Μετά την πλαστική σακούλα τι; Κι αν έμπαινε τέλος στα χάρτινα κύπελλα του καφέ;

Μετά την πλαστική σακούλα τι; Κι αν έμπαινε τέλος στα χάρτινα κύπελλα του καφέ;
Shutterstock

Η Μεγάλη Βρετανία φαίνεται πως κάνει πρώτη την κίνηση να επιβάλει φόρο στα ποτήρια μιας χρήσης που χρησιμοποιούν οι καφετέριες

Η επιβολή τέλους στην πλαστική σακούλα μπήκε στην καθημερινότητάς μας από την αρχή του έτους. Ωστόσο, στη Μεγάλη Βρετανία σκέφτονται να προχωρήσουν το ζήτημα της περιβαλλοντικής ευθύνης ένα βήμα πιο πέρα. Βουλευτές τους βρετανικού κοινοβουλίου προωθούν την επιβολή τέλους στα πλαστικά ποτήρια όπου σερβίρεται ο καφές. Το “τέλος του latte” όπως το ονομάζουν, θα επιβαρύνει την αγορά του καφέ κατά 28 λεπτά του ευρώ.

Σύμφωνα με αναφορά της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου, θα έπρεπε να επιβληθεί φόρος ώστε να βελτιωθεί η οικολογική συνείδηση των Βρετανών πολιτών, αναφορικά με την διαδικασία της ανακύκλωσης. Οι βουλευτές που την υπογράφουν προσθέτουν πως τα μιας χρήσης κύπελλα θα πρέπει να απαγορευτούν δια παντός ως το 2023, αν δεν καταστεί δυνατό να ανακυκλώνονται στο σύνολό τους.

“Η Βρετανία πετά κάθε χρόνο 2,5 δις κύπελλα του καφέ – ποσότητα ικανή να καλύψει την περίμετρο της γης πεντέμισι φορές” σημειώνει στο BBC η επικεφαλής της Επιτροπής, βουλευτής, Μέρι Κρίαχ. “Σχεδόν κανένα τέτοιο ποτήρι του καφέ δεν ανακυκλώνεται, με μισό εκατομμύριο από αυτά να απορρίπτονται στους κάδους σκουπιδιών. Οι παραγωγοί των προϊόντων αυτών, αλλά και οι διανομείς τους  δεν έχουν λάβει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αλλάξει η κατάσταση και η κυβέρνηση παραμένει μέχρι σήμερα με τα χέρια σταυρωμένα” προσθέτει.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και το ρεπορτάζ του BBC, στο οποίο πολίτες εκφράζουν τις ενστάσεις τους για το μέτρο. Οι περισσότεροι διαφωνούν με την αύξηση της τιμής του καφέ και καλούν την κυβέρνηση να επιβάλλει μέτρα στους παραγωγούς των αντικειμένων αυτών που δεν είναι ανακυκλώσιμα και όχι στον καταναλωτή.

Η Ελλάδα “κολυμπά” στο πλασικό

Στα καθ’ ημάς, σύμφωνα με έρευνα της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace, η εξάρτησή μας από το πλαστικό μίας χρήσης έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην Ελλάδα. Καθημερινά στη χώρα μας σερβίρονται κατά μέσο όρο περίπου ένα εκατομμύριο καφέδες σε πλαστικό ποτήρι μίας χρήσης[2] και αυτή η ποσότητα αφορά λιγότερο από το 1% του πλαστικού που καταναλώνεται στην Ελλάδα ετησίως.

Δεδομένης της μαζικής χρήσης των πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης και της ανεπάρκειας των συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου 4,8 – 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς. H ποσότητα αυτή είναι ικανή να γεμίσει κάθε μέτρο ακτογραμμής παγκοσμίως με 15 σακούλες super market γεμάτες με πλαστικό σκουπίδι, ενώ αν η κατάσταση δεν αλλάξει, το 2025 η ποσότητα αυτή θα αυξηθεί σε 30.

Ποια είναι η δική σου γνώμη;

Πώς θα σας φαινόταν μια τέτοια εξέλιξη και στην Ελλάδα; Είναι εφικτή μια τέτοια λύση και θα έπρεπε να ενσωματωθεί στην τιμή του καφέ;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα