Μπολσονάρο: Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αρχηγός φυλής ιθαγενών δολοφονήθηκε από μεταλλωρύχους

Μπολσονάρο: Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αρχηγός φυλής ιθαγενών δολοφονήθηκε από μεταλλωρύχους
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο AP

Για ανησυχητικό σύμπτωμα του εντεινόμενου προβλήματος της καταπάτησης των εδαφών των ιθαγενών από τους μεταλλωρύχους, έκανε λόγο η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο δήλωσε την Δευτέρα ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ένας ιθαγενής ηγέτης δολοφονήθηκε από παράνομους μεταλλωρύχους, τους “γκαριμπέιρος” που εισέβαλαν στα προστατευόμενα εδάφη της φυλής του.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Μισέλ Μπατσελέτ, σε ανακοίνωσή της νωρίτερα την Δευτέρα καταδίκασε τη δολοφονία του Εμίρα Ουαγιαπί χαρακτηρίζοντάς την “ανησυχητικό σύμπτωμα του εντεινόμενου προβλήματος της καταπάτησης” των εδαφών των ιθαγενών –και ιδίως των δασών– από “τους μεταλλωρύχους, τους υλοτόμους και τους καλλιεργητές στη Βραζιλία”.

Ο Εμίρα Ουαγιαπί, ο αρχηγός της φυλής των Ουαγιαπί, βρέθηκε νεκρός την περασμένη Παρασκευή. Η φυλή του ζει σε προστατευόμενα εδάφη στη βορειοδυτική Βραζιλία, κοντά στα σύνορα με τη Γαλλική Γουιάνα. Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας ερευνά τον θάνατό του και τις καταγγελίες ορισμένων μελών της φυλής ότι στην περιοχή τους εισέβαλαν παράνομοι μεταλλωρύχοι.

“Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακλόνητες αποδείξεις ότι αυτός ο Ινδιάνος δολοφονήθηκε” είπε ο πρόεδρος της Βραζιλίας.

Η Μπατσελέτ ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τον θάνατο του Ουαγιαπί, καλώντας επίσης τον Μπολσονάρο να επανεξετάσει την πρόταση της κυβέρνησής του για εξορύξεις σε περισσότερες ζώνες της ζούγκλας του Αμαζονίου.

Η Ουαγιαπί ζουν σε μια απομονωμένη περιοχή πλούσια σε χρυσό, μαγγάνιο, σίδηρο και χαλκό. Από τη δεκαετία του 1980 τα εδάφη αυτά έχουν παραχωρηθεί για την αποκλειστική χρήση των ιθαγενών.

Ωστόσο ο πρόεδρος Μπολσονάρο υποστηρίζει ότι τα στοιχεία περί αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου είναι ψευδή και έχει επικρίνει κατ’ επανάληψη την ύπαρξη προστατευόμενων εδαφών, γιατί έτσι η χώρα δεν επωφελείται από τους φυσικούς πόρους της. “Η Βραζιλία ζει από τα αγροτικά και μεταλλευτικά προϊόντα. Τι άλλο έχουμε εδώ εκτός από αυτά; Δεν το θυμάται ο κόσμος; Αν αποτύχει αυτή η επιχείρηση, θα είναι καταστροφή”, δήλωσε σήμερα.

Η Funai, η κρατική υπηρεσία που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ιθαγενών, σε ανακοίνωσή της σημείωσε ότι η τελευταία έκθεση της αστυνομίας δεν αναφέρει να βρέθηκαν αποδείξεις για την “παρουσία ένοπλης ομάδας” στην περιοχή της φυλής, όμως η έρευνα συνεχίζεται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα