Μέσω ελικοπτέρου η διάσωση των 74 επιβαινόντων στο Akademik Shokalskiy

Μέσω ελικοπτέρου η διάσωση των 74 επιβαινόντων στο Akademik Shokalskiy

Συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης των επιβαινόντων στο ρωσικό ερευνητικό πλοίο, που παγιδεύτηκε στους πάγους της Ανταρκτικής

Οι επιβάτες ενός ερευνητικού σκάφους, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και μία περίπου εβδομάδα παγιδευμένοι στους πάγους της Ανταρκτικής, αναμένεται την Πέμπτη να ανασυρθούν με ελικόπτερο.

"Οι 74 άνθρωποι που επιβαίνουν στο ρωσικό MVAkademik Shokalsky έχουν εγκλωβιστεί από τις 24 Δεκεμβρίου, περίπου 2.800 χιλιόμετρα νότια του Χόμπαρτ της Τασμανίας

Η διάσωση μέσω ελικοπτέρου αποτελούσε την τελευταία επιλογή που είχε απομείνει στα τρία παγοθραυστικά –γαλλικό, κινέζικο, αυστραλιανό- τα οποία είχαν πραγματοποιήσει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να σπάσουν τον πάγο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το MV Akademik Shokalskiy.

Η Αυστραλιανή Αρχή για τη Θαλάσσια Ασφάλεια (AMSA), η οποία είναι υπεύθυνη για το συντονισμό της επιχείρησης διάσωσης, ανακοίνωσε ότι «οι καιρικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί γύρω από την περιοχή και η επιχείρηση διάσωσης είναι πιθανό να ξεκινήσει σύντομα από αέρος».

Οι επιβαίνοντες στο πλοίο θα μεταφερθούν σε ομάδες των 12 μέσω ελικοπτέρου το οποίο ανήκει στο κινέζικο παγοθραυστικό Snow Dragon και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο αυστραλιανό πλοίο, Aurora Australis, το οποίο βρίσκεται μόλις 4 χιλιόμετρα μακριά από το κινέζικο.

«Οφείλουμε πολλά ευχαριστώ στα αυστραλιανά, κινέζικα και γαλλικά παγοθραυστικά για τη σκληρή δουλειά τους», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο επικεφαλής της αποστολής, Κρις Τέρνερ.

Το ρωσικό πρακτορείο Ειδήσεων της Ρωσίας, Itar-Tass, είχε αναφέρει επικαλούμενο τις ρωσικές αρχές, ότι στο πλοίο θα παραμείνουν μόνο ορισμένα μέλη του πληρώματος του Shokalskiy. Ωστόσο, η AMSA ανακοίνωσε αργότερα ότι και τα 22 μέλη του πληρώματος θα παραμείνουν σε αυτό.

Το πλοίο αναχώρησε τον περασμένο μήνα από τη Νέα Ζηλανδία και αναμενόταν να επιστρέψει τον Ιανουάριο. Βρισκόταν μόλις 2 χιλιόμετρα από την ανοιχτή θάλασσα όταν παγιδεύτηκε στους πάγους την παραμονή των Χριστουγέννων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Από αέρος η αποστολή διάσωσης των 74 επιβατών του Akademik Shokalskiy

Διακοπή της επιχείρησης διάσωσης του Akademik Shokalskiy λόγω καιρικών συνθηκών

Βίντεο από το πλήρωμα: Όταν πλοίο εγκλωβίζεται στην Ανταρκτική

SHARE:

24Media Network