Μπαλί: Αποκλεισμένοι οι Έλληνες ταξιδιώτες

Μπαλί: Αποκλεισμένοι οι Έλληνες ταξιδιώτες
Tourists watch the Mount Agung volcano erupting as they visit a temple in Karangasem, Indonesia, Monday, Nov. 27, 2017. Indonesia authorities raised the alert for the rumbling volcano to highest level on Monday and closed the international airport on tourist island of Bali stranding thousands of travelers. (AP Photo/Firdia Lisnawati) AP

Ο πρέσβης της χώρας μας στο Μπαλί υπογράμμισε πως οι Έλληνες που βρίσκονται στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό είναι καλά στην υγεία τους και θα επιστρέψουν με την πρώτη ευκαιρία πίσω

Κλειστό για ακόμη μια μέρα θα παραμείνει το διεθνές αεροδρόμιο του Μπαλί, εξαιτίας των φόβων ότι θα σημειωθεί ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη στο όρος Αγκούνγκ.

Σύμφωνα με το ινδονησιακό υπουργείο Μεταφορών το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον ως τις 07:00 (02:00 ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου. Δέκα αεροδρόμια προετοιμάζονται για την υποδοχή των πτήσεων που θα εκτραπούν, ανάμεσά τους κάποια σε γειτονικές επαρχίες.

Σχετικά με τους Έλληνες ταξιδιώτες που έχουν αποκλειστεί στο Μπαλί, ο πρέσβης της χώρας μας Γιώργος Δορογίτης, που μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7, διαβεβαίωσε πως οι εννέα συμπατριώτες μας είναι καλά στην υγεία τους και αναμένεται να αναχωρήσουν απόψε, μόλις δοθεί από τις αρχές το πράσινο φως. Όπως είπε δεν απειλούνται από την δραστηριότητα του ηφαιστείου Αγκούνγκ, καθώς η περιοχή σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων έχει ήδη εκκενωθεί.

“Υπάρχει σχέδιο εκκένωσης, όμως, είναι ελεγχόμενη η κατάσταση γιατί το περιμέναμε από το Σεπτέμβριο. Η επιστημονική κοινότητα δεν ξέρει αν θα εκραγεί το ηφαίστειο” είπε κλείνοντας.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, οι αρχές έδωσαν εντολή σε 100.000 πολίτες που ζουν κοντά στο ηφαίστειο να απομακρυνθούν προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μιας «άμεσα επικείμενης» πρώτης μεγάλης ηφαιστειακής έκρηξης στο όρος Αγκούνγκ έπειτα από 54 χρόνια. Επιβλήθηκε ζώνη αποκλεισμού διαμέτρου 8-10 χιλιομέτρων γύρω από τον κώνο του ηφαιστείου.

Η προηγούμενη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη στο όρος Αγκούνγκ, το 1963, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 1.600 ανθρώπους. Ηφαιστειολόγοι προειδοποιούν ότι εάν σημειωθεί μια παρόμοιας ισχύος έκρηξη, ενδέχεται να εκτοξευθούν πέτρες μεγέθους ανθρώπινης γροθιάς και ηφαιστειακά αέρια σε ύψος ακόμη και 8 χιλιομέτρων.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, Reuters, Φωτογραφία: AP Photo/Firdia Lisnawati)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα