Υπό πίεση η Μέι για το backstop

Υπό πίεση η Μέι για το backstop
Πολίτες με ομπρέλες της ΕΕ και της Βρετανίας στο Λονδίνο AP

"Δεν υπάρχει χρόνος για εναλλακτικές ρυθμίσεις για το backstop" δήλωσε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μπαρνιέ ενώ ο Γιούνκερ επανέλαβε ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι ανοιχτή προς διαπραγμάτευση.

Δεν υπάρχει χρόνος για να βρεθεί μια εναλλακτική ρύθμιση στο λεγόμενο backstop, την πολιτική ασφαλείας για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, και η συμφωνία Brexit Λονδίνου-Βρυξελλών δεν θα τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση, δήλωσε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

“Συζητήσαμε μεταξύ μας για τις αποκαλούμενες εναλλακτικές ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την επιστροφή ενός σκληρού συνόρου. Μόνο, που κανείς, σε καμία από τις δύο πλευρές, δεν μπόρεσε να πει ποια εναλλακτική χρειάζεται για να διασφαλιστεί ο έλεγχος σε τρόφιμα, ζώα και προϊόντα χωρίς την ύπαρξη συνόρου”, τόνισε ο Μπαρνιέ στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

“Δεν έχουμε ούτε τον χρόνο, ούτε τις τεχνολογίες”, πρόσθεσε.

Η ευθύνη για να καθοριστούν οι “εναλλακτικές ρυθμίσεις” βρίσκεται στους Βρετανούς βουλευτές, τόνισε.

“Για να είμαστε ειλικρινείς κανένας και από τις δύο πλευρές γνωρίζει σήμερα ποιες θα πρέπει να είναι αυτές οι εναλλακτικές ρυθμίσεις. Χρειαζόμαστε το backstop όπως είναι”, είπε, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος για ένα Brexit χωρίς συμφωνία αυξάνεται.

Σημείωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να εργαστεί ξανά σε μια πολιτική διακήρυξη για την σκιαγράφηση των στόχων για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία.

Γιούνκερ: Η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι ανοιχτή προς διαπραγμάτευση

Ξεκάθαρο μήνυμα στη βρετανική κυβέρνηση ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι ανοιχτή προς επαναδιαπραγμάτευση έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στην μίνι Ολομέλεια της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες.

Κατά τη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, οι βουλευτές ενέκριναν τροπολογία που ζητά την αντικατάσταση του λεγόμενου backstop, της “δικλείδας ασφαλείας” για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας με “εναλλακτικές ρυθμίσεις”. Ωστόσο η απάντηση της ΕΕ είναι σαφής: Η συμφωνία αποχώρησης και η πολιτική δήλωση είναι το “αποτέλεσμα” των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με το Ην. Βασίλειο και η συμφωνία αποχώρησης είναι η «μόνη και η καλύτερη δυνατή συμφωνία» υπογράμμισε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

«Το είπαμε το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Η χθεσινή ψηφοφορία δεν αλλάζει κάτι», τόνισε, προσθέτοντας πως δε θα ήταν αποδεκτό να επανέλθουν τα σκληρά σύνορα στη νήσο της Ιρλανδίας και ότι είναι αναγκαία μια “δικλείδα ασφαλείας” απέναντι σε ενδεχόμενο κίνδυνο.

Δεν υπάρχει «ούτε επιθυμία, ούτε έναυσμα να χρησιμοποιηθεί», αλλά «δεν θα μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε την Ιρλανδία μόνη της», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής και δήλωσε πως «από χθες ο κίνδυνος της μη συντεταγμένης εξόδου του Ην. Βασιλείου είναι αυξημένος».

Τουσκ: Ακόμα δεν ξέρουμε τι θέλει το ΗΒ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εμμένει στη συμφωνία για το Brexit, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με tweet του, σε ένα μήνυμά του, όπως είπε, προς την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

“Η Συμφωνία Αποχώρησης δεν τίθεται σε επαναδιαπραγμάτευση. Χθες, μάθαμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θέλει. Αλλά ακόμη δεν ξέρουμε τι θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο”, πρόσθεσε.

Συνάντηση Μέι – Κόρμπιν

Τα προβλήματα γύρω από το backstop, αλλά και το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε αργά το μεσημέρι της Τετάρτης ο επικεφαλής του κόμματος των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, με την βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι.

Η συνάντηση διήρκεσε λίγο λιγότερο από μία ώρα και, όπως ανέφερε στο BBC, ο Τζ.Κόρμπιν, η πρωθυπουργός έλαβε υπόψη τις ανησυχίες του ίδιου για το ιρλανδικό backstop και ότι θα τις μεταφέρει στους συνομιλητές της στην ΕΕ.

Ο ηγέτης των Εργατικών τόνισε στη διάρκεια της συνάντησης ότι σύμφωνα με τις προτάσεις της βρετανίδας πρωθυπουργού η χώρα θα μπει σε μία συμφωνία χωρίς να έχει το δικαίωμα να αποχωρίσει από αυτή. Πρόσθεσε ότι θα ήθελε «μία ευρεία τελωνειακή ένωση» με την ΕΕ, στην οποία η Βρετανία θα έχει λόγο στο πως θα γίνονται οι εμπορικές συμφωνίες.

Τον Τζ. Κόρμπιν συνόδευαν στη συνάντηση ο επικεφαλής κομματικής πειθαρχίας του κόμματος, Νικ Μπράουν, και δύο ακόμη στελέχη του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των Εργατικών, ο Τζ. Κόρμπιν είναι απογοητευμένος από τους βουλευτές του κόμματος που συνέπλευσαν με τους Τόρις και υποστήριξαν την τροπολογία Μπράντι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα