Νέα επίθεση Ερντογάν κατά Ευρωπαίων

Συνέντευξη Τύπου του Γιώργου Α. Παπανδρέου και του Recep Tayyip Erdogan
Ξενοδοχείο "Dedeman Palandoken" Ερζουρούμ, Τουρκία, Παρασκευή 7 Ιανουαρίου, 2011. (EUROKINISSI / ΦΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)
Συνέντευξη Τύπου του Γιώργου Α. Παπανδρέου και του Recep Tayyip Erdogan Ξενοδοχείο "Dedeman Palandoken" Ερζουρούμ, Τουρκία, Παρασκευή 7 Ιανουαρίου, 2011. (EUROKINISSI / ΦΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ) EUROKINISSI

Σε συνέντευξή του στο CNN, o πρόεδρος της Τουρκίας, καταγγέλλει Ολλανδία και Βέλγιο για την μη συνεργασία τους στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ουάσινγκτον για μια σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια, δήλωσε σήμερα στο CNN πως οι δυτικές χώρες δεν έχουν ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Τουρκίας στο θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών.

"Ούτε η Ολλανδία, ούτε το Βέλγιο φαίνεται να έχουν καταλάβει τι αντιπροσωπεύουν οι τζιχαντιστές", δήλωσε ο Ερντογάν σύμφωνα με απόσπασμα μιας συνέντευξης που θα μεταδοθεί στη διάρκεια της ημέρας.

"Καλέσαμε να υιοθετηθεί μια κοινή θέση εναντίον της τρομοκρατίας, και πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν έδωσαν σε αυτή την έκκληση τη σημασία που της αξίζει", εξήγησε ο τούρκος ηγέτης.

"Οι δυτικές χώρες μας αγνόησαν. Δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες μας στο θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών", πρόσθεσε.

Η Τουρκία επικρίνει ιδιαίτερα το Βέλγιο ότι αγνόησε τις πληροφορίες που έλαβε για το προφίλ του "τρομοκράτη μαχητή" Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί, ο οποίος ανατινάχθηκε στις 22 Μαρτίου στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και τον οποίο είχε συλλάβει η Άγκυρα τον Ιούνιο κοντά στη μεθόριο με τη Συρία.

Ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί απελάθηκε στη συνέχεια στην Ολλανδία αλλά μπόρεσε να φύγει από τη χώρα χωρίς να υποβληθεί σε ιδιαίτερο έλεγχο επειδή δεν ήταν γνωστός στις ολλανδικές αρχές και δεν περιλαμβανόταν στους καταλόγους των υπόπτων που διέθεταν, σύμφωνα με την ολλανδική κυβέρνηση.

Η Τουρκία χαρακτηρίζεται μια μουσουλμανική συμμαχική χώρα-κλειδί της Ουάσινγκτον και μια μετριοπαθής σταθεροποιητική δύναμη στη Μέση Ανατολή.

Όμως οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα της Συρίας, με την Ουάσινγκτον να καλεί την Άγκυρα να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει τους τζιχαντιστές του ΙΚ, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να είναι πνέει μένεα για την υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους μαχητές, τους οποίους θεωρεί ορκισμένους εχθρούς της στο εσωτερικό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τρομοκρατία, Τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, Isis
SHARE:

24Media Network