Τα μνημόνια Λιβύης-Τουρκίας συνιστούν κλιμάκωση της κρίσης δηλώνει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ

Τα μνημόνια Λιβύης-Τουρκίας συνιστούν κλιμάκωση της κρίσης δηλώνει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τον επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σαράι AP

Ακόμη και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ δηλώνει δημοσίως ότι οι συμφωνίες Λιβυής-Τουρκίας κλιμακώνουν την κρίση στην πρώτη.

Τα μνημόνια που υπέγραψαν η Τουρκία με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) της Τρίπολης συνιστούν μια κλιμάκωση της λιβυκής κρίσης, δήλωσε τη Δευτέρα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλαμέ.

«Πρόκειται για ξεκάθαρη κλιμάκωση της σύγκρουσης», είπε ο Σαλαμέ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα “Le Monde”.

Στη Λιβύη διαγκωνίζονται δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: η GNA του Φάγιεζ αλ Σάρατζ, που στηρίζεται από τον ΟΗΕ και, στα ανατολικά, εκείνη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλιο μια επιχείρηση για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου έχει την έδρα της η GNA.

Ο Χάφταρ στηρίζεται από πολλές χώρες, όπως από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Στις 27 Νοεμβρίου η Άγκυρα υπέγραψε δύο μνημόνια με την GNA. Το ένα είναι το «μνημόνιο κατανόησης» για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, που καταγγέλλεται από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ. Το δεύτερο αφορά τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης και τη βοήθεια που θα μπορούσε να προσφέρει η Τουρκία στην GNA απέναντι στον Χάφταρ.

Για τον Σαλαμέ, τα δύο αυτά μνημόνια συνιστούν «μια κλιμάκωση στη σύγκρουση, καθώς την επεκτείνουν σε ζώνες απομακρυσμένες από τη Λιβύη, ιδίως στην αντιδικία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ εξέφρασε τη λύπη του για «τη διεθνοποίηση της σύγκρουσης, την εδαφική επέκτασή της, κυρίως σε θαλάσσιο επίπεδο και επίσης την καθ’ αυτό στρατιωτική κλιμάκωση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα