική νεολαία εκφράζει μάλλον το κλίμα που επικρατεί στους Χριστιανοδημοκράτες. Ενώ πολλοί της καταλογίζουν την ευθύνη για τις σημαντικές απώλειες στις εκλογές, μια συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών του κόμματος εξακολουθεί να τη στηρίζει.

Επίκεινται οι διαπραγματεύσεις με FDP και Πράσινους

Μιλώντας στους νεαρούς συνέδρους η Μέρκελ χαρακτήρισε μεν το αποτέλεσμα των εκλογών απογοητευτικό, αλλά, όπως τόνισε, το κόμμα κατάφερε να πετύχει το βασικό του στόχο, δηλαδή να μην μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς αυτό.

Η κ. Μέρκελ παραδέχθηκε ότι βασική αιτία των σημαντικών εκλογικών απωλειών πριν δύο εβδομάδες ήταν προσφυγική κρίση, η πόλωση που δημιουργήθηκε γύρω από αυτό το ζήτημα όπως και η διάσταση απόψεων ανάμεσα στα αδελφά κόμματα Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και βαυαρέζικη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) αναφορικά με την καθιέρωση ενός ανωτάτου ορίου στον αριθμό προσφύγων που θα δέχεται η Γερμανία ετησίως. Η κ. Μέρκελ απορρίπτει την επιβολή ενός ορίου 200.000 προσφύγων όπως το απαιτεί το CSU. Πάντως, η καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθηση πως τα δύο αδελφά κόμματα θα πετύχουν τελικά έναν συμβιβασμό.

Στην συνάντηση τους την Κυριακή στο Βερολίνο οι ηγεσίες των δύο συντηρητικών κομμάτων θα επιδιώξουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε κοινές θέσεις πριν ξεκινήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες με άλλα κόμματα για το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης – μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα.

Η κ. Μέρκελ για πρώτη φορά απέρριψε δημόσια την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες και δήλωσε την πρόθεση της να συνεργαστεί με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους. Αν και αναμένει δύσκολες διαπραγματεύσεις, εξέφρασε την αισιοδοξία πως είναι εφικτή η σύσταση κυβέρνησης «Τζαμάικα», δηλαδή Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελεύθερων και Πρασίνων.

(Πηγή: DW, φωτό: Monika Skolimowska/dpa via AP)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία
SHARE:

24Media Network