Μπολσονάρο: Το Ολοκαύτωμα μπορεί να συγχωρεθεί

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρο σε εκδήλωση στην Μπραζίλια
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρο σε εκδήλωση στην Μπραζίλια AP

Οργή του Ισραήλ για τις δηλώσεις του ακροδεξιού Βραζιλιάνου προέδρου. "Δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ" η απάντηση του Ισραηλινού ομολόγου του.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο προκάλεσε την οργή του Ισραήλ δηλώνοντας ότι η γενοκτονία των Εβραίων από τους Ναζί κατά το B’ Παγκόσμιο Πόλεμο μπορεί να συγχωρεθεί.

Τον περασμένο μήνα, ο Μπολσονάρο πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της οποίας είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι ο ναζισμός ήταν ένα αριστερό κίνημα, αφού επισκέφθηκε το μνημείο και μουσείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βάσεμ στο Ισραήλ.

Μιλώντας την Πέμπτη σε μια ομάδα Βραζιλιάνων ευαγγελιστών στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δήλωσε: «Μπορούμε να συγχωρούμε, αλλά δεν μπορούμε να ξεχνούμε. Αυτή είναι η διατύπωση μου. Εκείνοι που ξεχνούν το παρελθόν τους είναι καταδικασμένοι να μην έχουν μέλλον», είπε.

«Δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ» ήταν η αντίδραση με ανάρτηση στο twitter από τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ρεουβέν Ρίβλιν χωρίς ωστόσο να αναφέρει το όνομα του Μπολσονάρο. «Είτε πρόκειται για άτομα ή οργανώσεις, αρχηγοί κομμάτων, ή αρχηγοί κρατών, κανείς δεν θα διατάξει την συγχώρεση του εβραϊκού λαού, ούτε αυτό μπορεί να αποκτηθεί μέσα από κανένα συμφέρον», τόνισε ο Ισραηλινός πρόεδρος, ο ρόλος του οποίου είναι κατά κύριο λόγο εθιμοτυπικός.

Με ξεχωριστή του ανακοίνωση το μουσείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βάσεμ ανέφερε: «Κανείς δεν έχει τον ρόλο να αποφασίζει ποιος μπορεί να συγχωρεθεί και κατά πόσον πρέπει να υπάρξει συγχώρεση για τα εγκλήματα του Ολοκαυτώματος.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο ο Μπολσονάρο έχει καλλιεργήσει στενούς δεσμούς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ήταν από τους λίγους παγκόσμιους ηγέτες που μετέβησαν στη Μπραζίλια τον Ιανουάριο για να παραστεί στην ορκωμοσία του ακροδεξιού ηγέτη και εν μέσω προεκλογικής περιόδου ο Βραζιλιάνος πρόεδρος πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη σε μια προσπάθεια ώθησης της εκστρατείας του Νετανιάχου για την επανεκλογή του στις εκλογές της 9ης Απριλίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βραζιλία, Ισραήλ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Νέα "καφρίλα" από τον Μπολσονάρο: "Οι Ναζί ήταν αριστεροί"

Ελεύθεροι να γιορτάσουν το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βραζιλία

Ξεπέρασε τα όρια: Ο Μπολσονάρο απάντησε στους επικριτές του με πορνό βίντεο

SHARE: