Μέρκελ-Σαρκοζί: Συμφωνήστε με την τρόικα αλλιώς ξεχάστε τη βοήθεια

default image

Κλιμακώνουν τις πιέσεις Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες. Διαβάστε το αυστηρό τελεσίγραφο των Ευρωπαίων ηγετών γστην Ελλάδα

Με δήλωση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί ξεκίνησε η γαλλογερμανική συνέντευξη, στην οποία εστάλη το σαφές μήνυμα πως οι Έλληνες ” πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους “.

“Συμφωνήσαμε πως η κατάσταση στην Ελλάδα πρέπει να ρυθμιστεί μια και καλή. Οι παράμετροι των ρυθμίσεων είναι στο τραπέζι και οι φίλοι μας οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύτηκαν να πάρουν” τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί, διευκρινίζοντας ότι οι νουθεσίες του απευθύνονται και στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.

Και συνέχισε: “Δεν θα υπάρξει αποδέσμευση κονδυλίων, εάν δεν ληφθούν αποφάσεις στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή”, ενώ πρόσθεσε ότι ποτέ η χώρα δεν είχε φθάσει τόσο κοντά σε συμφωνία για το PSI, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής κρατικών και ιδιωτών πιστωτών.

Και κατέληξε: “Εργαζόμαστε μήνες για αυτή τη συμφωνία και δεν είμαστε σήμερα εδώ για να αποδεχθούμε μια αποτυχία. Τη θέλουμε αυτήν την συμφωνία. Με την ίδια ένταση όμως λέμε, ότι η ελληνική ηγεσία έχει ορισμένες δεσμεύσεις που με σχολαστικότητα θα πρέπει να τις σεβαστεί. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εργάζεται υπό δύσκολες συνθήκες και εάν υπάρχει ένα παράδειγμα που θα πρέπει να ακολουθηθεί είναι το παράδειγμα του Ιταλού κ. Μάριο Μόντι που πετυχαίνει αξιόλογα αποτελέσματα.

Είναι ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Εμείς θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας, τώρα επαφίεται στα δύο κόμματα, στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η Ευρώπη είναι ένας χώρος όπου ο καθένας έχει δικαιώματα έχει και υποχρεώσεις”.

Να σημειωθεί ότι στη συνέντευξη προτάθηκε να κατατίθενται σε δεσμευμένο λογαριασμό οι τόκοι για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά της η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ελπίζει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, πετώντας το μπαλάκι στη χώρα μας για να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, έστειλε και τελεσίγραφο πως “δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα αν δεν προηγηθεί συμφωνία με την τρόικα”. 

Νωρίτερα και κατά τη διάρκεια ενημέρωση των δημοσιογράφων στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Αμεντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, ανέφερε ότι η “Ελλάδα έχει υπερβεί τα όρια”, προσθέτοντας ότι κατά την άποψη της Κομισιόν οι διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών “θα έπρεπε να έχουν ήδη τελειώσει”, εκφράζοντας την ελπίδα οι σχετικές συνομιλίες θα ολοκληρωθούν τάχιστα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα